Συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχονται σε 3.895, ενώ 171 άνθρωποι κατέληξαν από επιπλοκές της νόσου. Άγνωστο παραμένει πότε η χώρα θα ανοίξει τα σύνορά μετά και το δεύτερο κύμα κορωνοϊού και την έξαρση κρουσμάτων και θανάτων που παρατηρούνται τις τελευταίες δύο βδομάδες.
Την ίδια ώρα η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας αποφάσισε την ανεμπόδιστη διέλευση ξένων πολιτών μέσω της επικράτειας της χώρας, αρκεί να εγκαταλείπουν την επικράτειά της εντός πέντε ωρών από τη στιγμή που εισέρχονται σε αυτήν. Θα υπογράφουν δήλωση στη συνοριακή διέλευση στην οποία θα αναγράφεται η ώρα που εισέρχονται στη χώρα και θα την παραδίδουν στη επόμενη συνοριακή διέλευση, καθώς θα βγαίνουν από την επικράτεια.
Στο πλαίσιο αυτό οι ξένοι πολίτες θα μπορούν να εισέρχονται και να εξέρχονται της Βόρειας Μακεδονίας από έξι συνοριακές διελεύσεις: στην Μπογκορόντιτσα- στα σύνορα με την Ελλάδα, στους Ευζώνους Κιλκίς-, στην Ταμπάνοβτσε, στα σύνορα με τη Σερβία, στη Ντέβε Μπάιρ, στα σύνορα με Βουλγαρία, στην Κιάφασαν, στα σύνορα με Αλβανία, στην Μπλάτσε, στα σύνορα με το Κόσοβο και στο αεροδρόμιο των Σκοπίων.
Προμαχώνας: Άναψε πράσινο η Ελλάδα για ελεύθερη διέλευση Σέρβων
Στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει στους Σέρβους τουρίστες που είχαν μπλοκαριστεί στη συνοριακή διάβαση Κούλατα-Προμαχώνας μεταξύ Βουλγαρίας και Ελλάδας την Δευτέρα 15 Ιουνίου να μπουν στην ελληνική επικράτεια μετά και τις αντιδράσεις που υπήρξαν για το αιφνιδιαστικό μπλόκο στους πολίτες τρίτων χωρών.
«Μετά από ολοήμερες συνομιλίες με Έλληνες αξιωματούχους, με ενημέρωσαν απόψε ότι θα αρχίσουν να απελευθερώνουν τους πολίτες μας πέρα από τα βουλγαρικά-ελληνικά σύνορα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ίβιτσα Ντάτσιτς στο RTS αργά το βράδυ της Δευτέρας.
Εκλογές εν μέσω πανδημίας στη Βόρεια Μακεδονία
Σε ένα μήνα από σήμερα, στις 15 Ιουλίου θα πραγματοποιηθούν στη Βόρεια Μακεδονία οι δέκατες κοινοβουλευτικές εκλογές και οι πέμπτες πρόωρες μετά την ανεξαρτησία της χώρας. Είκοσι ημέρες αργότερα, η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να αποκτήσει τη νέα σύνθεση του Κοινοβουλίου και στη συνέχεια θα σχηματιστεί η νέα πολιτική κυβέρνηση.
Χωρίς κοινοβούλιο από τον Φεβρουάριο
Στις αρχές του τρέχοντος έτους τα κύρια πολιτικά κόμματα συμφώνησαν σε μια τεχνική κυβέρνηση να οργανώσει τις πρόωρες εκλογές. Στα μέσα Φεβρουαρίου, το Κοινοβούλιο απολύθηκε και άρχισαν οι προετοιμασίες για την εκλογική διαδικασία. Με τις πρώτες περιπτώσεις Covid19, στα τέλη Φεβρουαρίου, οι προετοιμασίες σταμάτησαν και η κατάσταση έκτακτης ανάγκης εισήχθη στις 18 Μαρτίου. Από τις αρχές Ιανουαρίου τα «ηνία» της χώρας έχει αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Όλιβερ Σπάσοφσκι, ο οποίος προέρχεται από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.
Οι εκλογές αυτές είχαν αρχικά οριστεί για τις 12 Απριλίου, όμως στις 21 Μαρτίου (22 ημέρες πριν τη διεξαγωγή τους) αποφασίστηκε η αναβολή τους επ΄αόριστον λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Πηγή: ethnos.gr