Στις αρχές καλοκαιριού τοποθετείται τελικά η επίσημη έναρξη λειτουργίας του ισλαμικού τεμένους της Αθήνας, στην περιοχή του Βοτανικού.
Αυτό επεσήμανε μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο γενικός γραμματέας Θρησκευμάτων Γιώργος Καλαντζής, εξηγώντας πως παρότι οι εργασίες στις εγκαταστάσεις έχουν από καιρό ολοκληρωθεί, απομένουν μια σειρά ανοιχτών διαδικαστικών ζητημάτων. Συγκεκριμένα, εντός των επόμενων 15 ημερών αναμένεται να προκηρυχθούν από το διοικητικό συμβούλιο του λατρευτικού χώρου οι απαραίτητοι διαγωνισμοί για την ανάδειξη των ανάδοχων εταιρειών που θα αναλάβουν τη φύλαξη, τον καθαρισμό, την προμήθεια αναλώσιμων υλικών και άλλες υπηρεσίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, η διαδικασία αυτή θα διαρκέσει περί τους τρεις μήνες και εφόσον οι διαγωνισμοί περατωθούν χωρίς ενστάσεις το τέμενος θα είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους πιστούς.
Την ίδια στιγμή, πάντως, για τη θέση του πρώτου ιμάμη των Αθηνών φαίνεται να έχει «κλειδώσει» ο 49χρονος Σιντί Μοχάμεντ Ζακί. Πρόκειται για έλληνα πολίτη με καταγωγή από το Μαρόκο ο οποίος μιλάει άπταιστα ελληνικά, αραβικά και γαλλικά, είναι κάτοχος πτυχίου Φυσικομαθηματικών και Μουσουλμανικών Σπουδών, ενεργό μέλος του Συλλόγου της Μαροκινής Κοινότητας στην Ελλάδα και σήμερα εργάζεται ως διερμηνέας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Ο 49χρονος πατέρας τριών παιδιών επελέγη για τη θέση αυτή από το διοικητικό συμβούλιο του ισλαμικού τεμένους, όπως προβλέπεται από το Προεδρικό Διάταγμα 42 (Οργανισμός του ΝΠΙΔ με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών»). Ο ίδιος, μέχρι στιγμής, αποφεύγει τις δημόσιες τοποθετήσεις σχετικά με την ανάληψη των καθηκόντων, του αφού ακόμα αναμένεται η επίσημη πρόσληψή του. Μάλιστα, από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων επισημαίνουν ότι η πρόσληψη θα προχωρήσει όταν ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμείς διαδικασίες για τη σύσταση του υπεύθυνου για τη λειτουργία του ναού φορέα.
Εγκαταστάσεις
Υπενθυμίζεται ότι στη λειτουργία του τεμένους του Βοτανικού εμπλέκονται δύο υπουργεία (Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη), ο Δήμος Αθηναίων και το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο παραχώρησε την έκταση, γεγονός που εύλογα δημιουργεί καθυστερήσεις, ιδίως μετά την αλλαγή ηγεσίας σε όλους τους παραπάνω φορείς. Ωστόσο ο κ. Καλαντζής ξεκαθαρίζει ότι οι διαδικασίες κινούνται με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό ώστε ο λατρευτικός χώρος να τεθεί στη διάθεση των μουσουλμάνων της Αττικής.
Παρ’ όλα αυτά, οι εγκαταστάσεις στο 17 στρεμμάτων οικόπεδο επί της Ιεράς Οδού 144, στον χώρο του πάλαι ποτέ Κεντρικού Σταθμού Αυτοκινήτων του Πολεμικού Ναυτικού, είναι καθ’ όλα έτοιμες, με το μόνο στοιχείο που λείπει να είναι ο μιναρές, ο οποίος εξ αρχής είχε αποφασιστεί να μην υπάρχει. Κατά τα άλλα, το τέμενος διαθέτει όλες τις απαραίτητες υποδομές και για τη διαμόρφωσή του υπήρξε διαβούλευση με εκπροσώπους όλων του δογμάτων του Ισλάμ. Ειδικότερα, στους χώρους του περιλαμβάνεται η κεντρική σάλα λατρείας για τους άνδρες και μία ακόμα για τις γυναίκες, επενδυμένες με περσικά χαλιά συγκεκριμένης τεχνοτροπίας, το «μιχράμπ» (το αντίστοιχο ιερό) με προσανατολισμό προς τη Μέκκα και λουτρά, επίσης έχει προβλεφθεί ειδικά διαμορφωμένος εξωτερικός χώρος για την εξυπηρέτηση περισσότερων πιστών (το εσωτερικό χωράει περί τους 350), παιδική χαρά, παγκάκια και χώροι πρασίνου, ενώ τον αύλειο χώρο κοσμεί μαρμαρόχτιστο σιντριβάνι και στην είσοδο του κτιρίου δεσπόζει η επιγραφή «Ελληνική Δημοκρατία, Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων, Ισλαμικό Τέμενος Αθηνών». Αυτή, εξάλλου, υπενθυμίζει ότι πρόκειται για το πρώτο τζαμί στην Ευρώπη το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει υπό την αποκλειστική εποπτεία του κράτους.
tanea