Μ. Κεφαλογιάννης: «470 δις έως 1,4 τρις ευρώ το κόστος της διάλυσης της Σένγκεν. Λάθος η πρωτοβουλία της Αυστριακής Κυβέρνησης»

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και εισηγητής του ΕΛΚ για το μεταναστευτικό στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με αφορμή την πρωτοβουλία της αυστριακής κυβέρνησης να συγκαλέσει διάσκεψη με τη συμμετοχή συγκεκριμένων χωρών κατέθεσε την ακόλουθη ερώτηση:

-Advertisement-

 

  • Η πρωτοβουλία της Αυστριακής Κυβέρνησης να συγκαλέσει την διάσκεψη των χωρών των Βαλκανίων για τον συντονισμό των θέσεών τους για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, εκ πρώτης όψεως φαίνεται θεμιτή.
  • Ωστόσο, πριν από την προγραμματισμένη διάσκεψη, θα πρέπει να τονισθεί ότι τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν λάβει ομόφωνες αποφάσεις σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα, όπως η κατανομή των προσφύγων, αποφάσεις που μέχρι στιγμής μένουν στις καλένδες.
  • Είναι προφανές ότι η αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος θα πρέπει να βασίζεται στον ρεαλισμό και στις κοινές ευρωπαϊκές αξίες. Οι αποφάσεις των ευρωπαϊκών κρατών θα πρέπει να λαμβάνονται στηριζόμενες στην ειλικρίνεια και στη διαφάνεια.
  • Ακόμα και αν στο παρελθόν υπήρξε κριτική έναντι της Ελλάδας για καθυστερήσεις στη λήψη μέτρων, η τελευταία ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει σαφή πρόοδο στη διαχείριση του προσφυγικού προβλήματος.
  • Είναι επίσης προφανές ότι η προστασία της ζώνης Σένγκεν αποτελεί προτεραιότητα για όλα τα κράτη που μετέχουν σε αυτή, καθώς πιθανή κατάρρευσή της θα στοίχιζε από 470 δις έως 1,4 τρις ευρώ σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann.
  • Καθώς η ατζέντα της επικείμενης διάσκεψης στη Βιέννη δεν είχε ανακοινωθεί είναι λογικό να προκαλούνται ερωτηματικά σχετικά με το αν η Αυστριακή Κυβέρνηση προτίθεται να αναλάβει μεμονωμένες πρωτοβουλίες εκτός των ήδη συμφωνημένων αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Αν πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το μήνυμα που εκπέμπεται εκτός Ε.Ε. είναι σαφέστατα αρνητικό καθώς θα αναδεικνύει τον αποσυντονισμό των κοινών δράσεων της Ένωσης, μήνυμα που, αντί να περιορίσει, είναι δυνατόν να αυξήσει τις προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη.
  • Είναι επίσης προφανές ότι μεμονωμένες ενέργειες των Ευρωπαϊκών Κρατών οξύνουν αντί να αμβλύνουν το προσφυγικό πρόβλημα μεταθέτοντας ουσιαστικά την ευθύνη από τη μία χώρα στην άλλη.

 

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

- Advertisement -

 

– Πώς προτίθεται να αντιδράσει σε μεμονωμένες αντιδράσεις χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

– Είχε κοινοποιηθεί η ατζέντα που πρόκειται να συζητηθεί στη διάσκεψη που έχει καλέσει η Αυστριακή Κυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή;

 

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *