Γ. Οικονόμου: “Μικροχρηματοδοτήσεις: Ένα εργαλείο στήριξης της μικρής και ατομικής επιχειρηματικής δραστηριότητας”

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
5 Min Read

Στη συζήτηση που διεξάγεται στη Βουλή για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών που αφορά τις μικροχρηματοδοτήσεις τοποθετήθηκε σήμερα ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Οικονόμου με βασικά σημεία ομιλίας:

-Advertisement-
-Advertisement-
=Advertisement=
  • Με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να καλυφθεί ένα χρηματοδοτικό κενό που αφορά δεκάδες χιλιάδες ίσως και παραπάνω ανθρώπους που επιχειρούν σε διάφορα πεδία της πραγματικής οικονομίας. Με τις μικροχρηματοδοτήσεις μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στη ρευστότητα όσοι βρίσκονται στο ξεκίνημα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας αλλά και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις που ουσιαστικά είναι αποκλεισμένες από τον τραπεζικό δανεισμό.
  • Στα πολύ θετικά του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται, η σαφήνεια με την οποία διαμορφώνεται το πλαίσιο των οργανισμών που θα χορηγούν τις μικροχρηματοδοτήσεις υπό την εποπτεία της Τραπέζης της Ελλάδος, το καθεστώς αδειοδότησης, οι τακτικοί έλεγχοι αλλά και οι πληροφορίες που υποχρεούνται να παρέχουν τα συγκεκριμένα ιδρύματα προς τους δυνητικούς δικαιούχους καθώς επίσης και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες που θα παρέχουν πέραν της χρηματοδότησης.
  • Έτσι σε περίπου 4 μήνες από σήμερα η ελληνική πολιτεία αποκτά ένα ακόμη εργαλείο που θα βοηθήσει την μικρή και την ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα να βρει κεφάλαια που είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωση και την εξέλιξη τους. Όσοι βρίσκονται αντιμέτωποι με υποχρεώσεις που ακόμα και με την αναστολή καταβολής τους συσσωρεύονται και δεν μπορούν να υποστηριχθούν εξαιτίας της ακινησίας και των χαμηλών τζίρων, όσοι χρειάζονται κεφάλαια ή και εγγυήσεις για να προμηθευτούν σε ανταγωνιστικές τιμές προϊόντα, όσοι θέλουν εξοπλισμό και υποδομές για να ξεκινήσουν αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά τι εννοώ. Και ακριβώς επειδή το αντιλαμβάνονται οφείλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε να το νέο εργαλείο να εφαρμοστεί άμεσα.
  • Σε πολλές περιοχές της χώρας, και πάντως σίγουρα στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Φθιώτιδα για το μεγαλύτερο αν όχι για το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου η παροχή ρευστότητας είναι επιτακτική ανάγκη. Εξαιτίας του αναγκαίου lock down λόγω της πανδημίας αλλά και της ανησυχίας μήπως χρειαστεί να ξαναγίνει, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών έχει περιοριστεί σημαντικά. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στην απουσία επενδύσεων που θα μπορούσαν να έχουν δώσει ώθηση και ξεχωριστή αναπτυξιακή δυναμική σε πολλές περιοχές της χώρας.
  • Είναι κρίσιμο λοιπόν να προσανατολίσουμε όλες μας τις δράσεις στο στόχο μιας βιώσιμης και διατηρήσιμης ανάπτυξης για την χώρα και την ελληνική περιφέρεια.
  • Και από αυτά που έχουμε νομοθετήσει εδώ, και από τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2021-2027, είναι σαφές ότι τα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν αυτή την ανάπτυξη υπάρχουν. Πάνω σε αυτά οφείλουμε να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο μετασχηματισμού της οικονομίας μας που δεν θα αναπαραγάγει πρακτικές του παρασιτικού και κρατικοδίαιτου καπιταλισμού που ζήσαμε στο παρελθόν, ούτε θα βασίζεται στην χαμηλά αμειβόμενη μισθωτή εργασία.
  • Αντίθετα οφείλουμε να σχεδιάσουμε και να χρηματοδοτήσουμε την μετάβαση σε ένα μοντέλο που θα παραχωρεί μεγαλύτερο χώρο στον πρωτογενή τομέα με προϊόντα υψηλής διατροφικής αλλά και εμπορικής αξίας, στην ανάπτυξη της μεταποίησης που δίνει προστιθέμενη αξία, στην πράσινη οικονομία, σε κλάδους και δραστηριότητες που η χώρας είχε παράδοση στο παρελθόν αλλά η μετατόπιση τους σε χώρες χαμηλού εργατικού κόστους αλλά και μηδενικής φορολόγησης της εξαφάνισε (κλωστοϋφαντουργία) και φυσικά στην ψηφιακή τεχνολογία.
  • Τα περισσότερα προγράμματα ανάπτυξης ή στήριξης της επιχειρηματικότητα «υποφέρουν» κατά την άποψη μου από την λανθασμένη αντίληψη ότι στόχος πρέπει να είναι η εύρεση των εταιρειών με εγγυημένη ανάπτυξη. Με άλλα λόγια το αποτέλεσμα τους προκύπτει από την πετυχημένη επιλογή των υποσχόμενων εταιρειών, και εν συνεχεία μέσα από διάφορες προσεγγίσεις την μετάβαση τους σε αναπτυξιακούς «πρωταθλητές.» Αυτό είναι μια άποψη, δεκτή σε κάποιο βαθμό αλλά λίγο ελιτίστικη. Ωστόσο, δεν πιστεύω ότι η ευρύτερη οικονομία μπορεί να ορθοποδήσει μόνο μέσα από τους λίγους πρωταθλητές.
  • Η Γερμανία δεν έγινε παγκόσμια δύναμη μόνο με τους λίγους μεγάλους παίκτες που έχει. Δημιούργησε ένα συμπαγές σύνολο από ΜΜΕ που κατάφεραν να παίξουν σε παγκόσμιο επίπεδο και να εξασφαλίσουν σταθερή ανάπτυξη. Όποιος έχει αγοράσει εργοστασιακό εξοπλισμό από γερμανική εταιρεία ξέρει καλά αυτό που εννοώ. Πιστεύω λοιπόν ότι χρειάζεται πιο ευρύτερη παρέμβαση. Χρειάζεται να «μετακινηθεί» ο μέσος όρος προς πιο αναπτυξιακές στρατηγικές. Άρα χρειάζεται μια προγραμματική προσέγγιση που δεν κάνει μόνο τους καλούς καλύτερους αλλά υποστηρίζει και τις λιγότερο «ελκυστικές» επιχειρήσεις δημιουργώντας ένα αναπτυξιακό υπόδειγμα σε όλα τα επίπεδα.
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *