Παγκόσμια σοκ προκαλούν τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως γύρω από την νταλίκα του θανάτου που εντοπίστηκε στο Έσεξ. Όπως μεταδίδει το Skynews η νταλίκα ήταν μέρος κομβόι. Συγκεκριμένα το Skynews επικαλείται πηγές από τις οικογένειες των θυμάτων από το Βιετνάμ και αναφέρει ότι το μοιραίο φορτηγό ταξίδευε με άλλα δύο με περισσότερους από 100 ανθρώπους μέσα σε αυτά. Δεν υπάρχουν, προς το παρόν αναφορές για την τύχη των άλλων δύο φορτηγών και το πού μπορεί να βρίσκονται.
Tην ίδια ώρα συγκλονίζουν οι αποκαλύψεις γύρω από την 26χρονη Βιετναμέζα Παμ Τι Τρα Μι. Σύμφωνα με την οικογένεια της 26χρονης Βιετναμέζας Παμ Τι Τρα Μί που βρέθηκε νεκρή μέσα στο φορτηγό – φέρετρο, η κοπέλα έδωσε 35.000 ευρώ σε διακινητές έτσι ώστε να πάει στη Μεγάλη Βρετανία. Μάλιστα όπως αναφέρει η Daily Mail η Βιετναμάζα έλαβε υπόσχεση από τους διακινητές της για «υπηρεσία VIP» σε αυτό το ταξίδι.
Άλλο ένα στοιχείο που έρχεται στο φως είναι ότι η οικογένεια της άτυχης κοπέλας έβαλε υποθήκη το σπίτι της για να μπορέσει να ταξιδέψει. Όπως τόνισε ο αδερφός της η Παμ πέταξε από το Βιετνάμ στην Κίνα, από εκεί πήγε στη Γαλλία και αρχικά επιχείρησαν να περάσουν στη Βρετανία στις 19 Οκτωβρίου, αλλά τους έπιασαν και τους γύρισαν πίσω.
«Μας είπαν απλώς ότι η διαδρομή ήταν ασφαλής»
«Ήταν πάρα πολύ επώδυνη η στιγμή που λάβαμε το μήνυμα ότι ασφυκτιά. Καταλάβαινε ότι θα πεθάνει» ανέφεραν οι γονείς της 26χρονης μιλώντας στο CNN. «Έχω χάσει και τα δύο. Την μοναδική μου αγάπη και τα λεφτά μου» δήλωσε ο πατέρας της, αποκαλύπτοντας ότι οι διακινητές δεν τους εξήγησαν πώς θα έφτανε η κόρη τους στην Αγγλία. «Μας είπαν απλώς ότι η διαδρομή ήταν ασφαλής. Ότι μπορεί να ταξίδευαν μέσω αεροπλάνου, αυτοκινήτου…εάν γνώριζα τη διαδρομή δεν θα άφηνα ποτέ την κόρη μου», δήλωσε ο πατέρας της 26χρονης.
Εργαζόμενη σε φιλανθρωπική οργάνωση έκανε γνωστό ότι Φαμ Τράι ταξίδεψε για να βοηθήσει τους γονείς της που είχαν χρέη. «Είχε μόλις επιστρέψει από την Ιαπωνία, όπου εργαζόταν. Δεν είχε λάβει τόσα χρήματα ώστε να μπορεί να αποπληρώσει το χρέος των γονιών της. Κοιτούσε για κάτι καλύτερο για να ξεπληρώσει το χρέος που κάποιος άνδρας φόρτωσε στην οικογένεια», είπε η εργαζόμενη στο BBC.
Οι μετανάστες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ανοίξουν την πόρτα
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ρεπορτάζ της Mirror, από την εσωτερική πλευρά της πόρτας του κοντέινερ-ψυγείου βρέθηκαν ματωμένα αποτυπώματα παλάμης, κάτι που φανερώνει ότι οι μετανάστες προσπαθούσαν απεγνωσμένα να ανοίξουν την πόρτα για να γλιτώσουν από το κρύο και την ασφυξία. Το ίδιο δημοσίευμα, ανέφερε πως οι 39 άνθρωποι, ήταν είτε γυμνοί είτε φορούσαν ελάχιστα ρούχα. Μάλιστα, η πλειονότητά τους ενδέχεται να είναι Βιετναμέζοι, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της επαρχίας από την οποία πιστεύεται ότι κατάγονται. Η αστυνομία εντόπισε τα πτώματα –38 ενηλίκων και ενός εφήβου—την Τετάρτη όταν ενημερώθηκε για την παρουσία ενός φορτηγού ψυγείου στη βιομηχανική περιοχή Γκρέις, περίπου 32 χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο του Λονδίνου.
Από την άλλη πλευρά ο πατήρ Άντονι Ντανγκ Χου Ναμ, ένας καθολικός ιερέας στην απομακρυσμένη πόλη Γεν Τανχ στην επαρχία Νγκε Αν του βορειοκεντρικού Βιετνάμ, δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με μέλη των οικογενειών των θυμάτων. «Όλη η περιοχή είναι βυθισμένη στο πένθος», τόνισε την ώρα που από μεγάφωνα ακούγονταν προσευχές για τους νεκρούς. «Εξακολουθώ να συγκεντρώνω πληροφορίες για όλες τις οικογένειες των θυμάτων και θα πραγματοποιήσω τελευτή απόψε για να προσευχηθώ για αυτούς», πρόσθεσε ο ιερέας. «Πρόκειται για καταστροφή για την κοινότητά μας».
Πολλά από τα θύματα των διακινητών επιθυμούν να φτάσουν στη Βρετανία για να εργαστούν σε ινστιτούτα αισθητικής ή σε αγροκτήματα παράνομης καλλιέργειας κάνναβης με την ελπίδα να κερδίσουν γρήγορα χρήματα. Πολλοί περνούν από τη Ρωσία ή την Κίνα με πλαστά διαβατήρια, ενώ όλο το ταξίδι ενδέχεται να κοστίσει έως και 36.000 ευρώ. Σύμφωνα με τον Ναμ, άλλοι από τους νεκρούς πιστεύεται ότι κατάγονται από τη γειτονική επαρχία Χα Τινχ, από την οποία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους 41.790 άνθρωποι μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία αλλού, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Συνεχίστηκαν και σήμερα οι συλλήψεις
Σε μία ακόμα σύλληψη προχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι αστυνομικές αρχές της Μεγάλης Βρετανίας με φόντο το φορτηγό μέσα στο οποίο βρέθηκαν 39 πτώματα στο Έσεξ. Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε το τέταρτο άτομο για τα αδικήματα της διακίνηση ανθρώπων και της ανθρωποκτονίας. Η σύλληψη πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Stansted του Λονδίνου.
Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα οι αρχές του Έσσεξ συνέλαβαν δύο ακόμα άτομα που σχετίζονται με την υπόθεση. Με βάση τις πληροφορίες, πρόκειται για έναν άνδρα και μια γυναίκα, 38 ετών και οι δύο, που συνελήφθησαν με την υποψία συνωμοσίας για τη διακίνηση ανθρώπων και ανθρωποκτονία.
Εκπρόσωπος της αστυνομίας του Έσεξ ανέφερε ότι έχουν εκδοθεί εντάλματα, ως μέρος της έρευνας για τα 39 πτώματα που εντοπίστηκαν σε φορτηγό. «Ως αποτέλεσμα, ένας 38χρονος άνδρας και μια 38χρονη γυναίκα από το Warrington έχουν συλληφθεί με την κατηγορία της συνωμοσίας για την παράνομη διακίνηση προσώπων και με την κατηγορία 39 ανθρωποκτονιών» ανέφερε. Ο 25χρονος οδηγός του φορτηγού παραμένει υπό κράτηση με την υποψία για ανθρωποκτονία. Το νέο ένταλμα εξεδόθη χθες από τις τοπικές αρχές.
Στο μεταξύ, φρίκη προκαλούν οι λεπτομέρειες της υπόθεσης με τους, τελικά, 39 Κινέζους -31 άνδρες και οχτώ γυναίκες- που βρέθηκαν νεκροί σε κοντέινερ, καθώς, σύμφωνα με τις βελγικές αρχές, οι άνθρωποι αυτοί ήταν παγιδευμένοι τουλάχιστον από τη στιγμή που έφτασαν στο λιμάνι του Ζεεμπρούγκε.
Όπως είπαν Βέλγοι αξιωματούχοι, αυτό σημαίνει ότι οι 39 Κινέζοι ήταν κλεισμένοι σε θερμοκρασίες έως και -25 βαθμούς Κελσίου για τουλάχιστον 10 ώρες, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να ήταν παγιδευμένοι για ακόμα περισσότερες. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του λιμανιού του βελγικού λιμανιού «ένα κοντέινερ-ψυγείο, όπως αυτό, είναι τελείως σφραγισμένο».
Εργαζόμενοι στα λιμάνια δηλώνουν στην «Daily Mail» ότι «ακόμα και αν δεν είχε ενεργοποιηθεί η ψύξη, όποιος ήταν κλεισμένος μέσα στο κοντέινερ για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πέθαινε από ασφυξία. Τα φέρετρα έχουν περισσότερο αέρα από αυτά τα κοντέινερ όταν είναι σφραγισμένα».
ethnos