Ένα από τα πρώτα πράγματα που προσπάθησε να «φτιάξει» στην Αστυνομία ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά την ανάληψη των καθηκόντων στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, είναι οι «αποδεκατισμένες» μάχιμες υπηρεσίες.
Οι υπηρεσίες, δηλαδή, που βρίσκονται δίπλα στον πολίτη και αφορούν στην αστυνόμευση. Ο υπουργός ήξερε από πρώτο χέρι ότι ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών υπηρετούν σε «θέσεις γραφείου», επιτελεία, συνοδείες επισήμων και άλλες θέσεις που δεν χαρακτηρίζονται ως «μάχιμες».
Έτσι, έδωσε εντολή στους υπηρεσιακούς παράγοντες να εκδοθούν σχετικές διαταγές που θα «διορθώνουν» την κατάσταση. Δηλαδή, που θα παίρνουν αστυνομικούς από επιτελεία και συνοδείες και θα τους μετακινούν σε υπηρεσίες που ασχολούνται με το μέτωπο της εγκληματικότητας.
Πληροφορίες αναφέρουν, ωστόσο, ότι παρότι στην αρχή έγινε πράγματι μία τέτοια προσπάθεια και ενισχύθηκαν μάχιμες υπηρεσίες, υπήρξαν τελικά και πολλά παραδείγματα, στα οποία δεν εφαρμόστηκαν οι εντολές Χρυσοχοΐδη. Αστυνομικοί πήραν φύλλο πορείας για τη νέα τους υπηρεσία και -πριν ακόμα πιάσουν δουλειά- επέστρεψαν σε «ευνοϊκές» θέσεις. Το αποτέλεσμα είναι το αρχηγείο να ψάχνει ξανά το που βρίσκεται ένας μεγάλος αριθμός αστυνομικών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας και το Αστυνομικό Τμήμα Μεσολογγίου. Φέτος στις τακτικές μεταθέσεις η υπηρεσία ενισχύθηκε με 14 αστυνομικούς. Στην πραγματικότητα, όμως, όπως εξηγούν συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ., αυτό δεν είχε κάποιο αποτέλεσμα. Το Α.Τ. Μεσολογγίου υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορεί να βγάλει περιπολικό, παρά τα έντονα κρούσματα εγκληματικότητας, κυρίως ανάμεσα σε ομάδες Ρομά που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ένοπλες.
Ενδεικτικό είναι πρόσφατο παράδειγμα. Συμμορία επιχείρησε να κλέψει ΑΤΜ και βενζινάδικο, έγινε αντιληπτή από πολίτες που κάλεσαν την Αστυνομία αλλά δεν υπήρχε περιπολικό. Και αυτό διότι υπήρχαν στο Τμήμα μόνο δύο άντρες, ένας αξιωματικός υπηρεσίας και ένας ακόμα αστυνομικός. Έπρεπε δηλαδή να μπει «λουκέτο» στο Τμήμα για να επιληφθούν του περιστατικού.
Γύρισε Αθήνα
Από τους 14 αστυνομικούς που μετατέθηκαν στην Αιτωλία, ο ένας γύρισε πίσω στην Αθήνα με απόσπαση για τη φύλαξη επισήμου. Ο συγκεκριμένος αστυνομικός, όπως και πολλοί άλλοι, φαίνεται στα χαρτιά ότι υπηρετεί στην Ασφάλεια, ενώ στην πραγματικότητα βρίσκεται σε συνοδεία προσώπου-στόχου. Επίσης, στην Αιτωλία αστυνομικός έφυγε από το Αστυνομικό Τμήμα για να μετακινηθεί σε θέση στο επιτελείο. Αν σε όλα αυτά συνυπολογιστεί και ότι ένα 10% της δύναμης διατίθεται στα νησιά για το μεταναστευτικό, μπορεί εύκολα κάποιος να καταλάβει την υποστελέχωση.
«Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλίας ζητάμε να εφαρμοστεί η διαταγή του αρχηγού και του υπουργού για να αποσυμφορηθούν τα επιτελεία και να βγουν οι αστυνομικοί στο δρόμο, στο πλευρό του πολίτη. Έχουμε παραδείγματα μετακινήσεων αστυνομικών χωρίς σχετικές διαταγές, οι οποίοι αφήνουν τις μάχιμες θέσεις για άλλες υπηρεσίες. Σε λίγο, έτσι όπως εξελίσσεται το θέμα, θα πάρουμε ένα μεγάλο λουκέτο και θα κλείσουμε το Αστυνομικό Τμήμα Μεσολογγίου. Η επόμενη κίνηση της Ένωσης, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, είναι να διαμαρτυρηθούμε συμβολικά έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Αιτωλίας, προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος για τους λόγους που δεν αστυνομεύεται η περιοχή», λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αιτωλίας, Χρήστος Τέγας.
news247
Συγχαρητήρια στους εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων Μεσολογγίου. Παντού πρέπει οι ενώσεις να ενημερώνουν τον κόσμο. Για τα μάτια του «κόσμου» πήραν τους αστυνομικούς από οικονομικούς παράγοντες, ανθρώπους ΜΜΕ, showbiz, πρώην πολιτικούς, κ.λ.π. & σιγά σιγά τους γυρίζουν πίσω…
Όσο αναφορά στους 1500 Ειδικούς Φρουρούς, οι περισσότεροι θα πάνε Αθήνα & λίγοι στην Θεσσαλονίκη.
Η υπόλοιπη Ελλάς, θα ζει με τον φόβο, των ληστών, βιαστών, εγκληματιών…