«Εχθρός» της εγκυμοσύνης η πατάτα

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη στην κύηση προκαλεί η πατάτα, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες.

-Advertisement-

Αν και ο διαβήτης της κυήσεως συνήθως υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη, αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση τύπου 2 διαβήτη αργότερα στη ζωή, προσθέτουν στην έρευνά τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι πατάτες είναι η τρίτη μεγαλύτερη κατανάλωση καλλιεργειών, μετά το ρύζι και το σιτάρι. Στις ΗΠΑ, το 35% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας τρώει πατάτα σε καθημερινή βάση. Για αυτό οι επιστήμονες θέλησαν να ερευνήσουν τα οφέλη ή τις συνέπειες που έχει η πατάτα στην εγκυμοσύνη.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ), βασίστηκε στην ανάλυση στοιχείων από 21.693 κυήσεις, στις 854 από τις οποίες είχε διαγνωσθεί σακχαρώδης διαβήτης. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, όσες γυναίκες έτρωγαν τις περισσότερες πατάτες πριν μείνουν έγκυος είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διαβήτη της κυήσεως.

- Advertisement -

Συγκεκριμένα, όσες έτρωγαν μία μερίδα των 100 γραμμαρίων πατάτες την εβδομάδα είχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη, σε σύγκριση με όσες έτρωγαν μία μερίδα πατάτες κάθε 10 ή 15 μέρες.

Αντίστοιχα, όσες έτρωγαν δύο έως τέσσερις μερίδες την εβδομάδα είχαν κατά 27% μεγαλύτερο κίνδυνο και όσες έτρωγαν πέντε ή περισσότερες μερίδες είχαν κατά 50% μεγαλύτερο κίνδυνο διαβήτη της κυήσεως.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις του κινδύνου παρατηρήθηκαν στις γυναίκες οι οποίες έτρωγαν συχνά πουρέ καθώς κυμαίνονταν από 14% με μία μερίδα την εβδομάδα έως υπερδιπλασιασμό του κινδύνου με πέντε ή περισσότερες μερίδες. Αντιθέτως, όσες γυναίκες αντικατέστησαν τους μήνες πριν από την εγκυμοσύνη δύο μερίδες πατάτες την εβδομάδα με άλλα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη που διέτρεχαν κατά 9%, 10% και 12% αντιστοίχως.

Ο διαβήτης κύησης είναι μια μορφή διαβήτη που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε μια γυναίκα που δεν είχε προηγούμενο ιστορικό, αλλά εμφανίζει αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη σε μεγαλύτερη ηλικία. Ως διαβήτης της κύησης (gestational diabetes) ορίζεται οποιαδήποτε διαταραχή στον μεταβολισμό της γλυκόζης (των υδατανθράκων) που διαγιγνώσκεται ή εμφανίζεται για πρώτη φορά στην κύηση, συνήθως στο τέλος του δευτέρου τριμήνου, μετά την 24η εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο πλακούντας παράγει ορμόνες που βοηθούν το έμβρυο να μεγαλώσει.

Οι ορμόνες αυτές κάνουν την πιο δύσκολη τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα, της ορμόνης που βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί το σάκχαρο που παίρνει από τις τροφές ( οι ορμόνες αυτές προκαλούν δηλαδή αντίσταση στην ινσουλίνη).

Στις γυναίκες με διαβήτη κύησης το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σ’αυτές τις αυξημένες ανάγκες, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Ο διαβήτης κύησης υποχωρεί σχεδόν πάντα μετά την αφαίρεση του πλακούντα, αλλά μπορεί να ξαναεμφανιστεί σε επόμενη εγκυμοσύνη ή με την αύξηση της ηλικίας.

 

Πηγή 

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *