Έχετε αντιπαθήσει ποτέ κάποιον τόσο, αλλά επιμένετε ότι εκείνος έχει κάτι εναντίον σας; Αυτή είναι η εξήγηση

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
6 Min Read

Πώς μπορείτε να το αντιμετωπίσετε

Η προβολή αποτελεί έναν μηχανισμό άμυνας που ασυνείδητα χρησιμοποιούμε για να διαχειριστούμε δύσκολα συναισθήματα. Η ψυχολογική προβολή περιλαμβάνει την προβολή ανεπιθύμητων συναισθημάτων σε κάποιον άλλον, αντί να παραδεχτούμε ή να αντιμετωπίσουμε τα ανεπιθύμητα συναισθήματα.

-Advertisement-

Έχετε αντιπαθήσει ποτέ κάποιον τόσο, αλλά να επιμένετε ότι εκείνος έχει κάτι εναντίον σας; Αυτό είναι ένα κοινό παράδειγμα ψυχολογικής προβολής. Ευτυχώς, υπάρχουν μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προσδιορίσετε γιατί προβάλλετε τα συναισθήματά σας και να σταματήσετε αυτόν τον μηχανισμό αντιμετώπισης όπως αναφέρει το enallaktikidrasi.com.

Τα βασικά της ψυχολογικής προβολής

Η θεωρία της ψυχολογικής προβολής αναπτύχθηκε από τον Sigmund Freud, τον «πατέρα της ψυχανάλυσης». Γι ‘αυτό το λόγο, η ψυχολογική προβολή ονομάζεται μερικές φορές και ως «προβολή Φρόυντ». Κατά τη διάρκεια των συνεδριών του με ασθενείς, ο Φρόιντ παρατήρησε ότι μερικές φορές κατηγορούσαν τους άλλους ότι είχαν τα ίδια συναισθήματα που αυτοί οι ίδιοι έδειχναν. Μέσω αυτής της συμπεριφοράς, ο ασθενής ήταν καλύτερα σε θέση να αντιμετωπίσει τα συναισθήματα που είχε.

Το κλασικό παράδειγμα προβολής του Φρόιντ είναι αυτό μιας γυναίκας που ήταν άπιστη στον σύζυγό της, αλλά που η ίδια κατηγορούσε τον σύζυγό της για απιστία. Ένα άλλο παράδειγμα ψυχολογικής προβολής είναι κάποιος που αισθάνεται μια παρόρμηση να κλέψει πράγματα και στη συνέχεια προβάλλει αυτά τα συναισθήματα σε άλλους. Μπορεί να αρχίσει να φοβάται ότι το πορτοφόλι του θα κλαπεί.

- Advertisement -

Η προβολή δεν είναι πάντοτε τόσο εμφανής ώστε να αναγνωρίζεται. Ένα παράδειγμα προβολής με το οποίο μπορούν να σχετιστούν οι περισσότεροι άνθρωποι είναι όταν συναντούν κάποιον που δεν τους αρέσει, αλλά αναγκάζονται να αλληλεπιδράσουν σε ένα κάπως ευγενικό επίπεδο. Για παράδειγμα, η Τζέσικα αρχίζει να μισεί τη νύφη της, την Κάρλα, επειδή είναι τόσο κοντά στον σύζυγό της.

Η Τζέσικα ξέρει ότι πρέπει να είναι ευγενική απέναντι στην Κάρλα για χάρη του συζύγου της. Με την πάροδο του χρόνου, ωστόσο, η Τζέσικα αρχίζει να παρατηρεί ότι ούτε η Κάρλα την συμπαθεί.

Κάθε φορά που υπάρχει οικογενειακή συγκέντρωση, η Τζέσικα πιστεύει ότι η Κάρλα την αποφεύγει, ειδικά όταν ο σύζυγος της Τζέσικα είναι στο δωμάτιο. Η Τζέσικα εξηγεί στον σύζυγό της ότι προσπάθησε όσο πιο σκληρά μπορούσε, αλλά ο λόγος για τον οποίο δεν της αρέσει η Κάρλα είναι επειδή εκείνη δεν τη συμπαθεί. Συνεπώς, η Τζέσικα έχει προβάλει τα συναισθήματα της απέχθειας και δυσαρέσκειας στην Κάρλα.

Γιατί προβάλλουμε;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η προβολή χρησιμοποιείται ως αμυντικός μηχανισμός και οι αμυντικοί μηχανισμοί χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση συναισθημάτων, τα οποία έχουμε πρόβλημα να εκφράσουμε ή να αποδεχτούμε.

Για να επιστρέψουμε στο παράδειγμα της Τζέσικα και της Κάρλα: Η Τζέσικα δυσκολεύεται να συμβιβαστεί με το γεγονός ότι μισεί την κουνιάδα της. Μπορεί να αισθάνεται ένοχη για τη ζήλια που νιώθει, επειδή η Κάρλα περνά αρκετό χρόνο με τον σύζυγό της, ή μπορεί να ανησυχεί ότι τα συναισθήματά της θα γίνουν αντιληπτά από άλλα μέλη της οικογένειας, τα οποία τότε θα σκεφτούν άσχημα για εκείνη.

Η Τζέσικα έπειτα υποσυνείδητα προβάλλει τα συναισθήματά της στην Κάρλα, η οποία της δίνει μια δικαιολογία για να την αντιπαθεί. Αντί να χρειάζεται να αντιμετωπίσει αυτά τα συναισθήματα δυσαρέσκειας μόνη της, προβάλει τα συναισθήματά της σε άλλο άτομο.

Η ψυχολογική προβολή είναι ένας από τους πολλούς μηχανισμούς άμυνας, τους οποίους οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Οι αμυντικοί μηχανισμοί δεν είναι πάντα κακοί. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι αμυντικοί μηχανισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση αγχωτικών γεγονότων.

Για παράδειγμα, το χιούμορ είναι ένα παράδειγμα ενός θετικού αμυντικού μηχανισμού που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι για να αντιμετωπίσουν το άγχος στη ζωή. Η χρήση του χιούμορ σε μια δύσκολη κατάσταση σας επιτρέπει να εκφράζετε τα συναισθήματά σας ανοιχτά και επίσης να ευχαριστείτε τους άλλους κάνοντάς τους να γελούν.

Πώς να μειώσουμε τη χρήση της προβολής

Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι έχουν υποκύψει στην ψυχολογική προβολή μέχρι να είναι πολύ αργά. Ωστόσο, υπάρχουν βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να προσδιορίσετε εάν χρησιμοποιείτε την προβολή, έτσι ώστε να αποφύγετε να το κάνετε στο μέλλον.

Ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε είναι να εξετάσετε τις αρνητικές σχέσεις στη ζωή σας. Με ποιον δεν τα πάτε καλά στην εργασία ή στην οικογένειά σας; Μήπως νιώθετε ότι κάποιος θέλει να σας βλάψει;

Προσπαθήστε να προσδιορίσετε από πού ξεκίνησε η εχθρότητα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η συζήτηση με έναν θεραπευτή θα σας βοηθήσει να εξετάσετε αυτές τις σχέσεις πιο ειλικρινά και ανοιχτά από ό, τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας.

Μόλις διαπιστώσετε ότι χρησιμοποιείτε την προβολή, θα συνειδητοποιείτε όλο και περισσότερο αυτήν την τάση σε μελλοντικές αλληλεπιδράσεις. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε προβλήματα και διαμάχες αντί να γίνεστε αμυντικοί. Το κλειδί είναι να μπορείτε να αναγνωρίζετε πότε χρησιμοποιείτε έναν αμυντικό μηχανισμό και να μάθετε πώς να αποκρίνεστε με πιο θετικό τρόπο. Είναι σημαντικό να μάθετε να έρχεστε αντιμέτωποι με όποια συναισθήματα αναπτύσσετε.

 

πηγή news.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *