Τα «ελληνικά» και όχι μόνο μνημεία στο Ιράν που ήθελε να βομβαρδίσει ο Τραμπ

Lamianow.gr
2 Min Read

Ποια είναι όμως τα πολιτιστικά μνημεία στα οποία αναφέρθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ; Μνημεία ισλαμικά: το Μπλε Τζαμί στην Ταυρίδα και το Τζαμί Λουφτολάχ στο Μεϊντάν, η μεγάλη πλατεία στο Ισπαχάν. Μνημεία της προϊσλαμικής περιόδου της χώρας: ο Μεγάλος Ναός των Ζοροαστρών στο Γιαζντ και την Περσέπολη.

Ανάμεσα σε αυτά, μνημείο ιδιαίτερης σημασίας για την ελληνική ιστορία: τον τάφο του ιδρυτή της Αχαιμενιδικής Αυτοκρατορίας Κύρου του Β’ – του επονομαζόμενου Μέγα – στις Πασαργάδες, τάφο στον οποίο ο Μέγας Αλέξανδρος έκανε σπονδές και χοές και χόρεψε γύρω του, τιμώντας τον. Και άλλα πολλά. Όπως η Αρμενική εκκλησία του Αγίου Θαδδαίου γνωστή και ως η «Μαύρη Εκκλησία» 850 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τεχεράνης. Η συγκεκριμένη εκκλησία που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας από την UNESCO θεωρείται από κάποιους το πρώτο χριστιανικό μνημείο στον κόσμο!

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ο Ιρανός καλλιτέχνης Μοχάμαντ Χασάν Φορουζανφάρ (Mohammad Hassan Forouzanfar) «ύψωσε» λευκή σημαία στα ιστορικά μνημεία της χώρας του με αφορμή τις απειλές Τραμπ.

Συνεχίζοντας το πρότζεκτ «Ειρήνη» -το είχε εγκαινιάσει με μία σειρά φωτομοντάζ στα οποία είχε συνθέσει παγκοσμίως γνωστά τοπόσημα στις ΗΠΑ και στο Ιράν- ο Ιρανός ντιζάινερ αυτή τη φορά «φαντάζεται» λευκή σημεία πάνω σε μνημεία της χώρας του τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ «παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά».

Η λευκή σημαία την οποία «ύψωσε» ο Ιρανός καλλιτέχνης αναδεικνύει το πώς πολιτισμικά μνημεία μιας χώρας και τα οποία ανήκουν στον παγκόσμιο πολιτισμό συχνά βρίσκονται στα διασταυρούμενα πυρά δύο αντιμαχόμενων μερών: η μνήμη της καταστροφής των δύο Βούδων στο Μπαμιάν του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν ή της παρ’ ολίγον ολοσχερούς καταστροφής της Παλμύρας στη Συρία από τον ISIS είναι νωπή.

Συμβολική έκκληση να εξαιρεθεί από τις αντιπαλότητες η παγκόσμια πολιτισμική κληρονομιά είναι η πρωτοβουλία του Μοχάμαντ Χασάν Φορουζανφάρ.

new

TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *