Σοκαριστικό περιστατικό ζωντανά στην τηλεόραση της Ουκρανίας, με δημοσιογράφο να δέχεται επίθεση από έναν εξαγριωμένο άνδρα, που φώναζε «φασίστες» για το κανάλι στο οποίο εργάζεται!
Επίθεση από έναν εξαγριωμένο άνδρα δέχθηκε η Ουκρανή δημοσιογράφος του δικτύου News One, Violetta Tovkes!
Η γυναίκα μετέδιδε ρεπορτάζ από ένα μνημείο αφιερωμένο στα θύματα του Μεγάλου Λιμού της Ουκρανίας στις αρχές της δεκαετίας του 1930.
Στο σοκαριστικό βίντεο ο άγνωστος άνδρας πλησιάζει τη ρεπόρτερ, ρίχνει στο έδαφος το μικρόφωνό της και στη συνέχεια προχωρά απειλητικά προς το μέρος της, κατηγορώντας ως «φασιστικό» το κανάλι στο οποίο εργάζεται. Ο άντρας έσπασε, επίσης, ένα κερί πένθους, που κρατούσε η δημοσιογράφος.
Το κανάλι κάλεσε την αστυνομία να εξετάσει την υπόθεση, λέγοντας ότι «ένα τόσο τρομερό γεγονός σωματικής βίας εναντίον δημοσιογράφου απαιτεί άμεση παρέμβαση».
Τι ήταν ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας
Ο Μεγάλος Λιμός της Ουκρανίας (1932-1933) ή Γολoντομόρ υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εθνικές καταστροφές στη σύγχρονη ιστορία της Ουκρανίας, που συνοδεύτηκε από τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων. Ο λιμός επηρέασε και άλλες περιοχές της Σοβιετικής Ένωσης, ωστόσο εκδηλώθηκε με μεγαλύτερη ένταση και περισσότερα θύματα στην Ουκρανία, και σε γειτονικές περιοχές της.
Όπως αναφέρει η Wikipedia, oι αρχικές εκτιμήσεις για τον αριθμό θανάτων από ιστορικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους είχαν μεγάλες αποκλίσεις. Σύμφωνα με τις μερικές εκτιμήσεις, μέχρι και 12 εκατομμύρια εθνικά Ουκρανοί πέθαιναν από τον λιμό. Μια κοινή δήλωση των Ηνωμένων Εθνών που υπογράφηκε από 25 χώρες το 2003 κάνει λόγο για 7-10 εκατομμύρια θανάτους. Περαιτέρω έρευνες έχουν μειώσει τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων σε 3,3 με 7,5 εκατομμύρια. Σύμφωνα με ευρήματα του Δικαστηρίου Κιέβου του 2010, οι δημογραφικές απώλειες εξαιτίας του λιμού ανήλθαν σε 10 εκατομμύρια, με 3,9 άμεσους θανάτους από το λιμό και επιπλέον 6,1 εκατομμύρια ως έλλειμμα γεννήσεων.
Οι περισσότεροι σοβαροί αναλυτές θεωρούν πως ο λιμός της Ουκρανίας ήταν συνέπεια της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε η Σοβιετική Ένωση υπό την ηγεσία του Στάλιν και ειδικότερα του προγράμματος κολεκτιβοποίησης που εφαρμόστηκε. Χωρίς να έχει επίσημα αναγνωριστεί, συχνά σε κρατικά έγγραφα των ΗΠΑ αναφέρεται ως γενοκτονία και υποστηρίζεται πως ήταν απόρροια πολιτικού σχεδίου. Στις 28 Νοεμβρίου 2006 αναγνωρίστηκε επίσημα από το ουκρανικό κοινοβούλιο ως γενοκτονία και ορίστηκε ως ημέρα μνήμης η 25η Νοεμβρίου. Αρκετές ακόμα χώρες έχουν επισήμως αναγνωρίσει το λιμό της Ουκρανίας ως γενοκτονία.
Αντίθετα υπάρχουν κομμουνιστές ακαδημαϊκοί που θεωρούν ότι δεν ήταν υποκινούμενη γενοκτονία, ενώ υπάρχει αναφορά στις σκοπιμότητες και στην έντονη πολιτικοποίηση του θέματος που εκπορεύεται από τη σύγχρονη αντιπαλότητα της Δύσης με τη Ρωσία.
πηγή: gazzetta.gr