Η υπόθεση των διεκδικήσεων της Μονής Λαμίας για εκτάσεις που βρίσκονται κυρίως στα διοικητικά όρια των δήμων Περιστερίου και Πετρούπολης κρατά δεκαετίες. Μάλιστα, για χάρη της έχουν χυθεί τόνοι μελάνι. Το ζήτημα των «ιερών διεκδικήσεων» έρχεται στην επικαιρότητα κάθε φορά που πρόκειται να διεξαχθεί το δικαστήριο, στο οποίο αντίδικοι είναι η Μονή Λαμίας και το Δημόσιο.
Πρόκειται για μια δικαστική διαμάχη που μετράει πολλές δεκαετίες, κι όμως μέχρι και σήμερα συνεχίζει να απασχολεί την Πολιτεία, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη Μητρόπολη Φθιώτιδας. Ο Ιερός Ναός Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας διεκδικεί 7.500 στρέμματα, που, σύμφωνα με τα αρμόδια υπουργεία, βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης και καλύπτουν την περιοχή της Αγίας Τριάδας (Πεύκα Βέρδης) και τους Δήμους Πετρούπολης, Ασπροπύργου, Χαϊδαρίου, Περιστερίου και Άνω Λιοσίων.
Όπως ανέφερε στην τελευταία (29.10.2019) συνεδρίαση στο δημοτικού συμβουλίου Περιστερίου ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κος Παναγιώτης Λύκος, ο Ιερός Ναός Λαμίας, διεκδικεί από την πόλη 17 πλατείες, παιδικές χαρές και γήπεδα αθλοπαιδιών, από τις 36 που πρόβαλε ως ιδιοκτησίες του αρχικά, όπως επίσης διεκδικεί και μεγάλο αριθμό ιδιοκτησιών ιδιωτών, ακόμη και ολόκληρες πολυκατοικίες δημοτών.
Να σημειώσουμε πως η συγκεκριμένη δικαστική υπόθεση ξεκίνησε από το… 1929, οπότε έγινε η πρώτη διεκδίκηση στρεμμάτων. Η πρώτη δίκη αφορούσε 300 στρέμματα. Από τότε έχει γίνει μια σειρά από δίκες, οι οποίες δεν έχουν καταλήξει ακόμα σε αποτέλεσμα.
Που στηρίζει την διεκδίκησή του o Ιερός Ναός ¨Ευαγγελισμού της Θεοτόκου”;
Σε μια διαθήκη του 1916 με την οποία έγινε κληρονόμος μεγάλου μέρους του λεγόμενου «κτήματος Βέρδη» στις παρυφές του Ποικίλου Όρους. Η εν λόγω έκταση αποτελεί δωρεά την οποία η Ι.Μ Φθιώτιδας κληρονόμησε με την διαθήκη της αειμνήστου Σοφίας Ζωντανού – Κουτσολέλου (υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή, στον πρόναο). Πρέπει δε να σημειωθεί ότι στην πρώτη διεκδίκηση, το 1929, ο ισχυρισμός ήταν πως η κυριότητα αφορούσε μόνο 300 στρέμματα. Κατόπιν η έκταση αυτή μεγάλωνε συνεχώς. Το 1960 στα 5.000 στρέμματα και από το 2000 η διεκδίκηση έφτασε στα 7.500 στρέμματα. Το 2017 το δικαστήριο δικαίωσε τον Μητροπολιτικό Ναό της Λαμίας., με τον κυρό Νικόλαο να δηλώνει ικανοποιημένος από την εξέλιξη. Η συνέχεια αύριο στο Εφετείο.
Διαβάστε την ανακοίνωση – δελτίο Τύπου της Μητρόπολης Φθιώτιδας για την διαμάχη που υπήρχε προ τριετίας.
Υπουργός της Κυβερνήσεως, αρχηγός πολιτικών κινητοποιήσεων κατά της Εκκλησίας.
«Ένα μεγάλο θέμα πολυδαίδαλο και κακοποιημένο από τους άρπαγες της Εκκλησιαστικής περιουσίας είναι αυτό που έχει σχέση με την μεγάλη περιουσία του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας, στο Περιστέρι και στη Πετρούπολη Αττικής, την οποία κληρονόμησε με την διαθήκη της αειμνήστου Σοφίας Ζωντανού – Κουτσολέλου.
Η ως άνω, ευεργετηθείσα από την Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία την έσωσε θαυματουργικώς από βέβαιο θάνατο, κατέλειπε όλη την κινητή και ακίνητη πατρική περιουσία της στον Ιερό Ναό της Ευαγγελιστρίας της πατρίδος της Λαμίας. Η περιουσία αυτή ήταν τότε άνευ ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος. Κατά την περίοδο της προσφυγιάς του 1922 και της κατοχής του1940,όταν η Αθήνα άρχισε να απλώνεται στην Αττική πολλοί καταπατητές εκμεταλλεύτηκαν τις συνθήκες της εποχής και κατεπάτησαν και επώλησαν ως ιδιοκτήτες οικόπεδα από το τεράστιο κτήμα.
Από το 1960, όταν εξελέγη Μητροπολίτης Φθιώτιδος ο αείμνηστος κυρός Δαμασκηνός άρχισε μια προσπάθεια καταγραφής και αξιοποιήσεως του κτήματος με ατελείωτες δίκες με τους καταπατητές οι οποίες εδικαίωναν πάντοτε τον Ιερό Ναό. Η περιοχή Περιστερίου και Πετρουπόλεως, οι τότε Δήμαρχοι και οι αρχές ουδέποτε αμφισβήτησαν την κυριότητα του Ναού μάλιστα δε εδέχθησαν δωρεές οικοπέδων στα οποία έκτισαν Ναούς, Μοναστήρι, σχολεία, γηροκομείο, παιδικές χαρές γήπεδα, κ.α.
Από το 1996 μέχρι σήμερα αναλάβαμε τιτάνια προσπάθεια διαφυλάξεως της περιουσίας του Ιερού Ναού και καταρτίσαμε τοπογραφικό με αδιάσειστα στοιχεία αποδεικτικά και αποφάσεις δικαστηρίων και απέναντι σε ισχυρούς παράγοντες με πολιτική διαπλοκή αγωνισθήκαμε υπέρ του δικαίου. Με φιλάνθρωπη απόφασή του, το συμβούλιο του Ναού εχάρισε κυριότητες σε όλη την δομημένη περιοχή, σε όσους είχαν καταπατήσει ή είχαν αγοράσει από καταπατητές και απάλλαξε από το άγχος χιλιάδες οικογένειες, που αλλιώς δεν ημπορούσαν να αποκτήσουν τίτλους.
Τελευταία με πολιτικές κινητοποιήσεις ζητούν μερικοί να προκαταλάβουν την δικαιοσύνη. Εμείς πιστεύουμε στην αμεροληψία των δικαστών και αναμένουμε την απόφασή τους την οποία θα σεβασθούμε απόλυτα.
Πρέπει να γνωρίζουν οι πάντες, ότι ο Ναός θα αξιοποιήσει για το καλό της τοπικής κοινωνίας της Λαμίας και του Περιστερίου την περιουσία. Αυτή η περιουσία θα διαμοιραστεί στο λαό όχι από τους πολιτικούς αλλά από την Εκκλησία, η οποία θα σεβασθεί πρώτα το περιβάλλον και θα ιδρύσει κέντρο αποτοξινώσεως, φοιτητική λέσχη, αθλητικές εγκαταστάσεις, ιδρύματα πασχόντων και άλλα κοινωφελή κέντρα.
Να καταλάβουν οι γνωστοί πολιτικοί, ότι με τέτοιου είδους τραμπουκισμούς δυσχεραίνουν την ήδη βεβαρημένη θέση τους και έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το αίσθημα περί δικαίου καταλύοντας με τον τρόπο αυτό κάθε αξία χάριν των πολιτικών συμφερόντων τους».
Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως
Κινητοποίηση αύριο από τον Δήμο Πετρούπολης / Μισθώνουν λεωφορεία για να μεταφέρουν κόσμο στο Εφετείο
“Σας ενημερώνουμε ότι την ΤΡΙΤΗ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ και ώρα 9:45 π.μ. θα αναχωρήσει πούλμαν από το Δημαρχείο Πετρούπολης (Κ. Βάρναλη 76-78) με προορισμό το Εφετείο Αθηνών (Κυρίλλου Λουκάρεως 14). Πρόκειται να συζητηθούν οι εφέσεις του Ελληνικού Δημοσίου και του Δήμου Πετρούπολης, κατά του ιερού ναού Ευαγγελισμός Θεοτόκου (Μονή Λαμίας), ενώπιον του τριμελούς εφετείου Αθηνών. Η Δημοτική αρχή της Πετρούπολης καλεί τους Επικεφαλής των Παρατάξεων και τους Εκπροσώπους των Φορέων και Σωματείων της πόλης, να δώσουν σύσσωμοι το παρόν.
Αγωνιζόμαστε για να δοθεί άμεσα οριστική λύση στην υπόθεση των διεκδικήσεων της Μονής Λαμίας! Το Ποικίλο Όρος είναι περιουσία του Λαού της Πετρούπολης! Κάτω τα χέρια από το Ποικίλο Όρος”!
Αντιδράσεις και από τον Δήμο Περιστερίου
“Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Περιστερίου σε συνεδρίασή του στις 29/10/2019, μετά από διεξοδική συζήτηση, ομόφωνα κατέληξε στο παρακάτω ψήφισμα σχετικά με την δικαστική διαμάχη μεταξύ του Δήμου και του Ιερού Ναού Λαμίας «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου», που έχει ως εξής:
Το ψήφισμα
«Στις 5 Νοεμβρίου 2019 στο Εφετείο συνεχίζεται η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στους δήμους της περιοχής (Περιστέρι, Πετρούπολη) και τον Ι.Ν. «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λαμίας (ΜΟΝΗ ΛΑΜΙΑΣ) και από άλλους ιδιώτες. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Περιστέρι και συνολικά η Δυτική Αθήνα και αφορά τις καταπατήσεις – διεκδικήσεις χιλιάδων στρεμμάτων. Αφορά 34 πλατείες στη Χρυσούπολη στο βόρειο Περιστέρι και πρόκειται για χώρους δομημένους, σχολεία, παιδικές χαρές.
Κύρια επιδίωξη όλων, «Μονής Λαμίας» και ιδιωτών, είναι η καταστρατήγηση του δημόσιου – δασικού χαρακτήρα της περιοχής, η ιδιοποίησή της, η οικοπεδοποίησή της και τελικά η οικοδόμησή της.
Στο μεταξύ όλα αυτά τα χρόνια αρκετοί συμπολίτες μας είχαν πέσει θύματα των εκπροσώπων της Μονής, η οποία τους απέσπασε παράνομα χρήματα, για να μην δουν τα σπίτια τους και τα οικόπεδά τους να αλλάζουν σε μια μέρα κυριότητα, περνώντας στην κυριότητα της Μονής. Η παρανομία αυτή αποκαλύφτηκε με παρέμβαση του Δήμου, των φορέων και των κινημάτων της πόλης μας και μετά από καταγγελία και σχετική επερώτηση στη Βουλή προκλήθηκε διαχειριστικός έλεγχος εις βάρος της Μονής και παρέμβαση της Ιεράς Συνόδου (την ίδια εποχή που αποκαλύπτονταν το σκάνδαλο του Βατοπεδίου). Για δεκαετίες οι «κληρονόμοι» πουλάνε οικόπεδα και έχουν πουλήσει πολλαπλάσια έκταση από αυτή που «κληρονόμησαν».
Δεκάδες είναι οι αγωγές και τα δικαστήρια εις βάρος των αιρετών της πόλης μας, αλλά και ενεργών συμπολιτών μας. Με παλαιότερη αγωγή η Μονή Λαμίας, διεκδικούσε μέχρι και 10.000 στρέμματα. Με το πόρισμα 64/1990 του τότε Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών και μετέπειτα Εισαγγελέα Αρείου Πάγου Γεωργίου Σανιδά αποδεικνυόταν ότι υπήρχε μεθόδευση συστηματική και χρησιμοποιήθηκαν όλα εκείνα τα τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι καταπατητές για να ιδιοποιηθούν δημόσιες εκτάσεις, ενώ σε πολλές περιπτώσεις εμπλέκονται επίορκοι δημόσιοι λειτουργοί. Η ιστορική απόφαση 7636/1996 του Εφετείου Αθηνών έκρινε, σύμφωνα με το πόρισμα Σανιδά, την έκταση δημόσια και δασική. Όλες οι δικαστικές αποφάσεις και διοικητικές πράξεις που έπονται της απόφασης 7636/1996 θα όφειλαν να είχαν ευθυγραμμιστεί με αυτήν, πράγμα που δεν έγινε.
Απαιτούμε και επιβάλλεται:
Το Ελληνικό Δημόσιο να υπερασπιστεί – και να μην ξεπουλήσει – τη δημόσια περιουσία στην περιοχή του Ποικίλου Όρους. Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση που θα αναγνωρίσει επιτέλους το δημόσιο δασικό χαρακτήρα της περιοχής, να χαρακτηριστούν οι αδόμητες εκτάσεις δασικές.
Καλούμε
Φορείς, Δημοτικά Συμβούλια και την Περιφέρεια Αττικής με δυναμικές πρωτοβουλίες να ζητήσουν τη δέσμευση όλων των βουλευτών της περιοχής και της κυβέρνησης να μην ταυτιστούν με συμφέροντα καταπατητών – «διεκδικητών» σε βάρος του λαού της Δυτικής Αθήνας.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΙΚΙΛΟ ΌΡΟΣ
Η …ιστορία είναι παλιά και δυστυχώς συνεχίζεται !»”
Ποια Μονή βρε παιδιά, ο Ιερός Ναός ¨Ευαγγελισμού της Θεοτόκου¨, είναι στην Πλ. Ελευθερίας.
Ο Ιερός Ναός έχει απόλυτο δίκιο. Η εν λόγω έκταση αποτελεί μεγάλη δωρεά της αείμνηστης Κουτσολέλου (υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή, στον πρόναο).
Εκεί στην Δυτ. Αττική, επιτήδειοι άνθρωποι & Δήμοι, καταπάτησαν μεγάλα τμήματα της έκτασης, τώρα πρέπει, όχι να φύγουν, αλλά να αποζημιώσουν με ένα ελάχιστο ποσό τον Ιερό Ναό.
Τα χρήματα & οι υπόλοιπες ελεύθερες εκτάσεις, θα χρησιμοποιηθούν για για οικήματα φοιτητών της Φθιώτιδας & άλλα, σύμφωνα με τον Μακαριστό κυρό Νικόλαο….τα υπόλοιπα είναι «θέατρο» των εκεί Δημάρχων & καταπατητών…
Που θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα και οι εκτάσεις;
Ας τα παραχωρήσει η Εκκλησία δωρεάν σε φτωχές οικογένειες.