Γ. Οικονόμου για Αναπτυξιακό: Αντί για μεγαλοστομίες επιλέξαμε να αναμετρηθούμε με τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις δεκαετιών (Video)

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
20 Min Read

Λαμία, 23/10/2019

-Advertisement-

Γιάννης Οικονόμου για Αναπτυξιακό: Αντί για μεγαλοστομίες επιλέξαμε να αναμετρηθούμε με τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις δεκαετιών

Με την ομιλία του βουλευτή Φθιώτιδας κ. Γιάννη Οικονόμου, ως εισηγητή της πλειοψηφίας, ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το Αναπτυξιακό Νομοσχέδιο της Κυβέρνησης με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα».

Στον πρόλογο της ομιλίας του ο κ. Οικονόμου ανέφερε πως με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο η κυβέρνηση επιχειρεί να αναμετρηθεί με το μέγεθος των εμποδίων στην επιχειρηματικότητα και των στρεβλώσεων του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας με μια συνολική παρέμβαση και με διατάξεις που καλύπτουν τις αρμοδιότητες σχεδόν όλων των υπουργείων. 

- Advertisement -

Στη συνέχεια ο βουλευτής Φθιώτιδας ανέπτυξε το σύνολο των παρεμβάσεων του Αναπτυξιακού Πολυνομοσχεδίου τονίζοντας πως δημιουργεί ένα αναπτυξιακό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει όλο το φάσμα της οικονομίας αλλά και της επιχειρηματικότητας.

Τέλος ο κ. Οικονόμου έκλεισε την ομιλία του λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση μας αντί για την αδράνεια, επέλεξε τη δράση. Αντί για βοναπαρτισμούς και μεγαλοστομίες επιλέξαμε να εντοπίσουμε και να αναμετρηθούμε νόμο -νόμο, άρθρο- άρθρο, με τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις δεκαετιών. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό αναπτυξιακό πλαίσιο που θα προσελκύσει  πολλούς μεγάλους και μικρούς επενδυτές για να δοκιμάσουν τις ιδέες και τις δυνάμεις τους και θα επιτρέψει σε πολύ περισσότερους Έλληνες να βρουν δουλειά και να αυξήσουν τα εισοδήματα τους»

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

 

Κύριε πρόεδρε 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

 

Με το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» που συζητούμε σήμερα η κυβέρνηση επιχειρεί να αναμετρηθεί με το  μέγεθος των εμποδίων στην 

 

επιχειρηματικότητα και των στρεβλώσεων  του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

 

Στρεβλώσεις και εμπόδια που είναι μεγάλα σε αριθμό και ευρύτατα σε έκταση.

 

Διατρέχουν  ένα μεγάλο φάσμα του κανονιστικού μας πλαισίου, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά της Δημόσιας Διοίκησης και φυσικά διαμορφώνουν την νοοτροπία και την αντίληψη γύρω από την επιχειρηματικότητα στη χώρα.

 

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο η κυβέρνηση σχεδίασε, παρουσιάζει και θα υλοποιήσει   μια συνολική παρέμβαση, με διατάξεις που καλύπτουν τις αρμοδιότητες σχεδόν όλων των υπουργείων. 

 

Γιατί μόνον έτσι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις αδυναμίες που ξέμειναν από το βαθύ παρελθόν και  την κακή και αποσπασματική νομοθέτηση που λειτουργούν αποτρεπτικά για την προσέλκυση επενδύσεων. 

 

Και είναι αυτό το πολυνομοσχέδιο που με πολλές μικρές μεταρρυθμίσεις θα πετύχει μεγάλες αλλαγές στο επιχειρηματικό περιβάλλον.

 

Αλλαγές που θα μας επιτρέψουν να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό πλαίσιο που θα ενθαρρύνει και δεν θα απογοητεύει, θα προωθεί και δεν θα μπλοκάρει, θα αναδεικνύει και δεν θα κανιβαλίζει την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις στην χώρα μας.

 

Και είναι μεγάλη η ανάγκη για αυτές τις αλλαγές κυρίες και κύριοι συνάδελφοι αν αναλογιστεί κανείς την κατάταξη που βρίσκεται η χώρα σε μια σειρά από δείκτες που βαθμολογούν την ανταγωνιστικότητα και την ελκυστικότητα της για επενδύσεις, μια σειρά από μεγέθη της οικονομίας αλλά και η πραγματικότητα που συναντούν όσοι επιχειρούν να επενδύσουν στον τόπο.

 

Συγκεκριμένα:

 

  • Οι επενδύσεις στην Ελλάδα κυριολεκτικά κατέρρευσαν την τελευταία 10ετία. Από €60 δισ. το 2007 (26% του ΑΕΠ) έπεσαν σε €20,5 δισ. το 2018 (11,1% του ΑΕΠ). Ενώ οι ξένες άμεσες επενδύσεις παραμένουν σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των χωρών της ΕΕ (1,9% στην Ελλάδα έναντι 3,5% περίπου στην ΕΕ). 

 

 

  • Το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο στην ΕΕ, και φτάνει στο 17,2% (μ.ό. ΕΕ 6,3%), ενώ το 9% των εργαζομένων εργάζονται σήμερα σε μερική απασχόληση.

 

  • Τον  Ιούλιο του 2019  το έλλειμμα του εμπορικού μας ισοζυγίου ήταν 1,8 δις., 6,3%  περισσότερο από πέρυσι 
  • Στο  δείκτη που  καταγράφει τον βαθμό ευκολίας που παρέχει η οικονομία για την έναρξη και λειτουργία μίας επιχειρηματικής δραστηριότητας, και αποτελεί εργαλείο για πολλούς υποψηφίους επενδυτές όταν εξετάζουν τις επιλογές τους, στον δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα το 2019 κατατάσσεται στην 72η θέση , ενώ είμαστε η τελευταία σε κατάταξη χώρα από τις πλούσιες οικονομίες μέλη του ΟΟΣΑ. 

Θέλω να μείνω λίγο παραπάνω στην κατάταξη της έκθεσης αυτής και να εστιάσω  συγκεκριμένους τομείς:

  • Ευκολία στην επιχειρηματική δραστηριότητα 72/190. Στην Ευρώπη η θέση μας είναι 27/28 

 

  • Χρόνος και κόστος για εγκατάσταση ηλεκτρισμού 79/190. Στην Ευρώπη η θέση μας είναι 24/28.

 

  • Χρόνος και κόστος για δήλωση ιδιοκτησίας 153/190. Στην Ευρώπη η θέση μας είναι 28/28.

 

  • Εμπόριο εκτός συνόρων 31/190. Στην Ευρώπη η θέση μας είναι 23/28.

 

  • Ταχύτητα και αποτελεσματικότητα δικαιοσύνης 132/190. Στην Ευρώπη η θέση μας είναι 27/28 

 

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό κομμάτι του πάζλ, είναι τα 2500 σχέδια που περιμένουν τη σειρά τους στα ράφια και τα γραφεία των υπηρεσιών, είναι οι μήνες και τα χρόνια που περιμένουν οι επενδυτές για να πάρουν άδειες περιβαλλοντικών όρων, είναι η παράνοια του να παίρνουν για το ίδιο θέμα διαφορετικές απαντήσεις από τις ίδιες υπηρεσίες διαφορετικών δομών

 

Κύριε πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι με το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα» αλλάζουμε την εικόνα αυτή:

 

Αναμορφώνουμε το πλαίσιο και επιταχύνουμε τις διαδικασίες για τα επενδυτικά σχέδια και τις ενισχύσεις από αναπτυξιακούς νόμους

 

  • διευρύνεται τόσο η κατηγόρια των επενδύσεων που μπορούν να χαρακτηριστούν ως «στρατηγικές» όσο και οι δραστηριότητες που μπορούν να ενισχυθούν από αναπτυξιακά προγράμματα

 

  • επιταχύνονται  οι διαδικασίες αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων. Με τη δυνατότητα αξιοποίησης από τους φορείς των επενδυτικών σχεδίων υπηρεσιών από ιδιώτες αλλά και από την πρόβλεψη συγκεκριμένων προθεσμιών για την έκδοση αποφάσεων θα αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο να χρονίζουν οι διαδικασίες και να περιφέρονται επενδυτές και φάκελοι από τον Άννα στον Καϊάφα. Πλέον, οι ημερομηνίες για τις προβλεπόμενες διαδικασίες θα τηρούνται, θα ελέγχονται και σε περίπτωση που παρέλθουν τότε ο ΥΠΑΝ εντός ενός μηνός θα αποφασίζει αιτιολογημένα βάσει των κείμενων διατάξεων για την άδεια ή την απόρριψη της πρότασης.

 

Με ένα οργανωμένο, καινοτόμο και συνεκτικό πλέγμα δράσεων αντιμετωπίζουμε τη γραφειοκρατία

 

  • Δημιουργείται το Εθνικό Πρόγραμμα Ανασχεδιασμού και Απλούστευσης Διαδικασιών στο οποίο εντάσσονται όλες οι δράσεις απλούστευσης διοικητικών διαδικασιών όπως για παράδειγμα η κατάργηση δικαιολογητικών και η απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου και η κωδικοποίηση. 
  • Θεσπίζεται το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας», στο Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που θα αναζητά και θα αποτυπώνει τα διοικητικά βάρη που προκύπτουν από την νομοθεσία και τις κανονιστικές πράξεις προς τους πολίτες, τις επιχειρήσεις, αλλά και τους ίδιους τους δημοσίους υπαλλήλους. 
  • Καταργείται η εμπλοκή δυο διαφορετικών Υπηρεσιών (Περιφερειακή Ενότητα και Υπηρεσία ΓΕΜΗ) κατά τη διαδικασία ελέγχου νομιμότητας και δημοσίευσης των πράξεων και στοιχείων των Α.Ε. στο ΓΕΜΗ. Στο εξής,  όλη η διαδικασία θα ολοκληρώνεται από μια μόνο Υπηρεσία, την Υπηρεσία ΓΕΜΗ.

 

  • Προβλέπεται αυστηρή προθεσμία πέντε ημερών, εντός των οποίων θα πρέπει να διεκπεραιώνουν  τα αιτήματα των επιχειρήσεων οι Υπηρεσίες Γ.Ε.ΜΗ. 
  • Για την ταχύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων διευρύνονται οι Υπηρεσίες ΓΕΜΗ με την ένταξη των πιστοποιημένων συμβολαιογράφων ΓΕΜΗ. Εφόσον οι επιχειρήσεις επιλέξουν να κάνουν χρήση συμβολαιογραφικού εγγράφου, δεν απαιτείται η επίσκεψη σε καμία άλλη Υπηρεσία.

 

Θεσμοθετείται ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης κα το μητρώο υποδομών

 

  • Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης θα περιλαμβάνει πληροφορίες για όλα τα γεωχωρικά δεδομένα βάσει των οποίων θα αποσαφηνίζεται ποια οικονομική δραστηριότητα θα επιτρέπεται σε ποια περιοχή και θα οδηγεί γρήγορα  στο τελικό στάδιο αδειοδότησης αφού επενδυτής και κράτος θα μιλούν για το θέμα αυτό την ίδια γλώσσα. 
  • Το μητρώο υποδομών βάζει τέλος στο καθεστώς εγκαταστάσεων και υποδομών που με την πάροδο των χρόνων ξεμένουν ορφανά με αποτέλεσμα για την συντήρηση τους να είναι υπεύθυνοι όλοι και τελικώς κανένας

 

Απλοποιούνται οι αδειοδοτήσεις

 

  • Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις  καταργείται το παράλληλο σύστημα δύο κατατάξεων των βιομηχανιών, δηλαδή της όχλησης και της περιβαλλοντικής κατάταξης, και μένει μόνο η περιβαλλοντική κατάταξη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάταξη με  βάση τις κατηγορίες Α1 Α2 και Β ενσωματώνει όλες τις πρόσφατες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις, περιέχει αμιγώς περιβαλλοντικά κριτήρια και υπερκαλύπτει τις προβλέψεις των οχλήσεων

 

  • Απλοποιείται η διαδικασία, για να διαπιστωθεί, εάν μια επιχείρηση που εκσυγχρονίζεται, απαιτεί νέους περιβαλλοντικούς όρους ή όχι.

 

Δίνουμε κίνητρα για την εγκατάσταση των επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα

 

  • Διευκολύνεται η περιβαλλοντική αδειοδότηση σε επιχειρηματικά πάρκα, τα οποία καλύπτουν με οργανωμένο τρόπο τις περισσότερες από τις ανάγκες των επιχειρήσεων που μπορούν να επηρεάζουν το περιβάλλον (λύματα, στερεά απόβλητα κ.λπ.) και έχουν ήδη λάβει περιβαλλοντικούς όρους για τη λειτουργία τους.

 

  • Για μια επιχείρηση που θα εγκαθίσταται σε επιχειρηματικό πάρκο θα αρκεί μια απλή γνωστοποίηση ότι ξεκινά τη δραστηριότητά της

 

  • Επιτρέπεται η ίδρυση νέων βιομηχανιών μέσης όχλησης εντός των Οργανωμένων Υποδοχέων Δραστηριοτήτων Αττικής (δηλ. εντός θεσμοθετημένων Βιομηχανικών και Επιχειρηματικών Πάρκων), κάτι που έως σήμερα δεν επιτρεπόταν, παρόλο που το ρυθμιστικό σχέδιο της Αττικής το προέβλεπε. 

 

  • Επιτρέπεται η εγκατάσταση καθετοποιημένων μονάδων πρωτογενούς τομέα εντός και των οργανωμένων υποδοχέων μεταποιητικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων

 

Ρυθμίζουμε θέματα της αγοράς εργασίας

Με τις παρεμβάσεις μας στα εργασιακά στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο προχωρούμε στην υιοθέτηση υγειών και καθαρών κανόνων στην αγορά εργασίας. Μακριά από ιδεοληψίες και στρουθοκαμηλισμό επιβεβαιώνουμε και διευρύνουμε τη συλλογική αυτονομία των κοινωνικών εταίρων ,προστατεύοντας παράλληλα τις θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα:

Ο νέος νόμος, εναρμονιζόμενος ανάμεσα στα άλλα και με την επικρατούσα ευρωπαϊκή πρακτική ιδίως δε χωρών που διαθέτουν προηγμένα συστήματα εργασιακών σχέσεων και ανεπτυγμένο κοινωνικό κράτος δίνει μια πρόσθετη δυνατότητα στους κοινωνικούς εταίρους: να αποφασίσουν μόνοι τους για το πεδίο ισχύος των κλαδικών συμβάσεων που συνυπογράφουν και να εξαιρούν  (opt out) από την εφαρμογή τους επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα. Και ως τέτοιες ο νόμος ορίζει τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς προ πτωχευτικής, παραπτωχευτικής ή 

 

πτωχευτικής διαδικασίας ή εξωδικαστικού συμβιβασμού. Κατά αντιστοιχία τα ίδια θα ισχύουν και για τη συρροή συλλογικών ρυθμίσεων και την επέκταση τους

Θα ήθελα να σταθώ λίγο παραπάνω στο σημείο αυτό κύριε πρόεδρε.

Για να ερμηνεύσει κανείς την επιλογή αυτή της κυβέρνησης πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια σε ένα και μόνο ερώτημα:

Έχουμε μια επιχείρηση που καταρρέει τι θέλουμε, 

Θέλουμε διατηρώντας μισθούς  πάνω από την εθνική γενική, βάζοντας τη ρήτρα απασχόλησης  να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης, ή να γκρεμιστεί η επιχείρηση και να κλείσει και να χάσουμε και την επιχείρηση και τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές και να μείνουν άνθρωποι στο δρόμο .

Αυτό είναι το ερώτημα και νομοθετούμε με το βλέμμα στραμμένο στην διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Προσοχή εδώ δεν συζητάμε τις ιδεολογικές μας διαφορές περί κατανομής των κερδών και των προνομίων  όταν υπάρχουν ή όταν όλα πηγαίνουν πρίμα, εδώ κουβεντιάζουμε για το αν θα υπάρχει πλαίσιο που θα επιτρέψει σε εργαζόμενους και επιχειρηματία να προσπαθήσουν να διασώσουν την επιχείρηση και τις θέσεις εργασίας. 

 

Ούτε θέλουμε και φυσικά ούτε θα επιτρέψουμε η δυνατότητα αυτή που δίνεται στους κοινωνικούς εταίρους να γίνει όχημα για γενικευμένες μειώσεις μισθών. Είμαστε εδώ για να διασφαλίσουμε κατά την εφαρμογή της, τη φιλοσοφία και το νόημα της ρύθμισης και να προστατεύσουμε εργαζόμενους και κοινωνία από τυχόν επιτήδειους που θα επιχειρήσουν να κανιβαλίσουν τη νέα θεσμική δυνατότητα. 

 

Με δύο καινοτόμες ρυθμίσεις, το ηλεκτρονικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων και Οργανώσεων Εργοδοτών και με την προαιρετική δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ενισχύουμε τη διαφάνεια αλλά και τη συμμετοχή στο συνδικαλιστικό κίνημα.

 

Ειδικότερα για το Μητρώο να πω ότι θα περιλαμβάνει στοιχεία όπως το καταστατικό και οι τροποποιήσεις του, ο απρόσωπος συνολικός αριθμός των μελών που πήρε μέρος στις εκλογικές διαδικασίες, το πλήθος των εργαζομένων που απασχολούν  οι επιχειρήσεις μέλη των οργανώσεων ανά κατηγορία κλάδο και ειδικότητα. Καταλαβαίνει κανείς ότι το Μητρώο είναι απολύτως συμβατό με την συνδικαλιστική ελευθερία καθώς δεν θίγει προσωπικά δεδομένα των μελών του.

 

Όλες μας αυτές οι καινοτόμες ρυθμίσεις  εκτός όλων των άλλων ενισχύουν και το κύρος του συνδικαλιστικού κινήματος. Γιατί όποιος πιστεύει ότι  σκηνές σαν και αυτές που ζήσαμε πρόσφατα με τη ΓΣΕΕ να περιοδεύει ανά την χώρα για να κάνει συνέδριο, το ΠΑΜΕ να την καταδιώκει με πούλμαν αεροπλάνα και βαπόρια και τις κατηγορίες για τραμπούκους  από τη μια και μαϊμούδες σωματεία αντιπροσώπους από την άλλη, ευνοούν το κύρος του κινήματος μάλλον κάτι δεν αντιλαμβάνεται σωστά.

 

Οι παρεμβάσεις μας στα εργασιακά περιλαμβάνουν ακόμη διατάξεις για την προστασία της επισφαλούς εργασίας.

  • Αυξάνουμε κατά 12% το κόστος των επιπλέον ωρών σε περίπτωση υπέρβασης των συμφωνηθέντων ωρών μερικής απασχόλησης, δίνοντας κίνητρα για τη μείωσης της
  • Σε ότι αφορά την αδήλωτη εργασία διατηρούνται τα αυστηρά πρόστιμα που είχαν τεθεί στο παρελθόν και δίνεται η δυνατότητα το πρόστιμο να πέσει σε 2000 ευρώ εάν ο «αδήλωτος»  εργαζόμενος προσληφθεί για 12 μήνες ή αντίστοιχα σε 5000 για εποχική πρόσληψη. Ακόμα καθιερώνεται η υποχρέωση επαναληπτικών ελέγχων και η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου αδήλωτης εργασίας

 

Καθιερώνουμε νέο πλαίσιο αδειοδότησης και ελέγχου κατασκευών κεραιών στη ξηρά

 

 Πετυχαίνουμε έτσι  την επιτάχυνση των διαδικασιών με αποτέλεσμα να έχουμε ολοκλήρωση των απαραίτητων ενεργειών σε 1 αντί για 2 χρόνια που απαιτούνται μέχρι σήμερα και πάντα με απόλυτο σεβασμό στην προστασία της δημόσιας υγείας 

 

Με ρυθμίσεις του νομοσχεδίου:

 

  • επιταχύνεται η δικαστική διαδικασία στα διοικητικά δικαστήρια και στο συμβούλιο της επικρατείας
  • προβλέπεται η ίδρυση της Ελληνικής εταιρείας επενδύσεων και εξωτερικού εμπορίου ΑΕ
  • γίνεται καλύτερη  αξιοποίηση των πόρων του ΠΔΕ που δεν πηγαίνουν για συγχρηματοδοτούμενα έργα μέσω της δημιουργίας του Εθνικού προγράμματος Ανάπτυξης κάτω από το οποίο οργανώνεται το τομεακό και το περιφερειακό πρόγραμμα Ανάπτυξης 
  • Απλοποιείται η αδειοδότηση για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν στην Βαρβάκειο και την κεντρική δημοτική αγορά 
  • Καταργούνται τα τμήματα ελεύθερης πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση  και καθορίζονται ρυθμίσεις που αφορούν τα πρότυπα σχολεία , απελευθερώνονται τα ΜΠΣ από τον ασφυκτικό έλεγχο του κράτους
  • Ρυθμίζεται η διαδικτυακή αγορά στοιχήματος και ηλεκτρονικών παιγνίων
  • Έτσι εκσυγχρονίζεται το σύστημα αξιολόγησης ερευνητικών ινστιτούτων 
  • Ιδρύεται το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας Τεχνολογίας Καινοτομίας 

 

Κύριε πρόεδρε 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

 

Θέλω να κλείσω με 3 βασικές παρατηρήσεις

 

Παρατήρηση 1η:

 

Το  «Επενδύω στην Ελλάδα» δημιουργεί ένα αναπτυξιακό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει όλο το φάσμα της οικονομίας αλλά και της επιχειρηματικότητας.. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η επιτάχυνση και η απλοποίηση των αδειοδοτήσεων, το νοικοκύρεμα των επιχειρηματικών πάρκων, η διευκόλυνση για επενδύσεις δικτύων 5g και τηλεπικοινωνιών, η επιτάχυνση των αποφάσεων της διοίκησης, η αποσαφήνιση του τι επιτρέπεται που, η προστασία της επισφαλούς εργασίας αφορούν τους πάντες:

Τις  μεγάλες και πολύ μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις.

Αλλά και τις πολλές μικρές και μεσαίες επενδύσεις που τολμούν εκατοντάδες οικογενειακές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Αφορούν  τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες που διευκολύνει  αλλά την ίδια στιγμή θεσπίζει λειτουργικούς κανόνες και δημιουργεί αποτελεσματικούς μηχανισμούς ελέγχου και για τη προστασία του δημόσιου χρήματος αλλά και για τους εργαζόμενους

 

Η 2η παρατήρηση έχει να κάνει με την κριτική που δέχτηκε το νομοσχέδιο μας. 

Προκειμένου να καλυφθεί η αδυναμία  διατύπωσης ουσιαστικής αντιπολιτευτικής κριτικής απέναντι σε ένα νόμο που συνιστά την επιβολή της κοινής λογικής έναντι του παράλογου που κυριαρχεί, ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το γνωστό του τροπάριο περί μιας κυβέρνησης που κάνει φωτογραφικές εξυπηρετήσεις, που αδιαφορεί για το περιβάλλον, που εκχωρεί πλήρως το ρόλο του κράτους σε ιδιώτες τους οποίους και θεωρεί εκ προοιμίου και ύποπτους για λαθροχειρίες, που ετοιμάζει γενικευμένες μειώσεις μισθών. Αυτή η κριτική είναι 

 

μια κριτική αμήχανη , βαθιά ιδεοληπτική και υποκριτική.  Είναι μια σκιαμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με το παρελθόν αλλά και με τον καθρέφτη του. Και είναι στον αντίποδα, είναι πολύ μακριά από τη δική μας ρότα, από τον στόχο μας που είναι Ανάπτυξη για όλους που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω

 

Κλείνω με την 3η και τελευταία παρατήρηση 

Μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου στη χώρα μας παρουσιάζεται μια νέα ευκαιρία. Μια ευκαιρία για ανάπτυξη, για περισσότερες δουλειές, για καλύτερα εισοδήματα. Όμως η ανάπτυξη δεν διατάσσεται και οι επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να υπάρξουν ως αυτό εκπληρούμενη προφητεία. Χρειάζεται σχέδιο, χρειάζεται πλαίσιο οριστικής και ολιστικής αντιμετώπισης των εστιών που δημιουργούν αντικίνητρα και μπλοκάρουν τις επενδύσεις. 

Η κυβέρνηση μας αντί για την αδράνεια, επέλεξε τη δράση. Αντί για βοναπαρτισμούς και μεγαλοστομίες επιλέξαμε να εντοπίσουμε και να αναμετρηθούμε νόμο -νόμο, άρθρο- άρθρο, με τα εμπόδια και τις στρεβλώσεις δεκαετιών. Επιλέξαμε να δημιουργήσουμε ένα ελκυστικό αναπτυξιακό πλαίσιο που θα προσελκύσει  πολλούς μεγάλους και μικρούς επενδυτές για να δοκιμάσουν τις ιδέες και τις δυνάμεις τους και θα επιτρέψει σε πολύ περισσότερους Έλληνες να βρουν δουλειά και να αυξήσουν τα εισοδήματα τους.

 

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *