Ομόλογα: Σε πτωτική τροχιά κάτω και από 0,77% τα επιτόκια στο 10ετές

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Από ρεκόρ σε ρεκόρ στα ελληνικά ομόλογα -Και στο βάθος… αγορές ξανά πριν τα Χριστούγεννα

-Advertisement-

Μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να ανακοίνωσε εχθές στη Βουλή ότι –παρά την κρίση και τα μέτρα στήριξης- η χώρα διαθέτει αποθέματα ασφαλείας 37,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, την ίδια ώρα όμως οι «Σειρήνες» των διεθνών αγορών καλούσαν την χώρα μας να βγει να δανειστεί ξανά με σχεδόν μηδενικά επιτόκια, για να διατηρήσει ή και να επαυξήσει τα ταμειακά της αποθέματα.

Η Αθήνα έχει δείξει ότι τηρεί τον αρχικό της δανειακό σχεδιασμό χωρίς να δείχνει ότι ξεμυαλίζεται, αφήνοντας άλλες χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία που κτυπήθηκαν από την κρίση, να σπεύσουν πρώτες από όλους να δανειστούν. Όσο τηρεί την στάση αυτή όμως, πέφτουν και άλλο τα επιτόκια που της προσφέρουν για να την δανείσουν οι επενδυτές.

Εχθές το 10ετές ομόλογο διαπραγματευόταν στην δευτερογενή αγορά με απόδοση 0,765%, όταν ένα χρόνο πριν η απόδοση ήταν σχεδόν διπλάσια, στα 1,418%. Πριν 1 μήνα μόλις, τον Σεπτέμβριο το 10ετές ήταν πάνω από 1% ενώ κανέναν ελληνικός τίτλος δεν είχε απόδοση υπό το μηδέν.

- Advertisement -
omo

Πηγή: Investing.com

Τίποτα δεν είναι ίδιο πια σε σχέση με 1 χρόνο ή και με μόλις 1 μήνα πριν! Για πρώτη φορά στα χρονικά, στα μικρής διάρκειας χρεόγραφα (1,3 ή 6 μηνών) καταγράφονται πλέον τώρα ακόμα και αρνητικές τιμές! Δηλαδή κάποιοι προτιμούν να χάσουν και κεφάλαιο από τα χρήματά τους, προκειμένου να κρατήσουν στα χέρια τους ελληνικούς τίτλους. Και η τάση των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα εξακολουθεί να είναι πτωτική.

omol2 Πηγή: Investing.com

Είναι προφανές ότι η Αθήνα εξετάζει και προετοιμάζει την επόμενη έξοδό της στις αγορές. Απολαμβάνει ίσως λίγο περισσότερο την πολυτέλεια να μη φορτωθεί άκριτα χρέος, «τιμωρώντας» κατά κάποιον τρόπο και τους επενδυτές που δεν της εμπιστεύονταν έως πρόσφατα φθηνά τα κεφάλαιά τους.

Είναι ενδεικτικό ότι σε όλην την Ευρώπη τα επιτόκια σχεδόν όλων ομολόγων κατέρρεαν, με εξαίρεση της Ρωσίας (+0,25% το 10ετές στα 5,995%) και της Τουρκίας (+3,36% το 10ετές στα 13,705%) όπου ανέβαιναν και όσοι είχαν αγοράσει ήδη ομόλογα των χωρών αυτών χάνουν λεφτά. Οι Επενδυτές όμως χάνουν που αναζητούν λίγη ασφάλεια μέσα στην ύφεση που έχει ισοπεδώσει τις αγορές, χάνουν από τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρωζώνη. Και επιζητούν τα ελληνικά ομόλογα, ως μία από τις ελάχιστες διεξόδους για να μη χάσουν κεφάλαιο με αρνητικά επιτόκια, αλλά χωρίς να αναλάβουν και ουσιαστικό ρίσκο.

Ήδη όμως από τον Σεπτέμβριο οι δανειακές ανάγκες της χώρας έχουν υπερκαλυφθεί προ πολλού και μάλιστα με εξαιρετικούς όρους, τόσο ως προς τις αποδόσεις όσο κι ως προς τη συμμετοχή μακροπρόθεσμων ξένων επενδυτών. Ανάγκη ταμειακή για τη χώρα δεν υπάρχει, αφού αυτήν τη στιγμή, τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε περίπου 37,9 δισ ευρώ- συμπεριλαμβανομένου του δανείου των 15,7 δισ ευρώ που δεν αγγίζονται. Γύρω στο 1,350 δισ ευρώ υπόλοιπο αναμένεται να έρθει από το πρόγραμμα SURE, άλλο 1 δισ ευρώ εκτιμώνται οι αναμενόμενες εισροές από τα διαρθρωτικά ταμεία, ενώ περί τα 740 εκατ. ευρώ είναι οι εκταμιεύσεις από ANFA-SMP που θα εισρεύσουν τελικώς τον Νοέμβριο, όταν θα επέλθει η έγκριση και της 8ης Έκθεσης Αξιολόγησης -που ήδη πλέον διαφαίνεται αλλά θα κριθεί στις επαφές με τους θεσμους την ερχόμενη εβδομάδα.

Παρόλα αυτά, μια νέα έξοδος στις αγορές θα πρέπει να θεωρείται πιθανή, όχι τόσο για ταμειακούς λόγους, αλλά για αναχρηματοδότηση με φθηνότερο δανεισμό που θα βελτιώσει το συνολικό προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους, την ώρα που το χρέος άλλων χωρών εκτοξεύεται στα ύψη.

πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *