Online σκλαβοπάζαρο: Πώς πωλούνται οικιακές βοηθοί μέσω Facebook και Instagram

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Διαστάσεις σκλαβοπάζαρου εν έτει 2019 έχει πάρει στις χώρες του Κόλπου όπως το Κουβέιτ και η Σαουδική Αραβία η πώληση οικιακών βοηθών από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου, κάτι που πλέον γίνεται μέσω αγγελιών στο Facebook και στο Instagram, αλλά και σε εφαρμογές της Google και της Apple.

-Advertisement-

Περάστε στους δρόμους του Κουβέιτ και δεν θα δείτε αυτές τις γυναίκες. Βρίσκονται πίσω από κλειστές πόρτες, στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα, αδυνατούν να φύγουν για ένα καλύτερο μέλλον και κινδυνεύουν να πουληθούν σε υποψήφια «αφεντικά».

Έτσι αρχίζει η μυστική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ΒΒC και καταγράφει πόσο εύκολα πια στην εποχή του διαδικτύου και κατ’ επέκταση των μέσω κοινωνικής δικτύωσης, φτωχές γυναίκες γίνονται θύματα δουλεμπορίας, μία μαύρη αγορά που βρίσκεται σε διαρκή άνθηση.

Με ένα κινητό τηλέφωνο μπορείτε να διαλέξετε εθνικότητα για το άτομο που ενδιαφέρεστε να αγοράσετε (στην κυριολεξία πρόκειται για αγορά ατόμου), να δείτε φωτογραφίες του και αν είναι διαθέσιμο να το αγοράσετε για μερικές χιλιάδες δολάρια. Και όλα αυτά στις εφαρμογές που έχουμε όλοι εγκατεστημένες στα κινητά μας, όπως το Instagram, το οποίο ανήκει στo Facebook.

Άλλοι τρόποι που γίνονται οι συναλλαγές αυτές είναι μέσω εφαρμογών που παρέχονται από το Google Play και το Apple Store όπως και ιστοσελίδες ηλεκτρονικού εμπορίου.

«Πρόκειται στην κυριολεξία για online σκλαβοπάζαρο», , δήλωσε η Ουρμίλα Μπούλα, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις σύγχρονες μορφές σκλαβιάς.

«Εάν εταιρίες όπως η Google,η  Apple και το Facebook έχουν τέτοιες εφαρμογές, τότε φέρουν μεγάλη ευθύνη σε όλο αυτό», συμπλήρωσε.

Μόνο μόλις ενημερώθηκε για το θέμα, το Facebook έσβησε ένα από τα σχετικά hashtag, μέσω του οποίου προωθούνταν οι εν λόγω πληροφορίες, ενώ οι υπόλοιπες εξετάζουν τον παντελή αποκλεισμό των εφαρμογών. Υπάρχουν, όμως, ακόμα αρκετές αγγελίες που είναι διαθέσιμες.

Τι πραγματικά συμβαίνει

Εννιά στα δέκα σπίτια στο Κουβέιτ έχουν οικιακή βοηθό στο σπίτι, οι οποίες προέρχονται  από τις πιο φτωχές περιοχές του κόσμου με σκοπό να αποκτήσουν αρκετά χρήματα και να βοηθήσουν τα δικά τους νοικοκυριά.

Η μυστική δημοσιογραφική ομάδα του BBC Arabic, παρίστανε ένα ζευγάρι τουριστών στο Κουβέιτ και κατάφερε να μιλήσει με 57 χρήστες των εν λόγω εφαρμογών, ενώ επισκέφτηκε δεκάδες άτομα που προσπαθούσαν να πουλήσουν γυναίκες μέσω της εφαρμογής 4Sale.

-Advertisement-
=Advertisement=

Σημειώνεται, ότι τα διαβατήρια των γυναικών κατάσχονται και κλείνονται στα σπίτια των «αφεντικών» τους χωρίς ρεπό, ελεύθερο χρόνο και οποιαδήποτες επικοινωνία με τους δικούς τους ανθρώπους.

Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Οι γυναίκες εργάζονται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες, ενώ οι ιδιοκτήτες δεν φροντίζουν να τους παρέχουν ούτε τα βασικά δικαιώματα του κάθε ανθρώπου, όπως ξεκούραση κι ελεύθερο χρόνο.

«Πίστεψε με είναι πολύ καλή, γελάει και έχει χαμογελαστό πρόσωπο ακόμα και ακόμα κι αν την κρατήσεις μέχρι τις πέντε το πρωί, δεν παραπονιέται», λέει ένας αστυνομικός για τη γυναίκα που έχει στο σπίτι του.

Ακόμα είπε, «Το διαβατήριο, μην της το δώσεις ξανά. Είσαι πλέον ο ιδιοκτήτης της. Γιατί να έχει διαβατήριο;»

Το πιο συνταρακτικό όλων είναι ότι αν και οι οικιακοί βοηθοί πρέπει να έχουν κλείσει τα 21 χρόνια της ζωής τους, υπήρχαν και οικιακοί βοηθοί ετών… 16, όπως η Φατού από τη Γουινέα.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, που είναι γνωστό ως Καφάλα, η οικιακή βοηθός δεν μπορεί να παραιτηθεί ή ν’ αλλάξει επάγγελμα ή να φύγει από τη χώρα χωρίς την άδεια του χορηγού – ιδιοκτήτη της.

Μία πρώην εργαζομένη ως οικιακή βοηθός είπε, «το Κουβέιτ είναι μία πραγματική κόλαση», η οποία δήλωσε ότι αναγκαζόταν να μένει στο στάβλο με τις αγελάδες.

Η Φατού είπε για την εμπειρία της στο Κουβέιτ, όπου έμεινε για εννιά μήνες και δούλεψε σε τρία σπίτια, «μου φώναζαν και μου συμπεριφέρονταν σαν ζώο. Πονούσα, ήμουν λυπημένη και δεν μπορούσα να κάνω κάτι. Τώρα είμαι χαρούμενη, η ζωή μου είναι καλύτερη και νιώθω σαν να επέστρεψα από τη σκλαβιά».

 

Πηγή: BBC

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *