Πάγια ρύθμιση οφειλών: Ποιοι θα μπουν σε 24 και ποιοι σε 48 δόσεις

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
3 Min Read

Η νέα πάγια ρύθμιση οφειλών καλείται να «γιατρέψει» την «πληγή» των κατασχέσεων.

-Advertisement-

Τα νούμερα προκαλούν σοκ. Αρρύθμιστα χρέη 80 δις. ευρώ, 4,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι με οφειλές στην εφορία, πάνω από 1,2 εκατομμύρια πολίτες με δεσμευμένους λογαριασμούς και υποθηκευμένα ακίνητα, 577 χιλιάδες νοικοκυριά στον “προθάλαμο” των κατασχέσεων.

Είναι μια από τις βαθιές «πληγές» της κρίσης. Οι 120 δόσεις μπόρεσαν να καλύψουν περί τα 6 δις. Θα μπορέσει η νέα πάγια ρύθμιση να «γιατρέψει» αυτήν την πληγή; Θα μπορέσει να λειτουργήσει έστω ως «αμορτισέρ» έναντι των τρεχουσών υποχρεώσεων, έως ότου νοικοκυριά κι επιχειρήσεις σταθούν καλύτερα στα πόδια τους;
Παλιά χρέη που έμειναν απλήρωτα και δεν ρυθμίστηκαν ως τον περασμένο Νοέμβριο, αλλά και οι φόροι του 2020, θα μπορούν να καλυφθούν από την “ομπρέλα” της νέας ρύθμισης, που κάνει πρεμιέρα μέσα στις επόμενες ημέρες. Θα προηγηθεί η υπογραφή της Απόφασης με όλες τις λεπτομέρειες, αλλά και η αναγκαία τροποποίηση του λογισμικού της πάγιας ρύθμισης στο Taxisnet, καθώς η δομή και λειτουργία της νέας ρύθμισης είναι διαφορετική.

Πάγια ρύθμιση χρεών: Σε πόσες δόσεις θα μπορούν να εξοφληθούν τα χρέη

- Advertisement -

Αναμφίβολα, το χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι ότι φόρος εισοδήματος, ΦΠΑ και απλήρωτος ΕΝΦΙΑ θα μπορούν να εξοφληθούν ως και σε 24 δόσεις, ενώ όσοι χρωστάνε από κληρονομιές και πρόστιμα τροχαίας- δήμων- αυθαιρέτων, θα έχουν τη δυνατότητα πληρωμής ως και σε 48 δόσεις. Το “κλειδί” είναι ότι κάθε μήνα απαιτείται ελάχιστη καταβολή μόλις 30 ευρώ.

-Advertisement-
=Advertisement=

Το αδύνατο σημείο των ρυθμίσεων οφειλών είναι συνήθως τα εισοδηματικά κριτήρια, που λειτουργούν ως “κόφτης”. Το πλεονέκτημα της νέας ρύθμισης είναι ότι προβλέπει τέτοια κριτήρια ΜΟΝΟ για όσους φτάσουν στις 48 δόσεις. Από την άλλη, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι δεν “παγώνουν” οι κατασχέσεις λογαριασμών, ότι μπαίνει “καπέλο” 15% για όσους καθυστερούν τις δόσεις αλλά και “καπέλο” 1,5% στο επιτόκιο αν κάποιος επιλέξει πάνω από 12 δόσεις, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι το ετήσιο κόστος διαμορφώνεται γύρω στο 6,2%.

Πώς χάνεται η ευκαιρία για ρύθμιση χρεών
Πώς χάνει κανείς τη νέα ρύθμιση; Εάν δημιουργήσει καινούργια χρέη, αν τα στοιχεία της αίτησης του είναι ελλιπή ή αναληθή, αν δεν υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος ή ΕΝΦΙΑ, αν δεν πληρώσει εγκαίρως για δεύτερη φορά μια δόση.

Το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ, προετοιμάζοντας τη νέα ρύθμιση, χτυπάνε για μια ακόμα φορά προειδοποιητικό καμπανάκι: όσοι δεν πληρώνουν ή δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους στην εφορία, θα αντιμετωπίζουν κατασχέσεις και άλλα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης.

Το πρώτο “σφυρί” της νέας χρονιάς θα χτυπήσει στις 15 του μήνα και αφορά σε ξενοδοχείο 423 κλινών στην Κυλλήνη, με τιμή εκκίνησης 7,2 εκατ. Ευρώ. Έπεται, όμως, συνέχεια, με άλλους 28 προγραμματισμένους πλειστηριασμούς σε διαμερίσματα, καταστήματα, αγροτεμάχια, βιοτεχνίες- εργοστάσια, ελαιώνες…
Πηγή: iefimerida.gr

TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *