Η χθεσινή απόφαση του πρωθυπουργού να επανασυστήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έφερε όχι μόνο ευφορία την Κουμουνδούρου αλλά δημιούργησε και μια δυναμική στα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία είδαν να επιβεβαιώνεται με τον πλέον περίτρανο τρόπο η πολιτική που είχαν ακολουθήσει στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.
«Ο κ. Μητσοτάκης αναγνωρίζει με καθυστέρηση έξι μηνών το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει και προχωρά στην επανασύσταση του Υπουργείου που ο ίδιος κατήργησε. Και τοποθετεί μάλιστα ως επικεφαλής του τον κ. Μηταράκη, προκειμένου να σταματήσει το άλλο μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί με τις εσωτερικές κόντρες στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας. Ελπίζουμε τουλάχιστον να πείσει για την κίνησή του αυτή και τον υπουργό του κ. Χρυσοχοΐδη που μόλις προ δύο μηνών δήλωνε ότι δεν χρειάζεται αυτόνομο Υπουργείο Μετανάστευσης» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε ειρωνικά τα συγχαρητήριά του στον Κυριάκο Μητσοτάκη «γιατί του πήρε μόνο έξι μήνες και επτά μέρες για να καταλάβει το μπάχαλο που δημιούργησε στο προσφυγικό».
Επί της… ουσίας
Φυσικά το σημαντικότερο για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ουσία του θέματος, καθώς όπως λένε η κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει το σχέδιο με το οποίο θα αντιμετωπίσει το θέμα και γι’ αυτό κάθε δυο μήνες αλλάζει και ο επικεφαλής του θέματος.
«Αφού κατήργησε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση, στην συνέχεια άλλαξε πέντε αρμόδιους υπουργούς για το μεταναστευτικό, μέσα σε μόλις έξι μήνες διακυβέρνησης» λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου και προσθέτουν: «Ακόμα ανακοίνωσαν τρία διαφορετικά σχέδια αποσυμφόρησης των νησιών χωρίς να λειτουργήσει κανένα και έτσι αναγκάστηκαν να εξαγγείλουν το κλείσιμο της Μόριας για να φθάσει σήμερα να έχει σχεδόν 30.000 ανθρώπους, ενώ στα τέλη του Ιουνίου ήταν λίγοι παραπάνω από 5.500».
Οι ίδιοι άνθρωποι θέτουν ακόμα τα ερωτήματα εάν ισχύει ακόμα η συμφωνία Τουρκίας –ΕΕ,- εάν δηλαδή η Ευρώπη είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της, και εάν η Τουρκία φυλάσσει τα σύνορά της όπως οφείλει-. «Γιατί δεν κλήθηκε η χώρα μας στην διάσκεψη του Βερολίνου, όταν μάλιστα η συζήτηση για την Λιβύη πρωτίστως περιλαμβάνει την κατάσταση στο προσφυγικό-μεταναστευτικό» επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία παρακολουθούν το θέμα.
Από τον Χρυσοχοΐδη στον Στεφανή
Να θυμίσουμε ότι αρχικά το θέμα το είχε αναλάβει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος πολύ γρήγορα είδε «την φάκα αλλά και τι τυράκι» και επέστρεψε με τον τρόπο του, το χαρτοφυλάκιο στον πρωθυπουργό. Στην συνέχεια ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανέλαβε να πείσει τους αυτοδιοικητικούς άρχοντες ότι άξιζε να κάνουν κάποιες «θυσίες» προκειμένου να φιλοξενηθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην ενδοχώρα για να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Τα προβλήματα που προέκυψαν στις τοπικές κοινωνίες έκαναν την κυβέρνηση να αποχαιρετήσει σχετικά νωρίς το σχέδιο αυτό.
Παράλληλα ο πρωθυπουργός είχε χρίσει τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Γιώργο Κουμουτσάκο ως υπεύθυνο για το προσφυγικό, χωρίς ωστόσο ποτέ να του ανάψει το πράσινο φως για να αναλάβει όλες τις πτυχές του θέματος. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ο αναπληρωτής υπουργός είχε έρθει αρκετές φορές δημοσίως σε κόντρα με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, καθώς ο τελευταίος με δηλώσεις του έδειχνε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να ακολουθήσει στο θέμα αυτό έναν άλλο δρόμο, πιο σκληρό από αυτόν που επίσημα είχε χαράξει το Μέγαρο Μαξίμου.
Την στιγμή που το πρόβλημα άρχισε να παίρνει την μορφή χιονοστιβάδας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχρισε ως εθνικό συντονιστή για το θέμα τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, δίνοντας του σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες. Μάλιστα τοποθέτησαν ως εκπρόσωπο επικοινωνίας για το προσφυγικό τον ειδικό γραμματέα υποδοχής Μάνο Λογοθέτη.
«Και καλή τύχη μάγκες»
«Χθες μάθαμε ότι καθαιρέθηκε ο υπουργός από το πόστο που είχε αναλάβει» λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Αν μη τι άλλο είναι εξευτελιστικό για τον κ. Στεφανή να φεύγει με τέτοιο τρόπο πριν μάλιστα καταλάβει τι γίνεται με το θέμα».
Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα λένε ότι ακόμα και οι λόγοι που επικαλούνται στελέχη της ΝΔ για την τοποθέτηση του κ. Μηταράκη στο εν λόγω υπουργείο – δηλαδή ότι ο πρωθυπουργός τον μετέθεσε εκεί για να σταματήσουν οι αντιπαραθέσεις με τον υπουργό κ. Βρούτση – δεν είναι σοβαροί.
Να θυμίσουμε πάντως ότι στην ιστορία αυτή εμπλέκονται και άλλα τρία πρόσωπα. Η Δόμνα Μιχαηλίδου, που είχε αναλάβει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, αρμοδιότητα η οποία αργότερα μεταβιβάστηκε στην κα Ειρήνη Αγαπηδάκη και στον βοηθό της κ. Απόστολο Δοξιάδη.
Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας αναφερόμενος στο θέμα τόνισε: «Πήρε 6 μήνες στους «πανέτοιμους» της ΝΔ να καταλάβουν τη βλακεία που έκαναν τον Ιούλιο του 2019. Να καταλάβουν ότι το ΥΜΕΠΟ ήταν από τα πιο αναγκαία Υπουργεία που χρειάζονταν αυτή την περίοδο της όξυνσης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος. Από εκεί και πέρα, να ευχηθώ στον καινούργιο Υπουργό και υφυπουργό αυτό που έλεγε και ο Παύλος Σιδηρόπουλος… “και καλή τύχη μάγκες…”».
newsit