Κορωνοϊός: Γυναίκα φέρεται να βγήκε ξανά θετική 19 ημέρες μετά το εξιτήριο

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
4 Min Read

Την υπόθεση μιας πιθανής επαναλοίμωξης, που εμφάνισε μια γυναίκα 19 μέρες μετά το εξιτήριο, το οποίο και πήρε από το νοσοκομείο όπου και νοσηλευόταν ερευνούν επιστήμονες στην χώρα μας.

-Advertisement-

Όπως μετέδωσε η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», πρόκειται για μία ασθενή που είχε λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο Ευαγγελισμός στις 6 Απριλίου και τώρα φέρεται να βγήκε εκ νέου θετική στον κορωνοϊό Sars-Cov-2.

Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ, η γυναίκα είχε διαγνωστεί με κορωνοϊό για πρώτη φορά στο τέλος Μαρτίου και νοσηλεύτηκε στον Ευαγγελισμό έως τις 6 Απριλίου που έλαβε εξιτήριο.

Όμως σε τεστ που υποβλήθηκε το Σάββατο, δηλαδή 19 ημέρες αργότερα, η γυναίκα βρέθηκε εκ νέου θετική σε εξετάσεις που της έγιναν σε εφημερεύον νοσοκομείο. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχει ενημερωθεί για την περίπτωση και γιατροί εξετάζουν αν όντως πρόκειται για επαναλοίμωξη ή όχι.

- Advertisement -

Υπενθυμίζεται πως στην Νότια Κορέα έχουν καταγραφεί περισσότερες από 180 περιπτώσεις ασθενών και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κορέας (KCDC) ερευνά τα περιστατικά. Πριν λίγες ημέρες έγινε γνωστό πάντως ότι κανένας από αυτούς τους ασθενείς των οποίων τα επαναληπτικά τεστ βγήκαν μετά από πολλές ημέρες θετικά, δεν φαίνεται να έχει μεταδώσει τον ιό σε άλλον άνθρωπο.

Προς το παρόν η επιστημονική κοινότητα καταγράφει με μεγάλη επιφύλαξη αυτά τα φερόμενα κρούσματα επαναλοίμωξης, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για το κατά πόσο αποτελούν πραγματικά περιστατικά. Αρκετοί επιστήμονες άλλωστε αποδίδουν αυτές τις περιπτώσεις σε λάθος τεχνικές εξέτασης ή άλλους παράγοντες.

Ανάμεσα σε αυτούς τους ερευνητές, ανήκει και ο Σωτήρης Τσιόδρας που έχει πει σχετικά: «Καταγράφηκαν ασθενείς που ελέγχθηκαν ξανά θετικοί για τον ιό, ενώ είχαν αρχικά αρνητικό έλεγχο, είχαν αναρρώσει. Αυτό μπορεί να αφορά κακή τεχνική στη λήψη των δειγμάτων, αλλά και μακρά παραμονή του ίδιου του υλικού του ιού χωρίς να μολύνει και χωρίς να συνοδεύεται από μετάδοση του ιού στον οργανισμό ενός ανθρώπου».

Κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας άλλωστε, η ανίχνευση του ιού με μοριακό έλεγχο PCR μετά τις 2-3 εβδομάδες που έχει περάσει κάποιος τη νόσο, δεν ισοδυναμεί με μετάδοση, όπως αυτό τεκμηριώνεται και από δημοσιευμένα δεδομένα μεγάλων ερευνητικών ομάδων του εξωτερικού.

-Advertisement-
=Advertisement=

Άλλωστε στην χθεσινή ενημέρωση, ο κ Τσιόδρας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ανοσίας μετά την ασθένεια, εκφράζοντας την διαφωνία του με την θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. «Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγονται δύο διφορούμενες απόψεις.

Μία από τον ΠΟΥ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η οποία λέει ότι δεν μπορεί να είμαστε σίγουροι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσεις σε προστατεύουν.

Εγώ δεν συμφωνώ με αυτή την τοποθέτηση. Και μία δεύτερη τοποθέτηση, η οποία ακούγεται από επιστημονικές ομάδες εγνωσμένου κύρους, ότι με βάση την εμπειρία που έχουμε από τους κορωνοϊούς, θα υπάρχει προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο. Με αυτή την τοποθέτηση συντάσσομαι και εγώ».

Αισιόδοξα στοιχεία για τις μεταλλάξεις του ιού

Με τα σημερινά δεδομένα η ανάλυση της συνολικής δομής του ιού (ολικό γονιδίωμα), δείχνει έναν σχετικά βραδύ ρυθμό δημιουργίας μεταλλάξεων, σε σχέση με τη γρίπη, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας.

«Ακόμα και τα πιο διαφορετικά στελέχη μεταξύ τους έχουν περίπου 40 διαφορές από ένα σύνολο περισσότερων από 29.000 νουκλεοτίδια του ιού.

Αυτό επί του παρόντος δίνει ένα αισιόδοξο μήνυμα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου στο μέλλον, με την προϋπόθεση πως ο ιός θα παραμείνει έτσι […] Σύμφωνα με τους συναδέλφους από το ελβετικό Πανεπιστήμιο, αν παραμείνουν έτσι τα δεδομένα, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη και ένα αποτελεσματικό εμβόλιο πιθανόν θα συνοδεύεται από μακρόχρονη και αποτελεσματική προστασία” είπε ο κ. Τσιόδρας.

Πηγή: lifo.gr

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *