Δυο νεαρά φλαμίνγκο έκαναν στάση στον υδροβιότοπο Ναυπλίου – Νέας Κίου στην Αργολίδα, από το μακρύ ταξίδι της Φθινοπωρινής τους μετανάστευσης, Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2020.
Η επιστημονική του ονομασία είναι Phoenicopterus ruber, αλλά για το κοινό τους όνομα υπεύθυνη είναι η ισπανική λέξη flamenco που σημαίνει φωτιά. Έχει ύψος 1,05 έως 1,55 μέτρα και το άνοιγμα των φτερούγων του είναι 1,40 με 1,70 μέτρα. Πρόκειται δηλαδή για ένα μεγάλο, εντυπωσιακό πτηνό. Έχει μακριά πόδια εξ ολοκλήρου ροζ και μακρύ, λευκό λαιμό ενώ το ράμφος του είναι ογκώδες και κυρτό προς τα κάτω, σε ροζ απόχρωση με μαύρο στην άκρη. Το φτέρωμα είναι λευκό με ρόδινη απόχρωση, τα καλυπτήρια των φτερούγων είναι κόκκινα, με μαύρα ερετικά.
Είναι μεταναστευτικό είδος, διαχειμάζει στην Αφρική και αναπαράγεται κατά αποικίες στην Ν. Ευρώπη κυρίως Γαλλία και Ισπανία και στη Β. Αφρική. Στο Κόκκινο Βιβλίο αναφέρεται ως σπάνιο παρόλο που ο πληθυσμός του στην Μεσόγειο έχει σταθερή άνοδο. Ενώ η χώρα προέλευσης του είναι η Αμερική, στη Μεσόγειο ήρθε ως δραπέτης καθώς έχει πέσει θύμα αιχμαλωσίας.
Στη χώρα μας είναι τακτικός αποδημητικός επισκέπτης, δεν υπάρχει ακόμη σταθερή αποικία αλλά εμφανίζεται σε αρκετούς παράκτιους υγροτόπους, όπως η λίμνη Κερκίνη. Γενικότερα προτιμά αλμυρές λίμνες, αλυκές και παρόχθιους υγροτόπους κάποιες φορές και γλυκά νερά. Είναι ευαίσθητο στην ενόχληση και για αυτό στην Ευρώπη το καθεστώς προστασίας των τόπων αναπαραγωγής του είναι ιδιαίτερα αυστηρό.
Τρέφεται σε ομάδες κατά την διάρκεια της ημέρας, η διατροφή του αποτελείται από ασπόνδυλα, έντομα, μαλάκια, φύκια, καρκινοειδή και κυανοβακτήρια τα οποία είναι φύκια δηλητηριώδη για κάποια ζώα αλλά αβλαβή για τα φλαμίνγκο. Ζει έως πενήντα χρόνια. Είναι είδος μονογαμικό. Γεννά τον Μάιο ένα, σπάνια δύο λευκά αυγά διαστάσεων 90 Χ 55 χιλστ. και βάρους 140 γρ. Μπορεί να περιπλανιέται χρόνια μέχρι να βρει τις κατάλληλες συνθήκες για να φωλιάσει. Είναι από τα ελάχιστα πουλιά που παράγουν γάλα για τους νεοσσούς. Το κακάρισμα του μοιάζει με της χήνας.
Πηγές: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία & Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου. (2015). Τα πουλιά της Ελλάδας της Κύπρου & της Ευρώπης, εκδόσεις Bonnier Fakta Dr Δημήτριος Ε. Μπακαλούδης. (2008). Βιολογία Άγριας Πανίδας, εκδόσεις Γιαχούδη