Στερεά Ελλάδα: Έρχονται νέες αναρτήσεις δασικών χαρτών

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
6 Min Read
Σε νησιά του Ιουνίου και του Αιγαίου αλλά και σε περιοχές σε Κρήτη, Έβρο, Ροδόπη, Ξάνθη, Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Άρτα, Πρέβεζα, Θεσπρωτία, Αιτωλοακαρνανία, Ευρυτανία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αργολίδα και Κόρινθο αναμένεται να γίνει ανάρτηση δασικών χαρτών τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του economix.gr.
Όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, το διαδικαστικό κομμάτι είναι ήδη έτοιμο καθώς οι υπηρεσίες έχουν κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο των δασικών χαρτών, ωστόσο η πρόσφατη επικαιρότητα και το… φρένο που έβαλε το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναφορικά με την αντισυνταγματικότητα των οικιστικών πυκνώσεων, ενδέχεται να καθυστερήσει και άλλο το έργο του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Σε αυτή την φάση, έχει ξεκινήσει η Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή να συνεδριάζει προκειμένου να επιλυθούν τα θέματα που προέκυψαν όλο το προηγούμενο διάστημα ενώ αναμένεται να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση, συμβατή με τις επιταγές του ΣτΕ.
Τα αγκάθια που καλείται να διαχειριστεί το ΥΠΕΝ αφορούν πέρα από τις οικιστικές πυκνώσεις, κυρίως τα πρόδηλα σφάλματα που δεν συμπεριλαμβάνουν οι υπηρεσίες κατά την μερική ανάρτηση του χάρτη αλλά και τις 110 Επιτροπές Αντιρρήσεων που έχουν συσταθεί αλλά συνεδριάζουν με ρυθμούς χελώνας.
Υπενθυμίζεται πως η Ολομέλεια είχε κρίνει πως ο νόμος Τσιρώνη, δηλαδή οι οικιστικές πυκνώσεις, είναι αντισυνταγματικός. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, είχε εξαιρέσει προσωρινά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών τις οικιστικές πυκνώσεις (σύνολο κτιρίων εντός δασών που υπολογίζονται γύρω στις 700.000) και είχαν υποδείξει σχεδόν στο σύνολο τους οι Δήμοι (εκτός από 24 ΟΤΑ), για να συμπεριληφθούν σε δεύτερο χρόνο στην ανάρτηση. Στο ενδιάμεσο διάστημα το ΥΠΕΝ, ετοίμασε και παρουσίασε το νέο νόμο για τα δασικά αυθαίρετα, με τον οποίο προβλεπόταν μεταξύ άλλων, η διατήρηση κτισμάτων έως και 25 χρόνια.
Σημειώνεται ότι ως οικιστική πύκνωση είχε οριστεί η ομάδα 50 κτιρίων σε έκταση έως 25 στρέμματα, 100 κτιρίων για 100 στρέμματα και 200 κτιρίων για 400 στρέμματα.
Χρηστικά 
Για να δει ο πολίτης το δασικό χάρτη, πρέπει να μπει στην ιστοσελίδα του Κτηματολογίου (https://www.ktimanet.gr). Ο πολίτης μπορεί να αναζητήσει το ακίνητό του εστιάζοντας στις αεροφωτογραφίες ή χρησιμοποιώντας τις συντεταγμένες του. Αν δεν ξέρει πώς να το κάνει, θα πρέπει να ζητήσει βοήθεια από δασολόγο ή μηχανικό. Οσοι δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο θα πρέπει να απευθυνθούν είτε στα σημεία υποστήριξης ανάρτησης του δασικού χάρτη στο δασαρχείο της περιοχής τους, είτε σε ειδικό επιστήμονα (δασολόγο ή τοπογράφο).
Η αντίρρηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ίδιας της ιστοσελίδας. Στη συνέχεια, εκδίδεται ο αριθμός λογαριασμού πληρωμής του τέλους αντίρρησης, το οποίο πληρώνεται στην τράπεζα. Εντός 24ώρου από την πληρωμή του τέλους, η αίτηση αντίρρησης κατοχυρώνεται και παίρνει αριθμό πρωτοκόλλου.
Αφού κατοχυρωθεί η αντίρρηση με την πληρωμή του τέλους, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να απευθυνθούν σε τοπογράφο για να εκπονήσει τοπογραφικό διάγραμμα με τις συντεταγμένες του ακινήτου. Παράλληλα, θα πρέπει να συμβουλευτούν δασολόγο, ο οποίος θα αποφανθεί αν η γη τους είναι δάσος, δασική έκταση, χορτολιβαδική έκταση κ.λ.π., αλλά και να συνεργαστούν με δικηγόρο που θα συντάξει το κείμενο των αντιρρήσεων, με το οποίο θα θεμελιώσει έννομο συμφέρον και θα ετοιμάσει και τα στοιχεία του φακέλου.
Εφόσον η έκταση έχει χαρακτηριστεί ΔΑ ή ΧΑ (και δεν είναι ιδιωτικό χορτολίβαδο), τότε μπορείτε:
1. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς στο δασαρχείο της περιοχής σας είτε για εξαγορά της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει προ του 1975, είτε για χρήση (έγκριση επέμβασης) της έκτασης, εφόσον η εκχέρσωση έχει γίνει μέχρι το 2007.
Εάν αιτηθείτε την εξαγορά, τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε στο δασαρχείο:
* Αίτηση εξαγοράς.
* Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).
* Αποδεικτικό χρήσης της έκτασης προ του 1975.
Εάν αιτηθείτε τη χρήση (έγκριση επέμβασης), τότε θα χρειαστεί να υποβάλετε στο δασαρχείο:
* Αίτηση χρήσης (έγκριση επέμβασης).
* Τοπογραφικό διάγραμμα με συντεταγμένες κορυφών, βασιζόμενες στο Εθνικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς (ΕΓΣΑ 87).
2. Να υποβάλετε αίτηση ατελώς για την υπαγωγή σε προφανές σφάλμα του δασικού χάρτη.
* Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος μέσω της ειδικής εφαρμογής που υπάρχει στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα της ΕΚΧΑ Α.Ε., www.ktimatologio.gr.
* Να υποβάλετε ατελώς αίτηση πρόδηλου σφάλματος απευθείας στη Διεύθυνση Δασών της περιοχής σας.
3. Να υποβάλετε αντίρρηση επί του χαρακτήρα της έκτασης.
* Η αντίρρηση υποβάλλεται εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση για τη φωτοερμηνεία που έχει γίνει στο δασικό χάρτη και το χαρακτήρα που παρουσιάζεται σε αυτόν.
* Τα τέλη αντίρρησης είναι μειωμένα έως και 80% σε σχέση με το παρελθόν και υπάρχουν στην ΚΥΑ 151585/323/3.2.2017 (ΦΕΚ Β´ 347/08.02.2017).
* Στην ίδια ΚΥΑ υπάρχουν οι περιπτώσεις που οι αντιρρήσεις υποβάλλονται ατελώς (για παράδειγμα, κληροτεμάχια από διανομή τα οποία φαίνονται ως ΔΑ ή ΧΑ στο χάρτη).
economix.gr
-Advertisement-
TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *