Ο μικρός Πέτρος πρέπει να ταξιδέψει στη Βοστώνη για να χειρουργηθεί. Και αυτή είναι η ιστορία του

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
10 Min Read

Κάποια πράγματα στη ζωή τα θεωρούμε δεδομένα. Η υγεία για παράδειγμα είναι ένα από τα αγαθά που, όταν το έχουμε, δεν το υπολογίζουμε όσο θα οφείλαμε. Το χειρότερο όλων, όμως, είναι πως αρκετές φορές δεν ευαισθητοποιούμαστε καν από τους ανθρώπους που η υγεία τους δεν είναι δεδομένη και προσπαθούν με αγώνα και θέληση να την ανακτήσουν ξανά.

-Advertisement-

Αυτός ο κανόνας έσπασε – ευτυχώς – με την υπόθεση του μικρού Παναγιώτη-Ραφαήλ, όταν είδαμε χιλιάδες Έλληνες να βρίσκονται δίπλα στην οικογένειά του και πλέον βρίσκεται στην Βοστώνη. Τώρα είναι χρέος μας να βοηθήσουμε και τον 17χρονο Πέτρο Αθανασιάδη από τη Μεγαλόπολη της Αρκαδίας, που το μόνο νοσοκομείο που αναλαμβάνει την περίπτωσή του είναι η Βοστώνη.

Ο Πέτρος έχει καρδιακή ανεπάρκεια. Έχει κάνει τρία χειρουργεία στο Λονδίνο, έχει προσθέσει τρία μπαλονάκια, δύο στο Λονδίνο κι ένα στο Ωνάσειο και δύο στεντ στο Λονδίνο. Πλέον, το πιο κρίσιμο χειρουργείο που απαιτείται για να ζήσει τα επόμενα χρόνια της ζωής του με αξιοπρέπεια, η επιδιόρθωση μιτροειδούς βαλβίδας, πρέπει να γίνει στη Βοστώνη, καθώς κανένα νοσοκομείο δεν το αναλαμβάνει, θεωρώντας το υψηλού ρίσκου.

Το χειρουργείο πρέπει να γίνει άμεσα, καθώς οι συνέπειες της ανεπάρκειας στα υπόλοιπα ζωτικά όργανα είναι σοβαρές (πχ Το ήπαρ λαμβάνει το 20% της καρδιακής παροχής και σε κάθε μείωσή της η παροχή στο ήπαρ μειώνεται ανάλογα). Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), όμως, όπως και στην περίπτωση του Παναγιώτη – Ραφαήλ, απέρριψε την αίτησή του και δεν χορηγεί χρήματα για το χειρουργείο του.

«Ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να εξηγήσει ποιοι είναι οι γιατροί που έκριναν ότι η περιπέτεια του παιδιού μου δεν πληροί τις προϋποθέσεις για να του χορηγηθεί βοήθεια, ώστε να χειρουργηθεί στο εξωτερικό. Πάντως η επιτροπή δεν έχει καρδιοχειρουργό», δηλώνει στη HuffPost Greece, η μητέρα του Πέτρου, Ηλιάνα Μάτα, που μαζί με τον σύζυγό της, Παναγιώτη Αθανασιάδη, δίνουν τεράστια μάχη να χειρουργηθεί ο γιος τους στη Βοστώνη από τότε που ο ΕΟΠΥΥ απέρριψε την αίτησή τους για τα χρήματα της επέμβασης, που κοστίζει περίπου 250.000 ευρώ. Μαζί με την αγάπη που έδειξε ο κόσμος,  έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής 80.000. Αισιοδοξούν ότι το τέλος θα είναι αίσιο.

Πράγματι, ο κόσμος στάθηκε στο πλευρό του Πέτρου όλον αυτό τον καιρό. Η τοπική κοινωνία τον αγκάλιασε, ενώ το ενδιαφέρον για βοήθεια επεκτάθηκε και σε άλλες πόλεις όπως η Τρίπολη και η Κέρκυρα. Έλληνες αθλητές κοινοποίησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την έκκληση για βοήθεια που ζητά ο χαμογελαστός έφηβος, ενώ δεκάδες εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιηθεί για την επίτευξη του στόχου. Η πιο πρόσφατη ήταν την Παρασκευή στην Καλαμάτα όταν η Λέσχη Αρχιμαγείρων σε συνεργασία με τον Δήμο Καλαμάτας και τον Δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο, μαγείρεψαν μακαρονάδες και τα έσοδα πήγαν για αυτό τον ιερό σκοπό, ενώ λίγες ημέρες νωρίτερα ο φιλικός φιλανθρωπικός αγώνας ανάμεσα στον Αστέρα Τρίπολης και η επίλεκτη ομάδα της ΕΠΣ Αρκαδίας για τον Πέτρο πραγματοποιήθηκε με μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο.

«Εμείς στις 19 Νοεμβρίου φεύγουμε για Βοστώνη και δεν έχουμε συγκεντρώσει ούτε το μισό ποσό. Δεν χάνουμε την ελπίδα μας όμως, γιατί τόσο καιρό, οι κάτοικοι της Καλαμάτας μας έχουν προσφέρει απλόχερα πολλή αγάπη και στήριξη. Τους ευχαριστούμε πολύ για αυτό. Εμείς μόνοι μας δεν θα τα καταφέρναμε, επειδή  δεν θέλαμε να δημοσιοποιήσουμε την περιπέτειά μας και να φορτώνουμε τον υπόλοιπο κόσμο με ξένα προβλήματα. Με την παρακίνηση, όμως, φίλων και γνωστών που θέλησαν να βοηθήσουν έχουμε φτάσει μέχρι εδώ», συμπλήρωσε η κ. Μάτα.

Η Κατερίνα Γυφτέα, πολιτικός μηχαχικός, είναι ένα από τα άτομα που έκαναν τιτάνια προσπάθεια να γίνει πιο γνωστή η ιστορία του μικρού Πέτρου. Μιλώντας στη HuffPost Greece, αν και απογοητευμένη από την απόφαση του ΕΟΠΥΥ, πιστεύει ότι όλη αυτή ιστορία θα έχει αίσιο τέλος για τον 17χρονο.

Στην ερώτηση αν γνώριζε τον Πέτρο, η κ. Γυφτέα απαντά:  «Δεν τον γνώριζα προσωπικά. Ερχόταν για μπάνιο στην Καλαμάτα κάθε καλοκαίρι κι έκανε παρέα με τα ξαδέρφια μου που έρχονταν από τον Καναδά και τη μικρή μου αδερφή. Ήξερα ότι είχε πρόβλημα με την καρδιά του. Τους γονείς του δεν τους ήξερα. Το καλοκαίρι πληροφορήθηκα από τη θεία μου ότι η κατάσταση του Πέτρου έχει κριθεί σόβαρότερη και ότι η οικογένεια δεν διαθέτει τα χρήματα για να πάνε στη Βοστώνη και να χειρουργηθεί. Οπότε, προσπάθησα να έρθω σε επαφή μαζί τους, τους γνώρισα, κατάλαβα πόσο υπέροχοι άνθρωποι είναι και τους ρώτησα αν ήθελαν να βοηθήσω. Η απάντηση ήταν θετική. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να βάλω ένα κουμπαρά για τον Πέτρο στο μαγαζί μου».

Ο Πέτρος με τη μητέρα του

Πώς γίνεται ένα κράτος να λέει όχι σε μια χειρουργική επέμβαση ενός παιδιού; Πώς μπορεί να νιώθει ένα παιδί μετά από αυτό; Η μητέρα του Πέτρου εξηγεί ότι ο γιος της «ένιωθε μια απογοήτευση. Ερχόταν και με ρωτούσε ‘’γιατί θέλουν να με αφήσουν να πεθάνω; Για τα χρήματα; Τώρα που βλέπει την αγάπη του κόσμου, αν και στην αρχή δεν ήθελε να γίνει γνωστή ιστορία του, έχει ανεβεί η ψυχολογία του, νιώθει πολύ καλά. Δεν φοβάται καθόλου το χειρουργείο».

Τι συμβουλές θα δίνατε σε άλλους γονείς που δίνουν παρόμοιες μάχες;

Θα τους συμβούλευα να μην χάσουν ποτέ την ελπίδα και ότι στο τέλος θα τα καταφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο. Έχεις μια επιλογή. Να σώσεις τη ζωή του παιδιού σας. Οτιδήποτε άλλο είναι δευτερεύον.

Ποια είναι τα επόμενα στάδια που θα ακολουθήσουν μετά την επέμβαση;

Εφόσον η εγχείρηση θα είναι επιτυχής, θα έχουμε την ελπίδα ότι θα ζήσει για πολλά χρόνια μια φυσιολογική ζωή. Με το σκεπτικό ότι η τεχνολογία και η επιστήμη προχωρά με αλματώδεις ρυθμούς, ίσως στο μέλλον να μην χρειαστεί καν να κάνει μεταμόσχευση καρδιάς. Ήδη, στο Ισραήλ βρίσκονται σε πειραματικό στάδιο διάφορες καινοτομίες που μπορούν να σώσουν τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας.

=Advertisement=

Έχετε σκεφτεί ότι αν ήσασταν σε άλλη χώρα της Ευρώπης, ίσως η αντιμετώπιση να ήταν διαφορετική;

-Advertisement-

Το έχω φανταστεί, αλλά δεν θα θέλαμε να φύγουμε από την Ελλάδα. Ωστόσο, σε άλλες χώρες υπάρχει πλήρης χορήγησης της συγκεκριμένης διαδικασίας, ενώ παράλληλα αποφεύγεται όλη αυτή η γραφειοκρατία που υπάρχει εδώ.

O Πέτρος με τους γονείς του στο γήπεδο. 

Όσο για την αναλγησία του ΕΟΠΥΥ, η κ. Γυφτέα συμπληρώνει: «Όταν η επιτροπή είπε όχι, γίναμε πιο δραστικοί. Βοήθησε πολύς κόσμος στην Καλαμάτα. Πλέον είμαστε περίπου δέκα άτομα που τρέχουμε για τον Πέτρο μας. Έχουμε κινητοποιηθεί πλέον και σε Τρίπολη, Κέρκυρα (ο αδερφός του Πέτρου σπουδάζει εκεί) και Αθήνα. Οι κουμπαράδες ευτυχώς έχουν πολλαπλασιαστεί.

Πώς νιώσατε ότι όταν δεν δέχτηκε την αίτηση ο ΕΟΠΥΥ;

Είχαμε αναλάβει δράση πριν την απόφαση του ΕΟΠΥΥ, επειδή γνωρίζαμε πως ούτως ή άλλως η οικογένεια θα χρειαζόταν αρκετές χιλιάδες ευρώ, καθώς ο ΕΟΠΥΥ χορηγεί ένα μέρος της επέμβασης. Αλλά, όταν ο ΕΟΠΥΥ είπε όχι νευρίασα πολύ. Μιλάμε για την υγεία όχι μόνο ενός παιδιού, αλλά κι ενός μελλοντικού ανθρώπου που θα προσφέρει στην κοινωνία.

Σαν δικαιολογία είπαν ότι «δεν χρειάζεται να χειρουργηθεί τώρα, γιατί δεν θα πεθάνει αύριο», το οποίο ακούγεται, όπως καταλαβαίνετε πολύ άσχημο.

O Πέτρος, όπως μας εξιστορεί η μητέρα του, έχει ταλέντο τόσο στην υποκριτική όσο και στη μαγειρική. Εδώ τον βλέπουμε να παίρνει μέρος σε θεατρικό του σχολείου, όταν ήταν μικρότερος. 

Όταν είδατε να παίρνει διαστάσεις η υπόθεση του Παναγιώτη – Ραφαήλ, πώς νιώσατε; Πήρατε δύναμη;

Ευαισθητοποιήθηκε ευκολότερα ο κόσμος και συνειδητοποίησε ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα θα μπορούσε να είναι και δικό του. Εξάλλου, ο ΕΟΠΥΥ έχει πει όχι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης, κάποιες εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες για τον Παναγιώτη-Ραφαήλ και ήταν έτοιμες να ακυρωθούν, επειδή το ποσό είχε ήδη συγκεντρωθεί, έγιναν για εμάς.

Όσο για την έκβαση του χειρουργείου είναι μεν δύσκολο, αλλά δεν είναι τόσο υψηλού κινδύνου, όπως έγραψε στην επιστολή του ο ΕΟΠΥΥ. Έγραψαν μάλιστα και το ψέμα ότι παρακολουθείται από τους Έλληνες, ενώ δεν τον αναλαμβάνει κανένας. Μόνο στη Βοστώνη.

Η μητέρα του Πέτρου, Ηλιάνα Μάτα, δήλωσε ότι θα χαρεί να συναντήσει τον Παναγιώτη – Ραφαήλ στη Βοστώνη.

 

Αν θέλετε να βοηθήσετε τον Πέτρο, μπορείτε να δείτε σχετικές πληροφορίες εδώ.

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *