Ένωση Ασθενών: Απογοήτευση για τον αποκλεισμό από τον κοινοβουλευτικό διάλογο για το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας

Ένωση Ασθενών: Απογοήτευση για τον αποκλεισμό από τον κοινοβουλευτικό διάλογο για το νομοσχέδιο του υπ. Υγείας

Νίκος Μώκος
By Νίκος Μώκος Add a Comment
3 Min Read

Έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση εκφράζει, μέσω ανακοίνωσής της, η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, για την αντιμετώπιση που είχαν οι εκπρόσωποι των ασθενών από την κυβέρνηση, κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και συζήτησης του νόμου του Υπουργείου Υγείας για το κάπνισμα και τον ΕΟΔΥ που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή.

-Advertisement-

Η Ένωση Ελλήνων Ασθενών αναφέρει πως δεν κλήθηκε να παρουσιάσει προτάσεις στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή και πως δεν αναγνωρίστηκε ο ρόλος που διαδραματίζει εκ των πραγμάτων σε θέματα πολιτικής υγείας.

Υπενθυμίζει δε πως τόσο ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας στη συνάντησή του με τους συλλόγους ασθενών στις 29 Ιουλίου 2019, όσο και ο υφυπουργός Υγείας κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης στη σύσκεψη εργασίας με την Ένωση τρεις ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιούλιου, είχαν αναγνωρίσει την ανάγκη δόμησης μίας πιο στενής σχέσης συνεργασίας με τους συλλόγους ασθενών και είχαν δεσμευθεί για την ενίσχυση των δημοκρατικών διαδικασιών και τη διασφάλιση της συμμετοχής των ασθενών στο διάλογο για τις πολιτικές υγείας.

«Παρά τη δέσμευση, ο νόμος δεν προβλέπει καμία ουσιαστική συμμετοχή των συλλόγων ασθενών στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΔΥ και στις Επιτροπές Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης, έστω με γνωμοδοτικό ρόλο» επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των ασθενών.

- Advertisement -

Οι προτάσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας που δεν έγιναν δεκτές

Καμία από τις προτάσεις της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας δεν ενσωματώθηκε στο τελικό κείμενο του σχεδίου νόμου, αναφέρει η Ένωση.

Το αποτέλεσμα είναι όπως υπογραμμίζει το εξής:

-Ο νόμος δεν περιλαμβάνει ασφαλιστικές δικλείδες που να εγγυόνται τη λειτουργία του Ε.Ο.Δ.Υ. ως ένα σύγχρονο, ευέλικτο, ανεξάρτητο και διεπιστημονικό κέντρο ελέγχου νοσημάτων.

-Θέτει νέα χρονικά προσκόμματα που απειλούν την πρόσβαση των ασθενών καινοτόμες θεραπείες, με την πρόβλεψη ότι τα φάρμακα θα αξιολογούνται μόνο εφόσον αποζημιώνονται τουλάχιστον σε 5 χώρες που διαθέτουν μηχανισμό HTA από ένα σύνολο 11 χωρών.

-Δεν παρέχει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο άρσης των καθυστερήσεων που καταγράφονται στις διαδικασίες αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης, με μέτρα όπως η ενίσχυση του επιστημονικού προσωπικού των Επιτροπών, που θα διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία τους.

-Ορίζει συμψηφισμό του claw back μόνο με επενδύσεις στην έρευνα και όχι σε προγράμματα και παρεμβάσεις δημόσιας υγείας.

Καταλήγοντας αναφέρει πως «παρά την αναντιστοιχία ανάμεσα στις δεσμεύσεις και στις πράξεις του Υπουργείου Υγείας, το βέβαιο είναι πως η Ένωση Ασθενών Ελλάδας θα μείνει σταθερή από την πλευρά της στην ισχυρή δέσμευση για συνεχή και κλιμακούμενη διεκδίκηση της συμμετοχής των εκπροσώπων μας στο δημόσιο διάλογο και στη διαμόρφωση των πολιτικών υγείας».

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *