Οι γεωλόγοι είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο έκρηξης του ηφαιστείου – Ερώτημα γιατί επετράπη στους τουρίστες να επισκεφθούν το νησί -Πέντε οι επιβεβαιωμένοι νεκροί – Περίπου 50 τα άτομα που βρίσκονταν στο νησί Γουάιτ την ώρα της έκρηξης, έχουν διασωθεί τα 23
Στο βωμό του κέρδους φέρεται να θυσιάστηκαν οι πέντε τουρίστες που έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από την ισχυρή έκρηξη στο ηφαίστειο Ουακατάνε στο νησί Γουάιτ, σε σχετικά μικρή απόσταση από το Βόρειο Νησί της Νέας Ζηλανδίας. Οι γεωλόγοι είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο πριν από μερικές ημέρες και οι αρμόδιες αρχές έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Ωστόσο, την ευθύνη για τις επισκέψεις των τουριστών στο νησί έχουν αποκλειστικά και μόνο οι οδηγοί των τουριστικών εκδρομών, όπως διευκρινίζει ο Τύπος της Νέας Ζηλανδίας.
Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την αστυνομίας της Νέας Ζηλανδίας δεν υπάρχει ούτε ένας επιζών πλέον στο νησί. Η εκτίμηση είναι ότι ότι όποιος θα μπορούσε να έχει φύγει από το νησί έχει σωθεί κατά τη διάρκεια της εκκένωσης. Η αστυνομία προαπαθεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό των νεκρών πέραν των πέντε ήδη επιβεβαιωμένων. Των ανακοινώσεων προηγήθηκε η πτήση ελικοπτέρων και ειδικών αεροσκαφών τα οποία σε πτήσεις πάνω από το νησί δεν βρήκαν κάποιο ίχνο ζωής.
Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι στο νησί την ώρα της έκρηξης ήταν λιγότερα από 50 άτομα με 23 να έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια. Οι έρευνες θα ξεκινήσουν στην περιοχή με το πρώτο φως της ημέρας και με τη χρήση drones.
Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Νέας Ζηλανδίας τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.
Ωστόσο, λίγες ώρες μετά την ηφαιστειακή έκρηξη, προκύπτουν νέα στοιχεία που δείχνουν ότι οι εταιρείες που διοργανώνουν τις επισκέψεις στο νησί, αγνόησαν επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις των αρμοδίων. Στις 18 Νοεμβρίου, το Κέντρο Παρατήρησης της Νέας Ζηλανδίας «GeoNet» είχε αυξήσει το επίπεδο συναγερμού από το ένα στο δύο. Το μέγιστο επίπεδο συναγερμού είναι πέντε. Ο λόγος για τον οποίο αύξησαν το επίπεδο συναγερμού ήταν η αύξηση της ποσότητας αερίου διοξειδίου του θείου που προέρχεται από το μάγμα του ηφαιστείου, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα «Bild».
Πριν από λίγες ημέρες, το κέντρο «GeoNet» είχε προειδοποιήσει ότι με βάση τις ενδείξεις που είχαν καταγράψει οι επιστήμονες, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος. Για τον λόγο αυτό, τα τοπικά ΜΜΕ διερωτώνται πώς οι αρμόδιες αρχές άφησαν τους τουρίστες να επισκεφθούν το νησί. Σύμφωνα με τον ηφαιστειολόγο του «GeoNet» Μπραντ Σκοτ, οι τουριστικοί οδηγοί της περιοχής είναι υπεύθυνοι για την εκτίμηση της κατάστασης, αν δηλαδή πράγματι υπάρχει κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια, γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Μάλλον οι εταιρείες «πόνταραν» στο γεγονός ότι το επίπεδο συναγερμού της «GeoNet» μπορεί να αυξηθεί και στη συνέχεια να μειωθεί.
Αρκετές εταιρείες σήμερα προσφέρουν ημερήσιες εκδρομές για τους τουρίστες. Κάθε χρόνο επισκέπτονται το νησί περίπου 10.000 ταξιδιώτες. Την τελευταία φορά που «ξύπνησε» το ηφαίστειο ήταν το 2016. Τότε κανείς δεν είχε τραυματιστεί.
Πάνω από το ηφαιστειογενές νησί, το οποίο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους τουρίστες, πλανάται τις τελευταίες ώρες ένα τεράστιο σύννεφο τέφρας με τους διασώστες να προσπαθούν να εντοπίσουν τυχόν επιζώντες.
Το νησί Γουάιτ βρίσκεται στα βορειοανατολικά του βόρειου νησιού της Νέας Ζηλανδίας, περίπου 50 χιλιόμετρα από τις ακτές. Μεγάλο μέρος του ηφαιστείου βρίσκεται κάτω από το νερό.
protothema