Gmail: Τι πρέπει να προσέχετε με το κόκκινο λουκέτο

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
2 Min Read

Εδώ και κάποιες ημέρες, ορισμένοι χρήστες του Gmail αναρωτιούνται και ανησυχούν γιατί σε κάποια μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τους υπάρχει ένα κόκκινο ξεκλείδωτο λουκέτο. Δεν υπάρχει ωστόσο κάποιος μεγάλος φόβος γι’ αυτό.

-Advertisement-

Αν δείτε ένα κόκκινο εικονίδιο ανοιχτού λουκέτου σε κάποιο μήνυμα που έχετε λάβει ή σε κάποιο που πρόκειται να στείλετε, αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Google ότι το μήνυμα ενδέχεται να μην είναι κρυπτογραφημένο. Όταν συντάξετε εσείς ένα μήνυμα και εμφανιστεί το κόκκινο λουκέτο θα πρέπει να προσέξετε και να μην στείλετε εμπιστευτικό υλικό όπως προσωπικά δεδομένα, φορολογικά έντυπα ή συμβάσεις.

Αν λάβετε ένα μήνυμα με κόκκινο λουκέτο, αυτό δε σημαίνει ότι ο αποστολέας είναι κάποιος σπάμερ με κακόβουλο λογισμικό, απλά το μήνυμα του στάλθηκε χωρίς κρυπτογράφηση και εάν αυτό που σας έστειλαν έχει ευαίσθητο υλικό, καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον αποστολέα.

Σύμφωνα με το Mashable, η κρυπτογράφηση εξασφαλίζει ότι το email του αποστολέα παραμένει ιδιωτικό, εμποδίζοντας τρίτους από το να έχουν πρόσβαση στις πληροφορίες ή ακόμη και να το αλλοιώσουν. Ουσιαστικά αν λάβετε ένα e-mail με κόκκινο λουκέτο σημαίνει ότι το μήνυμα του αποστολέα θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο ή ότι ο αποστολέας δεν λαμβάνει την ασφάλειά του τόσο σοβαρά όσο θα έπρεπε.

- Advertisement -

Αυτό βασίζεται στο λεγόμενο σύστημα Transport Layer Security. Σύμφωνα με τις οδηγίες της Google εάν το άτομο με το οποίο επικοινωνείτε χρησιμοποιεί υπηρεσία ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που δεν κρυπτογραφεί όλα τα μηνύματα μέσω του συστήματος Transport Layer Security (TLS), τότε τα μηνύματά του ενδέχεται να μην είναι ασφαλή, παρόλο που το Gmail θα επιχειρήσει κρυπτογράφηση, όπου βέβαια αυτό είναι δυνατό. Για να λειτουργήσει το TLS κατά την παράδοση ενός μηνύματος, οι υπηρεσίες παράδοσης μηνυμάτων τόσο του αποστολέα όσο και του παραλήπτη θα πρέπει πάντοτε να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο σύστημα.

Αν λοιπόν δείτε το κόκκινο λουκέτο, μην πανικοβληθείτε και ενημερώστε τον αποστολέα για να επικοινωνήσει με τον πάροχο υπηρεσιών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που χρησιμοποιεί.

 

πηγή

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *