Λόγο για «ψυχολογικά βασανιστήρια» κατά του Τζούλιαν Ασάνζ έκανε ομάδα 117 γιατρών.
Ο Αυστραλός βρίσκεται κρατούμενος σε φυλακές στην Βρετανία και απειλείται με έκδοση στις ΗΠΑ που τον κατηγορούν για κατασκοπεία, ωστόσο ο οργανισμός του κατά την κράτησή του φαίνεται πως είναι επιβαρυμένος και οι γιατροί ανέφεραν πως δέχεται ψυχολογικά βασανιστήρια.
Σε επιστολή που δημοσιεύεται στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση The Lancet, η ομάδα των γιατρών από 18 χώρες, κατηγορεί τις βρετανικές αρχές ότι παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα του Ασάνζ να έχει πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, μία εβδομάδα πριν από την εξέταση από τη βρετανική δικαιοσύνη του αιτήματος έκδοσης του 48χρονου Αυστραλού, που συνεχίζει να κρατείται στη φυλακή υψίστης ασφαλείας Μπέλμαρς.
«Αν ο Ασάνζ πέθαινε σε βρετανική φυλακή, αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι βασανίστηκε μέχρι θανάτου», τονίζουν οι υπογράφοντες την επιστολή.
Αφότου ο Τζούλιαν Ασάνζ εξετάστηκε από γιατρό το 2015 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, όπου είχε βρει καταφύγιο τρία χρόνια νωρίτερα, οι συστάσεις των γιατρών «αγνοούνται μόνιμα», προσθέτουν. Καταγγελίες είχε κάνει για την υγεία του και ο δικηγόρος του, καθώς και άλλοι γιατροί.
Οι γιατροί καταγγέλλουν την «πολιτικοποίηση θεμελιωδών αρχών της ιατρικής, οι επιπτώσεις της οποίας υπερβαίνουν την υπόθεση» του Ασάνζ. «Απαιτούμε από τις κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στον βασανισμό του κ. Ασάνζ και να του εγγυηθούν πρόσβαση σε καλύτερη περίθαλψη, πριν να είναι πολύ αργά», καταλήγουν.
Γιατροί για Ασάνζ: Εχει άγχος, στρες και αδυναμία
Απόλυτα αντίθετη στην έκδοση του Ασάνζ, που αποκάλυψε πληροφορίες κρίσιμες για «το δημόσιο συμφέρον» σε δημοσιογράφους, η οργάνωση RSF άρχισε να συγκεντρώνει υπογραφές κάτω από μια αίτηση που συνέταξε. Συγκέντρωσε χθες πάνω από 20.000 υπογραφές.
Στις αρχές του Νοεμβρίου, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το ζήτημα των βασανιστηρίων εξέφρασε σε δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο την ανησυχία του για τα «νέα ιατρικά δεδομένα» που έλαβε από «πολλές αξιόπιστες πηγές» σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Ασάνζ: «έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο άγχους, στρες και αδυναμίας, συνηθισμένα συμπτώματα μεταξύ ανθρώπων που εκτίθενται σε παρατεταμένη και αυθαίρετη μόνιμη απομόνωση».
Πηγή: iefimerida.gr