«Πρωταθλήτρια» στα κόκκινα δάνεια η Ελλάδα – «Αποκαλυπτήρια» της Bad Bank στους τραπεζίτες

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
5 Min Read

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, η Ελλάδα «σκόραρε» και το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων -30,31%- ακολουθούμενη από την Κύπρο και την Πορτογαλία – «Όσο περισσότερα εργαλεία διαθέτουμε, τόσο το καλύτερο», σχολιάζουν οι τραπεζίτες για την Bad Bank

-Advertisement-

Σταθερά στην πρώτη θέση της Ευρώπης όσον αφορά στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα παραμένει η Ελλάδα, με τον σχετικό δείκτη να μοιάζει… καρφωμένος σε διψήφια ποσοστά παρά τις όποιες προσπάθειες, τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε επίπεδο χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η Ελλάδα «σκόραρε» και το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το υψηλότερο ποσοστό «κόκκινων» δανείων -30,31%- ακολουθούμενη από την Κύπρο και την Πορτογαλία, ενώ την πεντάδα συμπληρώνουν οι Ιταλία και Μάλτα. Στον αντίποδα, τις τρεις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι Λιθουανία, Γερμανία και Λουξεμβούργο, με το τελευταίο, μάλιστα, να εμφανίζει ποσοστό μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω του 1% και συγκεκριμένα 0,70%.

«Συγκριτικά με το 2016, οπότε και τα ‘κόκκινα’ είχαν χτυπήσει… ταβάνι, «αγγίζοντας» τα 106 δισ. ευρώ, σήμερα υπάρχει πρόοδος», σημειώνουν στο ΝΜ αρμόδιες πηγές, υπενθυμίζοντας αφενός, τον «Ηρακλή» και αφετέρου, το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) για την Bad Bank. «Ο πρώτος θα βοηθήσει τις τράπεζες να ‘ξεφορτωθούν’ προβληματικά δάνεια, ύψους περίπου 30 δισ. ευρώ, ενώ ήδη συζητείται περαιτέρω επέκτασή του. Σε περίπτωση δε, που δρομολογηθεί και η λύση της ‘κακής’ τράπεζας της οποία προκρίνει η εποπτική αρχή, τότε αυτομάτως το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα ενισχύει το ‘οπλοστάσιό’ του», προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

- Advertisement -

Σύμφωνα με πληροφορίες, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνουν τα… αποκαλυπτήρια του σχεδίου της Bad Bank στους τραπεζίτες, οι οποίοι αποφεύγουν – και ορθώς – να τοποθετηθούν επί του θέματος χωρίς προηγουμένως να γνωρίζουν όλες τις πτυχές του. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει γνωστά τα εξής:

1ον) Η συμμετοχή των τραπεζών θα είναι εθελοντική.

-Advertisement-
=Advertisement=

2ον) Θα αφορά τόσο τα παλιά, όσο και τα νέα «κόκκινα» δάνεια. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, κ. Γιάννη Στουρνάρα, υπό την «ομπρέλα» του νέου σχήματος θα μπορούσαν να μπουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ύψους 40 με 45 δισ. ευρώ (30 δισ. ευρώ εάν αφαιρεθούν οι τιτλοποιήσεις και άλλα επτά με 10 δισ. ευρώ τα κορωνοδάνεια).

3ον) Θα αντιμετωπίζει, ταυτόχρονα και την αναβαλλόμενη φορολογία (DTC), η οποία τον περασμένο Μάρτιο «άγγιζε» τα 15,5 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 54% των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων. Με βάση σχετικές εκτιμήσεις της ΤτΕ δε, στα επόμενα τέσσερα τρίμηνα και χωρίς να ληφθούν υπόψη οποιεσδήποτε επιπτώσεις από την πανδημία η συμμετοχή του DTC στα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών θα προσεγγίσει το 75%.

4ον) Η μεταφορά των δανείων στην Bad Bank θα διενεργείται στην καθαρή λογιστική τους αξία και έναντι αυτών η εκάστοτε τράπεζα θα λαμβάνει ομολογίες. Η όποια ζημία προκύψει από τη διαφορά μεταξύ της αξίας αυτών των τίτλων και της τιμής στην οποία θα τα αγοράζει ο επενδυτής οι τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να την εγγράψουν σταδιακά σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας.

5ον) Θα αξιοποιεί τις δομές των servicers.

«Η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι βασική τραπεζική εργασία. Θα πρέπει να απαλλαγούμε από το βραχνά αυτό, ώστε να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε την οικονομία, να αφιερωθούμε στην εξυπηρέτηση των πελατών μας. Ως Eurobank πήραμε σωστές αποφάσεις, υλοποιήσαμε ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο μείωσης των ‘κόκκινων’ δανείων και στο εξής όσο περισσότερα εργαλεία διαθέτουμε – και αναφέρομαι στο σχέδιο της ΤτΕ – τόσο το καλύτερο», τόνισε, στο πλαίσιο του 3ου Athens Investment Forum ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, με τον επικεφαλής της Alpha Bank, κ. Βασίλη Ψάλτη, να σχολιάζει από την πλευρά του: «Όσα περισσότερα εργαλεία βρίσκονται στη διάθεση των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ‘κόκκινων’ δανείων, τόσο το καλύτερο».

πηγή: newmoney.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *