Το… μπέρδεμα με τα rapid τεστ -όπως έχει φανεί ως τώρα- δεν είναι απίθανο μιας και δεν μπορεί να προσδώσει την απόλυτη πιστότητα ενός μοριακού τεστ. Το προφίλ αξιοπιστίας των τεστ ταχείας ανίχνευσης δεν αποκλείνει υπερβολικά των μοριακών, ωστόσο και βάσει των μελετών που έχουν γίνει ως τώρα σχετικά με την ευαισθησία τους -όταν συγκρίνονται με τα μοριακά εργαστηριακά τεστ- φαίνεται ότι υστερούν περίπου σε ποσοστό 5%-8%. Η πλειοψηφία ωστόσο αυτών που υστερούν, φαίνεται ότι αποτελούν παλιές ή και μη μεταδοτικές φορίες. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση τους έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και θα πρέπει να εκτελούνται και να ερμηνεύονται από εξειδικευμένο προσωπικό.
Για τα rapid τεστ η καθηγήτρια επιδημιολογίας κ. Λινού είχε σημειώσει σε πρόσφατη συνέντευξη της στην ΕΡΤ: “Σχολιάζοντας την αξιοπιστία των νέων rapid test, η κ. Λινού είπε: «Υπάρχει μεγάλη προσπάθεια για να έχουμε όσο γίνεται και πιο αξιόπιστα τεστ. Τα γρήγορα τεστ είναι καινούρια, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς η ειδικότητα και η ευαισθησία τους, αλλά προφανώς για να μπουν στην αγορά έχουν ένα επίπεδο αξιοπιστίας. Όσο πιο πολύ τα χρησιμοποιούμε θα καταλαβαίνουμε περισσότερο. Είναι θετικό ότι μεγάλοι Οργανισμοί, μεταξύ των οποίων και ο Εθνικός Οργανισμός Έρευνας της Αμερικής, διαθέτουν πολλά χρήματα για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία της νόσου, κι έτσι κάθε μέρα θα έχουμε όλο και καλύτερα τεστ”.’
Σε μια τέτοια περίπτωση (του 5-8%), επαφίεται όπως όλα δείχνουν και το κρούσμα κορωνοϊου σε υπάλληλο Super Market στην πόλη της Λαμίας. Όπως έγινε γνωστό και μετά την αρχική αναστάτωση ο 30χρονος άνδρας υπεβλήθη και σε 2ο τεστ -μοριακό αυτή την φορά- και τα αποτελέσματα επέστρεψαν το πρωί του Σαββάτου και ήταν ευχάριστα για εκείνον, την οικογένεια του αλλά και τους συναδέλφους του στο Super Market. Βέβαια οι τελευταίοι είχαν υποβληθεί στο σχετικό τεστ και 39 στα 39 άτομα ήταν αρνητικά.
Το τεστ επέστρεψε αρνητικό και μετά την συγκεκριμένη εξέλιξη αναμένεται να επιστρέψει στο εργασιακό του περιβάλλον αφού δώσει το ΟΚ και ο ΕΟΔΥ.