Μας έστειλε ένας φίλος φωτογραφίες για να καταγγείλει το «βαθύ» κλάδεμα του πλατάνου στην οδό Ναυαρίνου, κάτω από την Πλατεία Ελευθερίας. Δείτε τις φωτογραφίες. Τα σχόλια που ακούγονται είναι ποικίλα. Κανείς από τους καταστηματάρχες της γειτονιάς δεν φαίνεται να ζήτησε το κόψιμο του πλάτανου. Από τα κλαδιά του δε, μόνο ένα φαίνεται να είχε πράγματι πρόβλημα. Σύμφωνα με τα σχόλια επίσης κόπηκαν μέχρι και τα μικρά κλαδιά που ήταν χαμηλά. Να επισημάνουμε ότι το κλάδεμα του πλατάνου γίνεται από τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο και όχι φυσικά τον Μάιο…
Η αλήθεια είναι ότι στη Λαμία έχει γίνει τα τελευταία χρόνια μεγάλη ζημιά στα δέντρα στο όνομα του κλαδέματος με το φόβο να μην πέσει κάποιο κλαδί και να προκληθούν ζημιές ή ατύχημα και με την επίκληση του δυστυχήματος, που έγινε πριν λίγα χρόνια στις Κομποτάδες. Αυτό το φαινόμενο βέβαια του κατακρεουργήματος των δέντρων το είχαμε και πριν τις Κομποτάδες. Τη «νύφη» την έχουν πληρώσει κυρίως τα πλατάνια, τα κυπαρίσσια, τα πεύκα, οι λεύκες, οι ευκάλυπτοι και οι βραχυχίτωνες. Καλά, οι μουριές έτσι κι αλλιώς ταλαιπωρούνται μόνιμα με την αντίληψη ότι πρέπει να περιορίζονται τα κλαδιά τους, γιατί μπορούν και βγάζουν καινούργια βλαστάρια την άνοιξη… Και είναι όλες να τις λυπάσαι. Τα περισσότερα δέντρα πετσοκόβονται γιατί πάντα κάποιοι «ενοχλούνται».
Έχουμε γράψει κι άλλες φορές ότι η φροντίδα των δέντρων στον αστικό ιστό της πόλης, η συντήρηση, η πρόληψη και η τακτική παρακολούθηση της «υγείας» τους, είναι επιβεβλημένη. Και δεν είναι μόνο το κλάδεμα φυσικά. Το ερώτημα είναι: είναι ευχαριστημένοι οι αρμόδιοι και η δημοτική αρχή με την ως τώρα φροντίδα και την περιποίηση των δέντρων στην πόλη; Σήμερα εφαρμόζεται δυστυχώς η πρακτική της «καταστολής». Τα κλαδεύουν όσο πιο βαθιά γίνεται, για να μην ξαναχρειαστεί! και τις περισσότερες φορές φυσικά τα δέντρα πεθαίνουν από μυκητιάσεις. Τα πετσοκόβουν χωρίς να εφαρμόσουν στοιχειωδώς τις οδηγίες κλαδέματος, στις οποίες επιμένουν οι επιστήμονες: όχι κλάδεμα την Άνοιξη, που τα δέντρα είναι γεμάτα χυμούς, όχι οριζόντιες τομές, αλλά διαγώνιες, επικάλυψη των τομών με το υλικό προστασίας για να μην είναι εκτεθειμένα στους μύκητες, που τα οδηγεί στον πρόωρο θάνατο.
Για τα φυλλοβόλα ειδικά η καλύτερη εποχή κλαδέματος θεωρείται το τέλος του χειμώνα. Πρέπει δε να αποφεύγεται το κλάδεμα την άνοιξη κατά την έκπτυξη των φύλλων. Οι τομές κλαδέματος με διάμετρο πάνω από 10cm πρέπει να καλύπτονται με προστατευτικά υλικά (πάστες επούλωσης πληγών), ώστε να αποτρέπεται η εισαγωγή μικροοργανισμών στα φυτά και να επιταχύνεται η επούλωση της πληγής. Η εφαρμογή της πάστας θα γίνεται με πινέλο ή με τοπικό ψεκασμό (σπρέι). Ως τώρα στη Λαμία σε καμιά περίπτωση κλαδέματος δέντρων δεν εφαρμόστηκε αυτό το μέτρο της πάστας.
Ειδικά για τα πλατάνια, λόγω της νόσου του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου, εφαρμόζονται τελευταία αυστηρά μέτρα για την απολύμανση των μηχανημάτων κοπής, για να μην υπάρξει κίνδυνος προσβολής του δέντρου από την νόσο. Ελπίζουμε αυτό να έγινε και στη συγκεκριμένη περίπτωση. Για την ασθένεια του πλατάνου και για τα μέτρα έχει δε εκδοθεί δασική αστυνομική διάταξη.
Γενικά οι νεοέλληνες ξεχνάνε την αξία του κάθε δέντρου στον αστικό ιστό. Η πόλη μας, μια τσιμεντούπολη με ελάχιστα ψήγματα πρασίνου, είναι από τις πιο ζεστές πόλεις της Ελλάδας. Τα δέντρα δίνουν τη δροσιά, μειώνουν την ηχορύπανση, καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, αυξάνουν το οξυγόνο, φιλοξενούν πουλιά που είναι εξολοθρευτές των κουνουπιών.
Για πολλούς από εμάς η αξία των δέντρων είναι αυτονόητη και προφανής. Όμως, στην κοινωνία δεν υπάρχει ταύτιση στο τι θεωρεί ο καθένας αυτονόητο. Σχεδόν παντού και πάντα, όταν ζυγίζονται επιλογές και παίρνονται αποφάσεις, τα δέντρα την «πληρώνουν». Και δεν ψηφίζουν… αυτό πού το πάς!
Λαμία, Μάης 2020
Στέφανος Σταμέλλος
https://www.facebook.com/