Ο φόβος του κορονοϊού και της ύφεσης πληγώνει και τρομάζει την διεθνή οικονομία

Νewsroom
By Νewsroom Add a Comment
5 Min Read
FILE PHOTO: A price screen display above the floor of the New York Stock Exchange (NYSE) after the close of trading in New York, U.S., March 12, 2020. REUTERS/Brendan McDermid/File Photo

Ωστόσο μόνο εύκολο δεν είναι αυτό το εγχείρημα δεδομένου ότι ο φόβος καραδοκεί ακόμη, ενώ οι εκτιμήσεις για το τίμημα που θα κληθεί να πληρώσει η κοινωνία και η οικονομία είναι ζοφερές.

-Advertisement-

Χθες (24.06.2020) για παράδειγμα οι φόβοι για αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού έφερε ένα νέο γύρο πιέσεως στις διεθνείς χρηματαγορές, ενώ η κατάσταση χειροτέρευσε από τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ ότι τελικά η ύφεση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που εκτιμούσε δύο μήνες πριν.

Μέσα σε αυτά τα μάλλον όχι και τόσο ευχάριστα συμβάντα, η Ελλάδα περιμένει να δει το αποτέλεσμα της τουριστικής περιόδου, που αρχίζει την επόμενη Τετάρτη 1η Ιουλίου, έτσι ώστε να κάνει το ταμείο της. Η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν έχει αλλάξει κάτι από την εκτίμησή της για ύφεση 8% το 2020 και ολική επαναφορά το 2021, αλλά όλα τα παραπάνω υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει και ένα νέο κύμα, είτε το Φθινόπωρο, είτε τον χειμώνα του 2021.

Χθες στα διεθνή χρηματιστήρια κυριάρχησε ο φόβος που προκαλεί η έστω και μερική αναζωπύρωση των εστιών του κορονο:iού σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.

- Advertisement -

Τα στοιχεία στις ΗΠΑ δείχνουν ότι η επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας συνεχίζει να συνοδεύεται από έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού σε πολλές αμερικανικές πολιτείες.

Αρνητικό στοιχείο και οι αναφορές ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει να επιβάλει δασμούς αξίας πολλών δισεκατομμυρίων σε αγαθά που εισάγονται από την Ευρώπη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, οι ΗΠΑ εξετάζουν να επιβάλουν δασμούς σε αγαθά αξίας 3,1 δισ. δολαρίων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τροφοδοτώντας νέους φόβους για την αναζωπύρωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη, που θα μπορούσε να πλήξει την ήδη επιβαρυμένη παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού.

Εξάλλου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια οικονομία, αναμένοντας πλέον ότι φέτος θα συρρικνωθεί κατά 4,9%, μέγεθος αυξημένο κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την πρόβλεψη του Απριλίου. Τον Ιανουάριο, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, το Ταμείο έκανε λόγο για ανάπτυξη 3,3% της παγκόσμιας οικονομίας αυτό το έτος.

«Ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομική δραστηριότητα το πρώτο μισό του 2020 ήταν μεγαλύτερος απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και η ανάκαμψη αναμένεται να είναι πιο σταδιακή σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις», αναφέρει το Ταμείο στην έκθεσή του.

Το ΔΝΤ μάλιστα αναθεώρησε πτωτικά τις προβλέψεις του για όλες τις ανεπτυγμένες οικονομίες, εκτός της Κίνας που εκτιμά ότι θα είναι η μόνη που θα καταγράψει φέτος ανάπτυξη. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις ΗΠΑ, το Ταμείο αναφέρει ύφεση 8% φέτος.

-Advertisement-

Το επόμενο έτος το Ταμείο αναμένεται ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 5,4%, λίγο χαμηλότερη από την προηγούμενη εκτίμησή του που έκανε λόγο για ανάπτυξη 5,8%, ενώ το αμερικανικό ΑΕΠ προβλέπει ότι θα ενισχυθεί κατά 4,8%.

Για την Ευρώπη οι εκτιμήσεις είναι μάλλον απαισιόδοξες. Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προβλέπει ύφεση 10,2% φέτος και ανάκαμψη 6% το 2021, με την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν τις χειρότερες προοπτικές (12,8% ύφεση φέτος και ανάκαμψη 6,3% το 2021). Ιδιαίτερα έντονες εκτιμώνται οι επιπτώσεις της κρίσης και για τη Γαλλία (12,5% ύφεση και 7,3% ανάκαμψη, αντίστοιχα), ενώ μικρότερο αναμένεται το πλήγμα για τη Γερμανία, όπου προβλέπεται ύφεση 7,8% φέτος και ανάκαμψη 5,4% το 2021.

Βουτιά σε Dow Jones και Dax

Μέσα σε αυτό το κλίμα οι δείκτες στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του πλανήτη κατέγραψαν χθες σημαντικές ζημιές. Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση 710 μονάδες ή 2,72% χαμηλότερα, στις 25.445,94 μονάδες, λίγο υψηλότερα από τα χαμηλά ημέρας, καθώς ενδοσυνεδριακά ο δείκτης των blue chips έφτασε να χάνει περισσότερες από 800 μονάδες.

Ανάλογη ήταν η πορεία και των άλλων δύο βασικών δεικτών. Πιο συγκεκριμένα, ο ευρύτερος S&P 500 υποχώρησε κατά 2,59% στις 3.050,33 μονάδες, και με τους 11 επιμέρους κλάδους που απαρτίζουν τον δείκτη να καταγράφουν απώλειες.

Όσον αφορά τον τεχνολογικό Nasdaq, μετά τα δύο ρεκόρ του προηγούμενου διημέρου, επέστρεψε σήμερα εκ νέου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 10.000 μονάδων, τερματίζοντας την ημέρα 2,19% χαμηλότερα, στις 9.909,17 μονάδες.

Σημαντική πτώση 3,43% για τον δείκτη DAX στην Φρανκφούρτη, 2,92% για τον CAC στο Παρίσι και 3,11% για τον FTSE στο Λονδίνο.

πηγή: newsit.gr

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *