Blue Monday: Σήμερα είναι η πιο καταθλιπτική μέρα τους έτους! Δες γιατί!

3 Min Read

Σήμερα είναι η τρίτη Δευτέρα του νέου έτους και, σύμφωνα με τους ειδικούς, πρόκειται για την “πιο καταθλιπτική ημέρα όλου του χρόνου”, εκείνη που η μελαγχολία μας… χτυπάει κόκκινο.

-Advertisement-

Αλλά γιατί ισχυρίζονται κάτι τέτοιο οι επιστήμονες για την σημερινή ημέρα και την κατάθλιψη; Ο δρ Cliff Arnall δίνει την εξήγηση μέσα από άρθρο στην βρετανική εφημερίδα Indpendent.

Το 2005, ένας τηλεοπτικός παραγωγός τον έπεισε να επινοήσει έναν “μαθηματικό” τύπο, που να εξηγεί και να υπολογίζει το επίπεδο ψυχικής ευεξίας ανά πάσα στιγμή. Ο δρ Arnall κατέληξε στον ακόλουθο τύπο:

Ψυχολογία = [Κ+(Χ-μ)] • [(Χρ•Xαπ) / (Κιν•Δρ)], όπου:

- Advertisement -
  • Κ=Καιρός (κατάσταση του καιρού)
  • Χ=Χρέος (αν και πόσα λεφτά χρωστάει γενικά το άτομο)
  • μ=Μισθός
  • Χρ=Χρόνος που έχει περάσει από την ημέρα των Χριστουγέννων
  • Χαπ=Χρόνος “αποτυχίας”, δηλαδή πόσος χρόνος έχει περάσει από την αποτυχημένη προσπάθεια του ατόμου να κάνει κάποια σημαντική αλλαγή στην ζωή του με την έλευση του νέου έτους
  • Κιν=Το πόσο κίνητρο έχει πλέον το άτομο για να δραστηριοποιηθεί
  • Δρ=Η ανάγκη του ατόμου να αναλάβει δράση

Όσο αυθαίρετη και επιστημονικά αβάσιμη και αν είναι φυσικά αυτή η “μαθηματική εξίσωση”, το σκεπτικό της έχει βάση. Απαρτίζεται, άλλωστε, από επιμέρους παράγοντες που επηρεάζουν την ψυχολογία ενός ατόμου. Έτσι, ο δρ Arnall κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τρίτη Δευτέρα κάθε Ιανουαρίου είναι η πιο καταθλιπτική ημέρα του έτους.

Είναι τότε που ο καιρός είναι κατά κανόνα πολύ άσχημος, η νύχτα είναι πολύ μεγαλύτερη από την ημέρα, οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αυξημένα οικονομικά χρέη ελέω των εξόδων των Χριστουγέννων, η ημέρα του επόμενου μισθού απέχει ακόμα αρκετά, οι στόχοι της νέας χρονιάς έχουν ήδη αρχίζει να… ξεθωριάζουν και, τέλος, το κίνητρο για μια νέα αρχή και η ανάγκη για δράση πλησιάζουν στο… ναδίρ.

Κάπως έτσι, φτάσαμε να αναφέρουμε την τρίτη Δευτέρα κάθε έτους ως “Blue Monday”. Αν και αυτό έχει εδραιωθεί τα τελευταία χρόνια κυρίως για λόγους μάρκετινγκ, εντούτοις δεν είναι λίγες εκείνες οι παρεμφερείς έρευνες που τείνουν να υποστηρίζουν το παραπάνω “συμπέρασμα”.

Η επιστημονική έκθεση World Happiness Report είναι, άλλωστε, κάτι απτό και πραγματικό, όσο και αν ακούγεται δυσνόητο το πώς είναι δυνατόν να μετρηθεί η ευτυχία ενός ατόμου. Για του λόγου το αληθές, κάντε κλικ ΕΔΩ για να δείτε την έκθεση αυτή.

Προσέξτε ότι πρώτη στην λίστα των 158 χωρών είναι η Ελβετία (!) ενώ η Ελλάδα, με τα τόσα της προβλήματα, είναι στην 102η θέση, πολύ πιο χαμηλά από εκεί που ήταν πριν από μια δεκαετία.

 

ΠΗΓΗ

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *