Ανατολική Φθιώτιδα: Οι Μικρασιάτες ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΝ! Τίμησαν τις ψυχές που χάθηκαν στη γενοκτονία

LamiaNow News By LamiaNow News
2 Min Read

Η Μικρασιατική Καταστροφή για τους απογόνους των προσφύγων δεν είναι μόνο ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας. Είναι η ίδια η ιστορία που γράφτηκε με το αίμα των παππούδων και των γιαγιάδων τους.. Ενενήντα οκτώ χρόνια πέρασαν από τότε αλλά τίποτα δεν ξεχάστηκε.

Σήμερα το πρωί ο Σύλλογος Μικρασιατών Ανατολικής Φθιώτιδας τέλεσε μνημόσυνο τιμώντας τη μνήμη και τις ψυχές που χάθηκαν στη γενοκτονία…

“Με μεγάλη συγκίνηση ολοκληρώθηκε ο δίσκος με το σιτάρι για όλες εκείνες τις ψυχές που έμειναν εκεί στην αγαπημένη μας πατρίδα….Το καντήλι εκεί μπορεί να έσβησε, μα η φλόγα μέσα μας παραμένει άσβεστη όσα χρόνια κ αν περάσουν…
Στην Αγία Αικατερίνη, στην εκκλησία των προσφύγων, τιμούμε τους προγόνους μας!”
14 Σεπτεμβρίου 1922 ΔΕ ΞΕΧΝΩ

To αποψινό βράδυ, δεν είναι σαν τα άλλα! Τη νύχτα της 14ης Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου, ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Γενοκτονίας, κάθε μικρασιατική οικογένεια θυμάται τις ρίζες της.

Κάθε οικογένεια με μικρασιατικές ρίζες καλείται να αφήνει αναμμένα τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού της όλη νύχτα, ως ένδειξη Τιμής και Μνήμης στις ψυχές των αδικοχαμένων προγόνων της στα ματωμένα αλλά και άγια χώματα της Ιωνίας! Το “έθιμο” ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια από την Αθήνα και έφτασε σχεδόν σε κάθε Μικρασιατικό σπίτι σε όλη τη χώρα.

Η φωτιά στη Σμύρνη, με το παλιό ημερολόγιο που ίσχυε τότε, εκδηλώθηκε στις 31 Αυγούστου και η μεγάλη καταστροφή έγινε τη νύχτα προς το ξημέρωμα της 1ης Σεπτεμβρίου. Η Βουλή όμως των Ελλήνων όρισε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας με το νέο ημερολόγιο, δηλαδή 13 ημέρες αργότερα.

 

TAGGED:
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *