Νέα στοιχεία βλέπουν σήμερα τα φως της δημοσιότητας για το φορέα μετάδοσης του νέου κοροναϊού που προκαλεί παγκόσμια ανησυχία μετά την ραγδαία εξάπλωσή του στην ασιατική ήπειρο με τους γενετιστές να δείχνουν τα φίδια.
Κι ενώ στην Κίνα δύο πόλεις έχουν τεθεί σε καραντίνα– εκτός από την πόλη Ουχάν τέθηκε σήμερα και άλλη μία- οι προβλέψεις των ειδικών εμφανίζονται δυσοίωνες. «Τα χειρότερα έπονται», προειδοποιούν οι επιστήμονες εκτιμώντας ότι τα κρούσματα μόνο στην πόλη Ουχάν μπορεί να φθάσουν τις τέσσερις χιλιάδες. «Τα κακά νέα είναι ότι τα χειρότερα έπονται καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να αυξάνεται», προειδοποίησε ο ερευνητής Λάρι Χιου.
Η Χουανγκγκάνγκ είναι η δεύτερη κινεζική πόλη, μετά τη Ουχάν, που μπαίνει σε καραντίνα. Η τοπική τηλεόραση μετέδωσε ότι «οι κάτοικοι δεν πρέπει να βγαίνουν από την πόλη, αν δεν συντρέχουν ειδικοί λόγοι».
Tην ίδια ώρα, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph», επικαλούμενοι εμπειρογνώμονες από το «Imperial College» του Λονδίνου, ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόνο στην πόλη Ουχάν μπορεί να φθάσει τις τέσσερις χιλιάδες και στη χειρότερη περίπτωση να αγγίξει τις 9.700.
Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί πάνω από 600 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 17 θάνατοι.
Ο νέος κοροναϊός έχει ήδη μολύνει ταξιδιώτες από την Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Βραζιλία, καθώς κι έναν Αμερικανό από το Σιάτλ.
Aναλύοντας το γενετικό του υλικό, η μελέτη των ειδικών, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Medical Virology» έδειξε ότι πρόκειται για ένα δείγμα ή ανασυνδυασμό δύο κοροναϊών – ο ένας είναι γνωστό ότι μολύνει τις νυχτερίδες και ο άλλος είναι άγνωστης προέλευσης.
Στη συνέχεια οι ερευνητές ανέλυσαν περαιτέρω τη γενετική του αλληλουχία προκειμένου να αποκαλύψουν τον φορέα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο φορέας είναι πιθανόν τα φίδια.
Τα ευρήματα «υποδηλώνουν για πρώτη φορά ότι το φίδι είναι ο πιο πιθανός φορέας από την κατηγορία των άγριων ζώων, όπως αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης.
Τα πιο συχνά είδη φιδιών στη νοτιοανατολική Κίνα (εκεί όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα) είναι το Bungarus multicinctus και η κινεζική κόμπρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα φίδια πωλούνται στην τοπική αγορά της Ουχάν.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει νέο εμβόλιο για τον κοροναϊό, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές της Κίνας, μπορεί να μεταλλαχθεί. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.
πηγή: protothema.gr