Ο «κρυφός άσος» του Μαξίμου για τη ΔΕΘ: Τα σενάρια για 13η σύνταξη και οι δύο σίγουρες ελαφρύνσεις

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προετοιμασία για το οικονομικό πακέτο της ΔΕΘ. Στο επίκεντρο βρίσκονται η 13η σύνταξη, το τέλος επιτηδεύματος και η προσωπική διαφορά.

Τα μέτρα της ΔΕΘ αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των κυβερνητικών ανακοινώσεων.
DESK
ΑπόDESK
Η συντακτική ομάδα του LamiaNow.gr καλύπτει την επικαιρότητα της Λαμίας, της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας, με έμφαση στην άμεση ενημέρωση, το τοπικό ρεπορτάζ και τις...

Στην τελική ευθεία έχει μπει η προετοιμασία του κυβερνητικού επιτελείου για το οικονομικό πακέτο του 2027, με όλα τα βλέμματα να στρέφονται πλέον στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Εκεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιχειρήσει να λύσει μια δύσκολη πολιτική εξίσωση: από τη μία ο περιορισμένος δημοσιονομικός χώρος και από την άλλη η ανάγκη να παρουσιαστούν μέτρα που θα γίνουν άμεσα αισθητά στην τσέπη των πολιτών.

Γιατί στο Μαξίμου «καίνε» από τώρα τη 13η σύνταξη

Επισήμως, κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες του οικονομικού επιτελείου κλείνουν κάθε συζήτηση για επαναφορά της 13ης σύνταξης. Το βασικό επιχείρημα είναι το υψηλό δημοσιονομικό κόστος, το οποίο υπολογίζεται στα 2,5 δισ. ευρώ.

Στους κυβερνητικούς διαδρόμους, ωστόσο, κυκλοφορεί και μια διαφορετική ανάγνωση.

Έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι η κατηγορηματική διάψευση δεν είναι απαραίτητα τυχαία. Αντιθέτως, μπορεί να αποτελεί μέρος ενός προσεκτικά σχεδιασμένου επικοινωνιακού παιχνιδιού, ώστε το ενδεχόμενο της 13ης σύνταξης να παραμείνει εκτός δημόσιας ατζέντας μέχρι την τελευταία στιγμή.

Με απλά λόγια, το Μαξίμου εμφανίζεται να «καίει» το μέτρο από νωρίς, προκειμένου —εφόσον τελικά βρεθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος— να το παρουσιάσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ ως προσωπική πολιτική υπέρβαση.

Το μήνυμα που θα μπορούσε να εκπέμψει μια τέτοια ανακοίνωση είναι σαφές: παρά τις αντιρρήσεις των τεχνοκρατών και τις δυσκολίες των αριθμών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει την ευθύνη και δίνει το πράσινο φως για μια γενναία παρέμβαση υπέρ των συνταξιούχων.

Ένα τέτοιο σενάριο, εφόσον επιβεβαιωθεί, θα προσέφερε στην κυβέρνηση σημαντικό επικοινωνιακό και πολιτικό όφελος.

Τα δύο μέτρα που θεωρούνται σχεδόν «κλειδωμένα»

Πέρα από τις διαρροές και τα σενάρια για τη 13η σύνταξη, ο βασικός κορμός του οικονομικού πακέτου φαίνεται ότι θα στηριχθεί σε δύο παρεμβάσεις με έντονο κοινωνικό και πολιτικό αποτύπωμα.

Τέλος επιτηδεύματος: Στον δρόμο για την οριστική κατάργηση

Το τέλος επιτηδεύματος, ένα από τα πλέον επιβαρυντικά μέτρα για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, οδεύει προς πλήρη κατάργηση ή, τουλάχιστον, προς μια ιδιαίτερα γενναία μείωση.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση αναμένεται να συνδυαστεί με διορθώσεις στο σύστημα της τεκμαρτής φορολόγησης, καθώς στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι οι πρόσφατες αλλαγές προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια στους αυτοαπασχολούμενους.

Στόχος του Μαξίμου είναι να περιοριστούν οι αντιδράσεις και να επουλωθούν οι πολιτικές πληγές που έχουν ανοίξει σε μια κοινωνική ομάδα με ιδιαίτερο εκλογικό βάρος.

Προσωπική διαφορά: Τέλος στον «κόφτη» των αυξήσεων

Η δεύτερη μεγάλη παρέμβαση αφορά την προσωπική διαφορά των παλαιών συνταξιούχων.

Η σταδιακή ή πλήρης κατάργησή της θα ανοίξει τον δρόμο ώστε από το 2027 περισσότεροι συνταξιούχοι να βλέπουν πραγματικές αυξήσεις στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, αντί οι ετήσιες αναπροσαρμογές να συμψηφίζονται με τη συγκεκριμένη λογιστική διαφορά.

Για χιλιάδες συνταξιούχους, η αλλαγή αυτή θα σηματοδοτήσει το τέλος ενός πολυετούς «κόφτη» που μέχρι σήμερα περιόριζε ή εξαφάνιζε τις ονομαστικές αυξήσεις.

Το μεγάλο στοίχημα της ΔΕΘ

Το κυβερνητικό επιτελείο γνωρίζει ότι στη φετινή ΔΕΘ δεν αρκούν γενικές εξαγγελίες και υποσχέσεις με ορίζοντα πολλών ετών. Οι πολίτες περιμένουν συγκεκριμένα μέτρα, σαφές χρονοδιάγραμμα και, κυρίως, άμεση ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Το ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι εάν ο πρωθυπουργός θα περιοριστεί στις φορολογικές ελαφρύνσεις και στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς ή εάν θα βγάλει τελικά από το συρτάρι τον «κρυφό άσο» της 13ης σύνταξης.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν αφού το οικονομικό επιτελείο βάλει κάτω τα τελευταία δημοσιονομικά δεδομένα. Μέχρι τότε, οι διαψεύσεις θα συνεχίζονται — όπως, άλλωστε, συμβαίνει συχνά πριν από τις μεγάλες ανακοινώσεις.

Share This Article
ΑπόDESK
Follow:
Η συντακτική ομάδα του LamiaNow.gr καλύπτει την επικαιρότητα της Λαμίας, της Φθιώτιδας και της Στερεάς Ελλάδας, με έμφαση στην άμεση ενημέρωση, το τοπικό ρεπορτάζ και τις ανθρώπινες ιστορίες.
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *