Μας παχαίνουν τα αποξηραμένα φρούτα;

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
3 Min Read

Τα αποξηραμένα είναι ένα θρεπτικό σνακ που κερδίζει όλο και πιο πολύ έδαφος, λόγω των γρήγορων ρυθμών ζωής. Τι πιο εύκολο από το να καταναλώσετε μερικά αποξηραμένα φρούτα, όταν νιώθετε πεινασμένοι; Όμως μερικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση τους μπορεί να προσθέσει βάρος και ότι δεν προσφέρει τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά. Ας δούμε παρακάτω όλη την αλήθεια για τα αποξηραμένα φρούτα.

-Advertisement-

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι φρούτα που τους έχει σχεδόν αφαιρεθεί όλο το νερό με μεθόδους ξήρανσης. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας το φρούτο συρρικνώνεται, διατηρώντας την ενεργειακή πυκνότητα. Οι σταφίδες είναι από τα πιο κοινά αποξηραμένα φρούτα και ακολουθούν τα δαμάσκηνα και τα βερίκοκα. Υπάρχουν κάποιες ποικιλίες που περιέχουν ζάχαρη και αυτές συνήθως είναι το μάνγκο, ο ανανάς, οι μπανάνες.

Ένα από τα θετικά των αποξηραμένων φρούτων είναι, ότι μπορούν να διατηρηθούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με τα φρέσκα. Επίσης, είναι ένα πολύ εύχρηστο σνακ, ιδιαίτερα όταν θέλετε να καταναλώσετε κάτι στα ταξίδια σας, δεδομένου ότι δεν θέλουν ψύξη.

Σας παχαίνουν όμως τα αποξηραμένα φρούτα;

- Advertisement -

Αν υπολογίζετε την μερίδα που θα καταναλώσετε, τότε θα πάρετε την ίδια ποσότητα θερμίδων, όπως εάν τρώτε φρέσκα φρούτα. Το σημαντικό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι, πρέπει να υπολογίζετε την ποσότητα που τρώτε, γιατί τα αποξηραμένα είναι σε συμπυκνωμένη μορφή.

Τι γίνεται όμως, με τα θρεπτικά συστατικά; Η αλήθεια είναι ότι τα αποξηραμένα φρούτα περιέχουν έως και 3,5 φορές περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά σε σχέση με τα φρέσκα. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C μειώνεται σημαντικά, όταν ο καρπός ξηραίνεται. Όμως, σε γενικές γραμμές, τα φρούτα που έχουν υποστεί ξήρανση είναι μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών και θρεπτικών συστατικών.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που τρώνε αποξηραμένα φρούτα έχουν την τάση να ζυγίζουν λιγότερο και να λαμβάνουν μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν τρώνε αποξηραμένα φρούτα. Ωστόσο, χρειάζεται να γίνουν και άλλες μελέτες για να δείξουν, ότι η κατανάλωση τους βελτιώνει την υγεία. Το σημαντικό είναι να επιλέγετε αποξηραμένα φρούτα χωρίς επικάλυψη ζάχαρης, γιατί μπορεί να αυξήσουν το βάρος σας και να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία.

Πηγή: govastileto gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *