Η σφοδρή αντιπαράθεση Κεραμέως – Φίλη εκτυλίχθηκε στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, αλλά και στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης που επεξεργάζεται τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα για το ίδιο θέμα.
Τα πράγματα ξέφυγαν… στην Επιτροπή Μορφωτικών με την έντονη αντιπαράθεση της υπουργού και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και στους διαλόγους που αναπτύχθηκαν ακούστηκε μέχρι και ο Κώστας Μάρκου (ΣΥΡΙΖΑ) να απαντά στην κ. Κεραμέως ότι “κάποιοι έκοψαν με αλυσσοπρίονο τα δεσμά στην κεντρική είσοδο της ΑΣΟΕΕ πως , “καλά έκαναν…”.
Ο κ. Φίλης εξαπέλυσε σφοδρότατη επίθεση κατά της κυβέρνησης λέγοντας ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης κάνει κουμάντο και στα πανεπιστήμια.
“Δεν βρέθηκαν παρά τρία ρόπαλα”, είπε, “τρία κοντάρια από σημαίες…”, ενώ κατήγγειλε με δριμύτητα την καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου και κράτος αστυνομοκρατίας.
Η κ. Κεραμέως απάντησε στον κ. Φίλη λέγοντάς του επιπροσθέτως ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν βρήκε να πει κουβέντα για την επίθεση στο γραφείο της με μπογιές και απειλητικά μηνύματα που έγινε την περασμένη Παρασκευή (8.11.2019).
“Βεβαίως και καταδικάζουμε την επίθεση στο γραφείο της κ. Κεραμέως. Μας ενοχλεί. Χθες (σ.σ. 11.11.2019) όμως είχαμε τραυματισμούς φοιτητών. Ελαφρύ πλημέλημμα ήταν οι κόκκινες μπογιές. Πταίσμα. Το καταδικάζουμε κι αυτό. Την εισβολή στα πανεπιστήμια, όμως, την καταδικάζετε ή κάνει κουμάντο στα πανεπιστήμια ο Χρυσοχοΐδης;”, ανταπάντησε ο κ. Φίλης.
Κόντρα Κεραμέως – Φίλη συνέχεια
Η υπουργός του αντέτεινε:
“Είπε ο κ. Φίλης επί λέξει. Πρόσχημα η επιχείρηση της Κυριακής (10.11.2019). Πρόσχημα οι εκκαθαρίσεις των πανεπιστημίων. Κύριε Φίλη διαβάσατε την ανακοίνωση της αστυνομίας; Διαβάσατε τι βρέθηκε; Κράνη, κοντάρια, γάντια, κουκούλες, διαρηκτικά εργαλεία. Όσα βρέθηκαν εκεί ήταν η πλέον τρανή απόδειξη της αναγκαιότητας για τη ρύθμιση του ασύλου. Είναι η τρανή απόδειξη ότι δεν επιτρέπεται τα πανεπιστήμιά μας να είναι ορμητήρια βίας ή ανομίας.
Προκαλεί αλγεινή εντύπωση ότι η λαλίστατη κατά τα άλλα αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε κουβέντα να πει την Κυριακή (10.11.2019) για το ότι βρέθηκε τέτοιος εξοπλισμός σε πανεπιστημιακό ίδρυμα. Κουβέντα για τα απειλητικά μηνύματα σε μένα… Αλλά όλως τυχαίως χθες (σ.σ. 11.11.2019) ξαφνικά βρέθηκαν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πρώην υπουργοί εκεί”, ανέφερε η κ. Κεραμέως.
Ο κ. Φίλης, απαντώντας για τις αποδοκιμασίες ενός φοιτητή που δέχτηκε χθες (11.11.2019) στην ΑΣΟΕΕ, είπε: “Είστε με τον φοιτητή; Εσείς τους λέτε τρομοκράτες και στείλατε τα ΜΑΤ. Εμένα δεν με ενοχλεί η δημοκρατία. Μίλησα μαζί του. Με άκουσε. Αυτή είναι η δημοκρατία. Τους είπα ότι το φοιτητικό κίνημα δεν έχει ιδιοκτήτες και ότι ο εχθρός είναι ένας: ο κυβερνητικός αυταρχισμός”.
Κεραμέως, ΣΥΡΙΖΑ και… αλυσσοπρίονο!
Η υπουργός κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί 4,5 χρόνια υπέθαλπε τέτοιες συμπεριφορές και ότι χθες (σ.σ. 11.11.2019) στελέχη της επέλεξαν να πάνε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο για να πυροδοτήσουν ένταση… αυτά κατά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι φυσιολογικά. Εδώ φαίνεται η διαφορά μας. Για τη ΝΔ το να βρίσκονται κράνη, πέτρες, μάρμαρα είναι αδιανόητο και καταδικαστέο, για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Φίλη είναι κοινωνικό φαινόμενο μπαχαλάκηδων“.
Ο κ. Φίλης υποστήριξε πως η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε την ιστορία “νόμος και τάξη” για να εκτρέψει τη δημόσια συζήτηση από το προσφυγικό και το σκάνδαλο της Νovatis…
“Κύριε Φίλη ξέρετε ότι με αλυσσοπρίονο έσπασαν την πόρτα εισόδου;”, ρώτησε η κ. Κεραμέως. “Και καλά έκαναν”, φώναξε ο βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μάρκου, καθηγητής στην Ιατρική Πατρών, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις μελών της επιτροπής.
Λίγο νωρίτερα στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης της Βουλής που επεξεργάζεται την τροποποίηση των ΠΚ το ίδιο θέμα προκάλεσε σκληρές αντιπαραθέσεις.
Θεανώ Φωτίου για ΑΣΟΕΕ
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου που χθες (σ.σ. 11.11.2019) ήταν στην ΑΣΟΕΕ μίλησε “για φθηνό επικοινωνιακό κόλπο τις επεμβάσεις της αστυνομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο” και πρόσθεσε:
“Είπατε τι δουλειά είχα να πάω στην ΑΣΟΕΕ και με πρωτοσέλιδα φιλικών σας ΜΜΕ δέχομαι μια επίθεση αθλιότητας αλλά θα απαντήσω…
Όπως ξέρετε το άσυλο είναι έννοια σύμφυτη από αρχαιότητα με κουλτούρα και αντίληψη λαού και ιδιαίτερα πανεπιστημιακό άσυλο κατοχυρώθηκε στην αντίληψη λαού μετά τον αγώνα του Πολυτεχνείου και την πτώση Χούντας… υπήρξα καθηγήτρια Πολυτεχνείου 40 χρόνια και είδα πολλές κυβερνήσεις και τι συνέβη στο Πολυτεχνείο…
Όταν συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην ΑΣΟΕΕ η πρώτη μου αντίδραση να πάω εκεί και ως βουλευτής να διασφαλίσω την ασφάλεια και ζωή φοιτητών, όλοι έπρεπε να το έχετε όλο στο μυαλό σας, να διασφαλίσετε όρους να μην πάθει κανείς τίποτα, δυστυχώς όταν πυροδοτείτε ένταση αυταρχισμού δεν είναι καθόλου βέβαιο δεν θα έχουμε προβλήματα…
Πήγα με αυτή την βαθιά ευθύνη που έχω. Η κυβέρνηση της ΝΔ αυτή την στιγμή, επιχειρεί να τον διχάσει λαό, όχι μόνο για το μεταναστευτικό αλλά και για τα πανεπιστήμια. Επιχειρείτε να διχάσετε σε καλούς και κακούς φοιτητές, διδάσκοντες και συγκλήτους…”, κατέληξε η κ. Φωτίου.
newsit