Το Σάντανς υποκλίνεται στο «Birth of a Nation»

Δήμητρα Γιωτίδου
2 Min Read

Η ταινία του Νέιτ Πάρκερ, ένα σκληρό, φορτισμένο συναισθηματικά δράμα για τον Νατ Τέρνερ, που ηγήθηκε μιας εξέγερσης των σκλάβων, στα 1831, έγινε δεκτή με το πιο ενθουσιώδες χειροκρότημα, μέχρι στιγμής, στο φετινό Φεστιβάλ του Σάντανς.

Το φιλμ, που προβλήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, έκανε το κοινό να ζητωκραυγάζει για τον σκηνοθέτη Νέιτ Πάρκερ, που όχι μόνο πρωταγωνιστεί ως Τέρνερ, αλλά είναι επίσης παραγωγός και σεναριογράφος του «Birth of a Nation».

«Έκανα αυτή την ταινία για ένα λόγο: για να προκαλέσω αλλαγές» δήλωσε ο Πάρκερ, στη συνέντευξη που ακολούθησε την πρεμιέρα του φιλμ, όπου και ανέβασε πάνω από 40 μέλη του καστ και του συνεργείου, επί σκηνής.

Ο σκηνοθέτης τόνισε, επίσης, ότι υπάρχουν συστήματα που είναι διεφθαρμένα, με διεφθαρμένους ανθρώπους, και η κληρονομιά τους, ζει ακόμα, ενώ αναφέρθηκε και στον χρόνο που το πήρε να φέρει το φιλμ στη μεγάλη οθόνη, δουλεύοντάς το επτά χρόνια.

«Ήταν τρομερά δύσκολο για πολλούς λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με το βασικό του θέμα: οποτεδήποτε ασχολούμαστε με την ιστορία μας, ειδικά με τη δουλεία, βρίσκω το αποτέλεσμα απελπιστικά εκλογικευμένο. Υπάρχει μια αντίσταση, θα έλεγα, σε ό,τι έχει να κάνει με τις προσεγγίσεις τέτοιων ζητημάτων» είπε ο Πάρκερ.

Ακόμα, πρόσθεσε ότι δυσκολεύτηκε να βρει χρηματοδότες, αφού πολλοί του έλεγαν πως δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να υπάρχει κοινό για μια τέτοια ιστορία και πως οι άνθρωποι διεθνώς δεν θέλουν να βλέπουν έγχρωμους σε μια ταινία.

Δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο το «Birth of a Nation», σε μια εποχή που οι συζητήσεις σχετικά με τον κεκαλυμμένο ρατσισμό του Χόλυγουντ, έχουν φουντώσει για τα καλά. Κάποιοι προβλέπουν ήδη ότι η ταινία του Πάρκερ μπορεί να διεκδικήσει σημαντικά βραβεία στα Όσκαρ της επόμενης χρονιάς, κι ο ίδιος να φτάσει μέχρι και στην κατηγορία της καλύτερης ανδρικής ερμηνείας.

Καθόλου απίθανο, τώρα που η Ακαδημία κάνει τα πάντα για να εξιλεωθεί. Ίσως να έχει μπει ήδη στο πρόγραμμά της μια τέτοια επιλογή.

 

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *