H αλήθεια για τα “UFO” που τρόμαξαν τη Ξάνθη είναι σκοτεινή

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Προφανώς και δεν ήταν Άγνωστα Ιπτάμενα Αντικείμενα αλλά οι φωτεινοί δορυφόροι του Έλον Μασκ.

-Advertisement-

Οι παράξενοι σχηματισμοί στον ουρανό το βράδυ της Κυριακής, έκαναν την εμφάνισή τους πάνω από την Ξάνθη, την Καβάλα και σε περιοχές του Έβρου, κάνοντας τους πολίτες να σηκώσουν το βλέμμα και τις κάμερες των κινητών τους τηλεφώνων προς τον ουρανό.

Αυτό που είδαν οι πολίτες ήταν το τμήμα των δορυφόρων του πρότζεκτ Starlink από την εταιρεία του Έλον Μασκ, SpaceX.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
KolydasΤ@KolydasT

Δες εδώ ποτέ η συστοιχία των δορυφόρων Starlink θα περάσει από τον τόπο σου.
Μπορείτε να προσθέσετε όποιον δορυφόρο θελετεhttps://www.n2yo.com/passes/?s=72000# 

View image on Twitter
Οι πρώτοι 60 δορυφόροι του Μασκ μπήκαν σε τροχιά τον Μάιο του 2019 με το πρόγραμμα να φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο δίκτυο δορυφορικού Internet. Στόχος είναι να τοποθετηθούν σε τροχιά περισσότεροι από 12.000 δορυφόροι μέσα στο 2020. Στα θετικά νέα είναι πως το δίκτυο αυτό θα φέρει το WiFi ακόμα και στα πιο απομακρυσμένα και ερημικά σημεία του πλανήτη.

Σύμφωνα με το techgear.gr, οι δορυφόροι αυτοί παραμένουν σε τροχιά σε ύψος μόλις 1600km και ο καθένας τροφοδοτείται από μόλις ένα ηλιακό panel. Όλοι μαζί θα σχηματίσουν αυτό το δίκτυο που θα μπορεί να παρέχει πρόσβαση στο Internet με ταχύτητα έως 1Gbps και με μέγιστη καθυστέρηση μόλις 25ms, ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, όπως

- Advertisement -

Δείτε αντίστοιχες εμφανίσεις των δορυφόρων στην Ελβετία:

Το σχέδιο του επιχειρηματία για να καλύψει όλη την Γη με πρόσβαση στο Internet έρχεται όμως σε πλήρη αντίθεση με τους παρατηρητές του νυχτερινού ουρανού, αφού αστρονόμοι και αστροφωτογράφοι υποστηρίζουν ότι οι δορυφόροι αυτοί, υπό συγκεκριμένη γωνία, μπορούν να γίνουν πιο φωτεινοί από την Αφροδίτη ή τον Δία, αντανακλάντως με τους ηλιακούς συλλέκτες τους το φως του ήλιου, κάτι που τους κάνει ορατούς με γυμνό μάτι, σε πολύ σκοτεινούς ουρανούς.

Ο επιχειρηματίας απάντησε μέσω Twitter:

“Λαμβάνουμε ορισμένα βασικά βήματα για τη μείωση της φωτεινότητας των δορυφόρων. Θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερο αισθητή η παρουσία τους κατά τη διάρκεια της αύξησης της τροχιάς αλλάζοντας τη γωνία του ηλιακού πλαισίου, ενώ σε όλους τους δορυφόρους θα μπουν σκίαστρα, ξεκινώντας από την παρτίδα εκτόξευσης 9”.

Ο επιχειρηματίας φιλοδοξεί να λάβει άδεια για ακόμη 30.000 δορυφόρους, φτάνοντας το project στον αριθμό των 42.000 συνολικά.

Όπως γράφει το BBC, η ορατότητα των δορυφόρων είναι για την ώρα ένα μικρό πρόβλημα, ωστόσο, όταν ο σχηματισμός τους γίνει πλήρως λειτουργικός, τότε ο κίνδυνος της φωτορύπανσης θα αυξηθεί κατακόρυφα παρά τα προληπτικά μέτρα που αποφάσισε να λάβει η εταιρεία του Μασκ.

Ο δρ. Jonathan McDowell, αστρονόμος του Centre for Astrophysics, ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κάνοντας λόγο για “κυκλοφοριακή συμφόρηση” στη χαμηλή τροχιά.

Την ίδια ώρα SpaceX συνεχίζει τις εκτοξεύσεις παρά το lockdown για τον κορο νοϊό στις ΗΠΑ, από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ.

Το πρόβλημα εντείνεται αν σκεφτεί κανείς πως και άλλες εταιρείες και προγράμματα όπως οι Iridium Satellite Constellation, OneWeb, Globalstar, Amazon Project Kuiper και Facebook Athena, σκοπεύουν να εκτοξεύσουν τα δικά τους satellite constellations σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Το ντοκιμαντέρ “Η ιδιωτικοποίηση του ουρανού” του Αndrea Bettini το οποίο προβλήθηκε στη Rai, εξηγεί ακριβώς αυτή την προσπάθεια των εταιρειών να αλλάξουν και να κατακτήσουν τον ουρανό μαζί με το παγκόσμιο ίντερνετ.

Αντιδρώντας στα παραπάνω, η Διεθνής Ένωση Αστρονομίας σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως το δικαίωμα του ανθρώπου στη διατήρηση του οικοσυστήματός του, καθώς και η προφύλαξη της πανίδας από τις επιπτώσεις των αλλαγών στο νυχτερινό ουρανό, είναι αδιαπραγμάτευτα.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Dr Marco Langbroek@Marco_Langbroek

Two stacked images from this evening’s #Starlink parade.
One a 115 image stack between 20:26:40-20:38:45 UT, stars from Leo.
The other a 68 image stack between 20:39:10-20:45:30 UT, stars Cancri.
Canon EOS 80D + EF 2.0/35 mm, 5 seconds exposures, 1000 ISO. Leiden town center.

View image on TwitterView image on Twitter

Οι επιπτώσεις άλλωστε των αστερισμών δορυφόρων στους οργανισμούς που κατοικούν στη Γη είναι άγνωστες, καθώς δεν έχουν γίνει σχετικές μελέτες. Φυσικά, η Διεθνής Ένωση Αστρονομίας αντιδρά στα προγράμματα αυτά και στο εύρος που θα λάβουν, καθώς όπως παρατηρεί, οι επιπτώσεις στην παρατηρησιακή αστροφυσική θα είναι σφοδρές.

Η Tesla, θέλοντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις, δήλωσε ότι η επιβάρυνση των δορυφόρων της στη μελέτη του ουρανού θα μειωθεί πολύ όταν οι δορυφόροι της φθάσουν στο μέγιστο υψόμετρο πάνω από τη γη. Οι νεότεροι δορυφόροι της έχουν βαφτεί με κατάλληλο μαύρο χρώμα ώστε να μην αντανακλούν το ηλιακό φως, ωστόσο δεν έχει προτείνει κάποια λύση για τα ηλιακά πάνελ που τροφοδοτούν τους μικρούς δορυφόρους. Επιπλέον η εταιρεία έχει δηλώσει την πρόθεσή της να κατευθύνει το σμήνος των δορυφόρων με τέτοιον τρόπο ώστε να δημιουργούνται τα απαραίτητα κενά που θα επιτρέπουν τους αστρονόμους να συνεχίσουν τις παρατηρήσεις τους.

Ακόμη, οι αστρονόμοι φαίνεται να έχουν πρόβλημα και όσο αφορά τις παρεμβολές που θα κάνουν οι δορυφόροι στη μελέτη των ραδιοκυμάτων που έρχονται από διάφορα αντικείμενα του σύμπαντος, με τον Musk να υποστηρίζει ότι οι δορυφόροι είναι ρυθμισμένοι να μην εκπέμπουν σε ορισμένες συχνότητες για να μην ενοχλούν τους επιστήμονες.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο που να εξαναγκάζει τη SpaceX ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία δραστηριοποιείται στον χώρο να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

news247

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *