Μήνυμα στον Ερντογάν εκ Παρισίων – Μετά τη Σύνοδο Κορυφής οι υπογραφές για τα εξοπλιστικά

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Από τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα συζητηθούν και ίσως αποφασιστούν κυρώσεις στην Τουρκία, στο Παρίσι και στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να «πέσουν» οι υπογραφές Ελλάδας – Γαλλίας για τα εξοπλιστικά. 18 Rafale, αναβάθμιση Mirage περιλαμβάνει η συμφωνία.

-Advertisement-

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη στην Κορσική είναι η πιο σημαντική… έως την επόμενη. Οι δύο ηγέτες, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί, θα συζητήσουν μεν εκτενώς για εξοπλιστικά και η συμφωνία θα «κλειδώσει», αλλά δεν πρόκειται να υπογραφούν τα σχετικά κείμενα.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η συνάντησή τους δεν γίνεται στο Παρίσι με πάσα επισημότητα και θα επαναληφθεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Σεπτεμβρίου. Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε, μάλιστα, στο newsit.gr ότι υπάρχει ενδεχόμενο η υπογραφή να γίνει back to back με τη Σύνοδο, ήτοι ο πρωθυπουργός να μεταβεί απευθείας στο Παρίσι από τις Βρυξέλλες.

Πέραν πάντως των εξοπλιστικών, η συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν αναμένεται να στείλει καθαρά μηνύματα για τη στήριξη της γαλλικής πλευράς προς την ελληνική, η οποία έχει «ερεθίσει» την Τουρκία. Το γεγονός, άλλωστε, ότι η γαλλική Προεδρία ανακοίνωσε επισήμως ότι Μητσοτάκης-Μακρόν θα ενημερώσουν από κοινού τους υπόλοιπους ηγέτες των χωρών που συμμετέχουν στη Σύνοδο του Νότου στο Αιάκειο αποτυπώνει την ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών που θα προηγηθεί κατά λίγες ώρες της Συνόδου, αλλά και την πρόθεσή τους να στείλουν ακόμη ένα ηχηρό μήνυμα με αποδέκτη την Άγκυρα για τις προκλήσεις και τις παραβατικές της συμπεριφορές.

- Advertisement -

Την επόμενη εβδομάδα, εξάλλου, θα επισκεφθεί την Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο συνομίλησε τηλεφωνικά χθες ο πρωθυπουργός. Είναι πλέον φανερό πως εν όψει και της Συνόδου Κορυφής οι ζυμώσεις είναι έντονες, ωστόσο η πρόταση Μισέλ για τη διεξαγωγή πολυμερούς διάσκεψης για την Τουρκία δεν… ενθουσιάζει την Αθήνα. Όμως, σε κάθε περίπτωση, δεδομένη θεωρείται η θέση της πως από μια τέτοια διάσκεψη δεν μπορεί ν’ απουσιάζει η Κύπρος, ιδιαίτερα από τη στιγμή που είναι μια χώρα-μέλος της ΕΕ που δέχεται ευθέως απειλές και η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στρέφεται εναντίον της.

Η συμφωνία για τα εξοπλιστικά

Ως προς τα εξοπλιστικά, η τηλεφωνική επικοινωνία που θα έχει σήμερα ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος με τη Γαλλίδα ομόλογό του, Φλοράνς Παρλί – δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα – φανερώνει ότι οι συζητήσεις βρίσκονται σε τελικό στάδιο και ο πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο απλώς θα βάλουν τη «σφραγίδα» τους για να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία.

Κατά πληροφορίες, αυτή περιλαμβάνει την απόκτηση 18 νέων και μεταχειρισμένων πολεμικών αεροσκαφών τύπου Rafale, την αναβάθμιση των Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας και την προμήθεια πολεμικού υλικού (βλήματα, τορπίλες κτλ.), ενώ ανοικτό παραμένει το ζήτημα των φρεγατών τύπου Belharra.

Μετά την οριστικοποίηση της συμφωνίας με τον κ. Μακρόν και μολονότι δεν θα υπογραφούν τα επίσημα κείμενα, ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις από τη Θεσσαλονίκη. Οι ανακοινώσεις αυτές, μάλιστα, δεν θα περιλαμβάνουν μόνο το σκέλος των εξοπλισμών και τη συμφωνία με τη Γαλλία, αφού ούτως ή άλλως η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλες χώρες για αντίστοιχες συμφωνίες – συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει, επίσης, την πρόσληψη 5.000 επαγγελματιών οπλιτών (ΕΠΟΠ), αλλά και τον εκσυγχρονισμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας μέσω της εξεύρεσης στρατηγικών επενδυτών.

πηγή: newsit.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *