Η κατάταξη της ΜΚΟ αφορά την «αντιλαμβανόμενη διαφθορά», βάσει δεικτών των απόψεων εμπειρογνομώνων για την κατάσταση σε κάθε χώρα και τα «παραθυράκια» για διακανονισμούς κάτω από το τραπέζι – μέθοδος που αναγκαστικά παραμένει η πιο αξιόπιστη για τη «μέτρηση» ενός μεγέθους που από τη φύση του είναι αόρατο.
Στην κατάταξη για το 2015, η Ελλάδα βρίσκεται στην 58η θέση μεταξύ 168 χωρών -στην ίδια περιοχή με την Κούβα, την Ιταλία, την Τουρκία ή τη Νότιο Αφρική. Σε κλίμακα από το 0 μέχρι το 100 (με το 0 «απόλυτη διαφθορά» και το 100 «απόλυτη διαφάνεια»), η Ελλάδα έχει 46 βαθμούς.
Στην κορυφή βρίσκονται, όπως πάντα, οι σκανδιναβικές χώρες (πρώτη για δεύτερη χρονιά είναι η Δανία, και ακολουθούν η Φινλανδία και η Σουηδία) ενώ στον πάτο βρίσκονται η Βόρειος Κορέα και η Σομαλία.
Η κατάταξη διαπιστώνει σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση στις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες εμφανίζονται σχετικά χαμηλά στην κατάταξη. Ακόμη και η Ρωσία, που από τις BRICS καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με πέρυσι, είναι η χαμηλότερη της ομάδας και βρίσκεται στην 119η θέση. Η Κίνα είναι στην 83η, η Ινδία στην 76η και η Νότια Αφρική στην 61η.
Ιδιαίτερη είναι η κατάσταση της Βραζιλίας, η οποία -με φόντο το σκάνδαλο της Petrobas- έπεσε περισσότερο από όλες, καταλήγοντας στην 76η θέση.
Συνολικά, τα δύο τρίτα των 168 χωρών στη λίστα παίρνουν «βαθμό» κάτω από το 50, τονίζει η έκθεση, εκ των οποίων οι μισές της λεγόμενης G20.
Την κορυφαία δωδεκάδα συμπληρώνουν η Νέα Ζηλανδία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Σιγκαπούρη, ο Καναδάς, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο και η Βρετανία.
Την ενδεκάδα στο τέλος της λίστας συμπληρώνουν το Αφγανιστάν, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Ανγκόλα, η Λιβύη, το Ιράκ, η Βενεζουέλα, η Γουινέα-Μπισάου και η Αϊτή.