Ανατολίτικο παζάρι εξελίσσεται στη Συρία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Αμερικανό Ντόναλντ Τραμπ να μοιράζουν την τράπουλα.
Παρόλο που τα πυρά πυροβολικού και οι όλμοι που εκτόξευσαν τα συριακά στρατεύματα – που υποστηρίζονται από τη Ρωσία- εναντίον θέσεων κοντά στο συριακό Ιντλίμπ που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον πέντε Τούρκοι στρατιώτες και τρεις πολίτες και να τραυματισθούν ακόμη εννέα, προκάλεσαν την οργή του προέδρου Ερντογάν, οι σχέσεις ανάμεσα στα δύο κράτη είναι τόσο στενές που φαίνεται ότι τίποτε δεν θα εμποδίσει τους προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας να μοιράσουν ακόμα και τις σφαίρες επιρροής τους στο Λιβύη, όπως το έπραξαν στη Συρία.
Όσο και αν φαίνεται ότι Άγκυρα και Μόσχα έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα στη Συρία, στην πραγματικότητα οι δύο χώρες συνεργάζονται αρμονικά. Εκτός από τη συνεργασία Μόσχας – Άγκυρας με τους S400, οι δύο χώρες έχουν κοινή προσέγγιση στην περιοχή του Ιντλίμπ όπου κυριαρχεί το Ταχρίρ αλ-Σαμ, τζιχαντιστική ομάδα του σαλαφισμού που εμπλέκεται στον Συριακό εμφύλιο πόλεμο.
Η Τουρκία κατάφερε – με την πλήρη ανοχή των Ηνωμένων Πολιτειών – να δημιουργήσει δεκάδες στρατιωτικά παρατηρητήρια στη Συρία. Αλλά ο πραγματικός στόχος του Ερντογάν στην περιοχή είναι να εξαλείψει το PKK. Σε αυτό το πλαίσιο έχει στρατολογήσει Σύριους από το Ιντλίμπ για να πολεμήσουν στην Αφρίν και σε άλλες περιοχές όπου βρίσκονται χιλιάδες Κούρδοι πρόσφυγες. Η Τουρκία προσπαθεί να στείλει αντάρτες από τη Συρία να πολεμήσουν στη Λιβύη, ελπίζοντας να τους απομακρύνει από τη χώρα, πριν η Δαμασκός επανακτήσει τις περιοχές τους. Παράλληλα περίπου τρία εκατομμύρια Σύριοι που ζουν ως πρόσφυγες στη Συρία ευελπιστούν ότι ο πρόεδρος Ερντογάν θα καταφέρει να ανακόψει τις επιθέσεις του στρατού της Συρίας ο οποίος υποστηρίζεται από τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Πρόκειται για ανθρώπους τους οποίους η Άγκυρα χρησιμοποιεί για να εκβιάζει την Ευρωπαϊκή Ένωση – και συνεπώς την Ελλάδα – με πιθανές προσφυγικές ροές.
Η Ρωσία υποστηρίζει εδώ και χρόνια το καθεστώς του Άσαντ στη Συρίας και ελπίζει να καταφέρει να ελέγξει το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας. Ωστόσο, η Τουρκία καταλαμβάνει μέρος της βόρειας Συρίας, πράγμα που σημαίνει ότι οι μάχες στο Ιντλίμπ θα φέρουν τη Μόσχα και την Άγκυρα κοντά σε μια εσφαλμένη κίνηση που θα μπορούσε να πυροδοτήσει ανεξέλεγκτες εντάσεις. Ωστόσο η συμμαχία ανάμεσα στον πρόεδρο Πούτιν και τον πρόεδρο Ενρτογάν είναι τόσο ισχυρή και τόσο συμφέρουσα για τις δύο πλευρές, ώστε ουδείς εκ των δύο να διακινδυνεύει την περαιτέρω κλιμάκωση.
Η Τουρκία ελπίζει ότι η Ρωσία θα αποδεκατίζει το Ταχρίρ αλ-Σαμ, ώστε Σύροι πρόσφυγες από το Ιντλίμπ θα αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές του Αφρίν αλλοιώνοντας τον αμιγώς κουρδικό πληθυσμό της περιοχής. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι απειλείται από το Κουρδικό ΡΚΚ και διαμαρτύρεται στον σύμμαχό της Ντόναλντ Τραμπ για την αμερικανική υποστήριξη στου Κούρδους της Ανατολικής Συρίας. Παράλληλα, Μόσχα και Άγκυρα έχουν υπογράψει συμφωνία για να μοιράσουν εδάφη στην περιοχή.
Σε κάθε περίπτωση οι συσχετισμοί στην περιοχή θυμίζουν Grands Maîtres που παίζουν μια παρτίδα σκάκι. Δεν πρόκειται όμως για μια απλή διαφωνία σε ό,τι αφορά την προέλαση των δυνάμεων του Άσαντ στην περιοχή του Ιντλίμπ. Αλλά για την κορυφή του παγόβουνου για τις εξελίξεις ανατολικά του Ευφράτη και όχι μόνο εντός της Συρίας. Όπως τονίζουν αναλυτές στην Τουρκία η στάση της Ρωσίας στην Συρία άλλαξε μετά την στάση της Άγκυρας στην Λιβύη με την ανοιχτή στήριξη στον Σαράτς παρά την διαφωνία της Μόσχας.Ο Πούτιν στηρίζει τον Χαφτάρ και ουσιαστικά και στην Συρία αλλά και στην Λιβύη, Τουρκία και Ρωσία βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα.Ο κ. Ερντογάν αναχωρώντας σήμερα το πρωί για την Ουκρανία ανακοίνωσε ότι το τουρκικό πυροβολικό και η πολεμική αεροπορία απάντησαν στα πυρά των δυνάμεων του Άσαντ στοχεύοντας σε 40 σημεία που εντοπίστηκαν και σκότωσαν τουλάχιστον 35 στρατιώτες των καθεστωτικών δυνάμεων.
Λαβρόφ – Τσαβούσογλου: Συμφώνησαν στην τήρηση της συμφωνίας για το Ιντλίμπ
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα, συζήτησαν για την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία και για την κατάσταση στο Ιντλίμπ, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στην Ουκρανία επανέλαβε πως η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας.
πηγή: protothema.gr