Ένας 25χρονος από τη Πενσιλβανία κατάφερε να σωθεί από ιατρικό θαύμα, καθώς ήταν παγωμένος για 12 ώρες και ο γιατρός κατάφερε να τον “ζωντανέψει”
Ο Don Smith είδε πρώτα τα παπούτσια του γιου του, που κείτονταν για αρκετές ώρες θαμμένος στο χιόνι, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους -5 βαθμούς Κελσίου, στη Πενσιλβανία των ΗΠΑ. Έφτασε στο σημείο με το αυτοκίνητό του για να αναζητήσει τον Justin και δεν άργησε να τον εντοπίσει.
“Κοίταξα στο σημείο όπου κείτονταν, ήταν μπλε. Το πρόσωπό του έμοιαζε σαν να μην έχει ζωή, έψαξα να δω αν έχει σφυγμό, αν χτυπούσε η καρδιά του. Τίποτα”, θα πει ο πατέρας του.
Ο 25χρονος βρισκόταν στο σημείο για περισσότερες από 12 ώρες, με τη θερμοκρασία να φθάνει στους -5 βαθμούς υπό το μηδέν.
Όταν έφθασε το προσωπικό της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης, δεν κατάφερε να εντοπίσει στίγματα ζωής, με αποτέλεσμα ο νεαρός να θεωρηθεί νεκρός και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου θα πραγματοποιούνταν η νεκροψία για να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του θανάτου του.
Τότε, ο Don Smith αποφάσισε να καλέσει τη σύζυγο του για να την ενημερώσει για τον χαμό του γιου τους.
Πράγμα που έμελλε να αλλάξει λίγα λεπτά αργότερα και χάρη στον γιατρό της κλινικής, που δεν αρκέστηκε στο προφανές, αλλά επιστράτευσε τις γνώσεις του και τη λογική. “Η σκέψη μου ήταν πολύ απλή, πρέπει να είσαι ζεστός για να είσαι νεκρός, επομένως σε αυτή τη περίπτωση δεν ίσχυε το αρχικό πόρισμα”, δηλώνει ο γιατρός Gerald Coleman.
Ο ίδιος ζήτησε από την ομάδα του να προχωρήσουν σε καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση, παρόλο που άνδρας που είχαν μπροστά τους δεν εμφάνιζε ούτε σφυγμό, ούτε πίεση, και είχε πάρει την τελευταία του ανάσα πριν από περίπου μια ημέρα, με τους γιατρούς να ελπίζουν σε θαύμα.
Και τα κατάφεραν, η διαδικασία ανάνηψης του άψυχου μέχρι εκείνη τη στιγμή σώματος είχε αποτέλεσμα, κάνοντας τη διάσωση του Smith την πρώτη του είδους της στην ιστορία της ιατρικής.
Ο γιατρός εξήγησε πως σήμερα η τεχνολογία μπορεί να κάνει θαύματα, αλλά και η λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού είναι έτσι “ρυθμισμένη” ώστε να διευκολύνεται, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Ο Coleman εξήγησε πως σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας ο οργανισμός επιβραδύνει τη λειτουργία του και σε μια σταθερή θερμοκρασία, γίνεται και η σταθερή επιβράδυνση της λειτουργίας του οργανισμού. Η σταδιακή πτώση της λειτουργίας του οργανισμού σημαίνει και αποφυγή καρδιακού εμφράγματος, καθώς με τη σειρά του ο μυς της καρδιάς αρχίζει και επιβραδύνει τη λειτουργία του, μέχρι να σταδιακά να σταματήσει εντελώς.
Αν, λοιπόν, το θύμα καταφέρει να εντοπιστεί πριν να σταματήσει η λειτουργία της καρδιάς, τότε υπάρχει η πιθανότητα να σωθεί. “Κανένας οργανισμός δεν μπορεί να θεωρηθεί νεκρός, αν πρώτα δεν έχει θερμανθεί και εξεταστεί στη συγκεκριμένη κατάσταση”, καταλήγει ο γιατρός.