Η εκδίκηση του Ιράν, που όλοι περίμεναν μετά την απόφαση Τραμπ να δολοφονηθεί ο Νο2 των Φρουρών της Επανάστασης Κασέμ Σουλεϊμανί, είναι γεγονός. Η Μέση Ανατολή Φλέγεται ξανά και από το βράδυ της Τρίτης είναι σε πλήρη εξέλιξη η «Επιχείρηση Μάρτυρας Σουλεϊμανί», όπως «βάφτισαν» τα αντίποινά τους οι Φρουροί της Επανάστασης.
Στόχος των επιθέσεων των επίλεκτων δυνάμεων του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους έγιναν δυο αμερικανικές βάσεις στην επικράτεια του Ιράκ, μία στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν, βόρεια) και μία στην επαρχία Άνμπαρ, την Άιν αλ Άσαντ. Αν και από πλευράς Πενταγώνου δεν υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς, η κρατική τηλεόραση του Ιράν κάνει λόγο για τουλάχιστον 80 νεκρούς Αμερικανούς!
Η ιρανική κρατική τηλεόραση μετέδωσε χαρακτηριστικά πως 80 «Αμερικανοί τρομοκράτες» σκοτώθηκαν στα πλήγματα με βαλλιστικούς πυραύλους, επικαλούμενη αξιωματικούς των Φρουρών της Επανάστασης! Επίσης, έκανε λόγο για άλλους περίπου 200 τραυματίες.
Έτσι “χτύπησε” τις ΗΠΑ το Ιράν
Μετά τις αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με το πόσοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από το Ιράν στις αμερικανικές βάσεις, την… απάντηση ήρθε να δώσει ο στρατός του Ιράκ! Ανακοίνωσε πως 22 πύραυλοι εκτοξεύθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης Άιν αλ Άσαντ, στην οποία σταθμεύουν μέλη του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού και βρίσκεται στη δυτική επαρχία Άνμπαρ και εναντίον μιας βάσης στην Αρμπίλ, πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν.
Δύο από τους 17 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Άιν αλ Άσαντ δεν εξερράγησαν. Οι πέντε πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν εναντίον της Αρμπίλ είχαν στόχο το αρχηγείο του διεθνούς συνασπισμού, πρόσθεσε, ενώ ο ιρακινός στρατός διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
«Το Ιράκ βομβαρδίστηκε το πρωί της 8ης Ιανουαρίου 2020 μεταξύ 01:45 και 2:45 από 22 πυραύλους. 17 πύραυλοι έπεσαν στην αεροπορική βάση Άιν αλ Άσαντ, περιλαμβανομένων δύο που δεν εξερράγησαν (…) και πέντε στην πόλη Αρμπίλ οι οποίοι έπληξαν το αρχηγείο του συνασπισμού. Δεν έχουν καταγραφεί θύματα μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων», αναφέρει η ανακοίνωση.
Από την πρώτη στιγμή, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν είχαν αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, τονίζοντας πως πρόκειται για αντίποινα για τη δολοφονία του υποστράτηγου Σουλεϊμανί, διοικητή της Δύναμης Κουντς και να «υπόσχονται» ακόμη πιο συντριπτικά αντίποινα σε περίπτωση νέων αμερικανικών επιθέσεων.
Η ιρανική κρατική τηλεόραση είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι εκτοξεύθηκαν 15 βαλλιστικοί πύραυλοι εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων και αεροσκάφη και ελικόπτερα «υπέστησαν πολύ μεγάλες ζημιές». Σημείωσε ακόμη, επικαλούμενη κυβερνητική πηγή, πως το Ιράν έχει στο στόχαστρο άλλες 100 αμερικανικές εγκαταστάσεις που σκοπεύει να πλήξει εάν οι ΗΠΑ ανταποδώσουν τα πλήγματα.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim είχε μεταδώσει νωρίτερα ότι εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον 35 βαλλιστικοί πύραυλοι από τους Φρουρούς της Επανάστασης με στόχο δύο βάσεις, στην Άιν αλ Άσαντ (Άνμπαρ) και στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν). Ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο ABC News μετέδωσε πως εκτοξεύθηκαν 15 πύραυλοι, εκ των οποίων τους στόχους έπληξαν 11, επικαλούμενο αξιωματούχο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το Ιράν εξαπέλυσε «τουλάχιστον δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους».
Οι Φρουροί της Επανάστασης έκαναν λόγο για τον «δεύτερο γύρο» της επίθεσής τους με βαλλιστικούς πυραύλους εναντίον αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στο Ιράκ σε αντίποινα για την εξόντωση του Σουλεϊμανί από τις ΗΠΑ, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η «Επιχείρηση Μάρτυρας Σουλεϊμανί» άρχισε τα ξημερώματα και βρίσκεται σε εξέλιξη.
Πηγή προσκείμενη στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έκανε λόγο για τουλάχιστον επτά ρουκέτες που έπληξαν το εσωτερικό της βάσης της Άιν αλ Άσαντ. Σειρήνες άρχισαν να ηχούν και ελικόπτερα άρχισαν να πετούν στην περιοχή σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μαγιαντίν. Η βάση βομβαρδίστηκε δύο φορές, κατά την ίδια πηγή.
Οι Φρουροί της Επανάστασης υποστήριξαν ότι η βάση Άιν αλ Άσαντ «καταστράφηκε ολοσχερώς». Η επίθεση εναντίον της βάσης όπου σταθμεύουν δυνάμεις των ΗΠΑ στο Ιράκ ήταν «απόλυτα επιτυχής», ανακοίνωσαν.
Οι Φρουροί της Επανάστασης απαίτησαν οι ΗΠΑ να «αποσύρουν τις δυνάμεις τους» από το Ιράκ για να αποφύγουν περαιτέρω απώλειες και απείλησαν να πλήξουν επίσης «το Ισραήλ» και «άλλους συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή αν επιτρέψουν τα εδάφη τους να χρησιμοποιηθούν από τους Αμερικανούς για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας, μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.
Στο ίδιο μήκος και ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ιράν στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί. Σε ανακοίνωσή του κάλεσε τις ΗΠΑ να τα… μαζέψουν και να φύγουν από την περιοχή. “Τώρα που κατανόησαν τη δύναμή μας, έχει έρθει η ώρα οι ΗΠΑ να αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη Μέση Ανατολή”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Ιρανός στρατηγός.
Φρουροί της Επανάστασης: Μόνο το πρώτο βήμα!
Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στην επικράτεια του Ιράκ ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει αμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.
«Οι πυραυλικές επιθέσεις σήμερα ήταν απλώς το πρώτο βήμα. Ο Τραμπ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τις δυνάμεις του από την περιοχή ώστε να μην είναι εντός ακτίνας δράσης μας», φέρεται να δήλωσε ο αξιωματικός, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση, η οποία δεν τον κατονόμασε.
Το πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης θεωρούν το Ισραήλ «συνεργό» των ΗΠΑ στη δολοφονία του υποστράτηγου Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή της Δύναμης Αλ Κουντς, την Παρασκευή σε αεροπορικό πλήγμα στη Βαγδάτη.
«Στο πλαίσιο αυτού του εγκλήματος, δεν διαχωρίζουμε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ», μετέδωσε το FARS, επικαλούμενο ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.
Νωρίτερα, οι Φρουροί της Επανάστασης είχαν απειλήσει να πλήξουν το Ισραήλ και «κυβερνήσεις χωρών-συμμάχων» των ΗΠΑ στην περιοχή σε περίπτωση αντεπιθέσεων από πλευράς του αμερικανικού στρατού. Σε κάθε αμερικανική πράξη αντιποίνων θα δίνεται σκληρή απάντηση από το Ιράν, ανέφερε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης.
Συναγερμός στον Λευκό Οίκο για το Ιράν
Είναι «σαφές» ότι το Ιράν εξαπέλυσε επιθέσεις εκτοξεύοντας «τουλάχιστον δώδεκα βαλλιστικούς πυραύλους» εναντίον δύο βάσεων που χρησιμοποιεί ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ στην ιρακινή επικράτεια, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.
Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται ακόμη στη φάση «της αποτίμησης των ζημιών της μάχης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζόναθαν Χόφμαν σε ανακοίνωσή. Επιβεβαίωσε ότι οι βάσεις οι οποίες στοχοθετήθηκαν ήταν η Άιν αλ Άσαντ και άλλη μία στην Αρμπίλ (ιρακινό Κουρδιστάν).
Συμπλήρωσε ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις «θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν το προσωπικό, τους εταίρους και τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή».
Άμεσα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για τις επιθέσεις. «Ο πρόεδρος ενημερώθηκε και παρακολουθεί την κατάσταση στενά, σε επαφή με την ομάδα του που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφαλείας» ανέφερε σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Στέφανι Γκρίσαμ.
Στον Λευκό Οίκο βρέθηκαν άμεσα οι υπουργοί Άμυνας, Μαρκ Έσπερ και Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο για σύσκεψη με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Δανία, Νορβηγία, Νέα Ζηλανδία για την επίθεση
Δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των στρατιωτών της Δανίας, της Νορβηγίας και της Νέας Ζηλανδίας που βρίσκονται στο Ιράκ, ανακοίνωσαν οι χώρες τους.
Κανένας Δανός στρατιώτης δεν τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε στις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον της βάσης Άιν αλ Άσαντ στο Ιράκ, ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Δανίας στο Twitter. Η Δανία διαθέτει περίπου 130 στρατιώτες στη βάση αυτή οι οποίοι συμμετέχουν στον διεθνή συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε και εκπρόσωπος του στρατού της Νορβηγίας, χώρα η οποία διαθέτει περίπου 70 στρατιώτες στην ίδια βάση.
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας Ουίνστον Πίτερς επεσήμανε ότι το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας στο Ιράκ είναι ασφαλές. «Τώρα είναι ώρα για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση, και για να αναλάβει η διπλωματία (…) η κυβέρνηση ενημερώθηκε ότι το προσωπικό της Νέας Ζηλανδίας είναι όσο ασφαλές μπορεί υπό τις τρέχουσες συνθήκες», επεσήμανε ο Πίτερς. Η Νέα Ζηλανδία διαθέτει 50 μέλη στρατιωτικού προσωπικού στο Ιράκ.
newsit