Hταν ένα συννεφιασμένο πρωινό, μία μέρα σαν και αυτή, 14 Οκτωβρίου το 2004, όταν η τηλεόραση και το ραδιόφωνο μετέδωσε ότι ο «φοβερός, τρομερός, πάρα πολύ ωραίος» Βλάσσης Μπονάτσος πέρασε στην αιωνιότητα, και αυτό δεν ήταν μία από τις πασίγνωστες φάρσες του. Αιτία θανάτου ήταν η αποφρακτική οιδηματώδη λαρυγγίτιδα. Όπως έγινε γνωστό έπασχε από κληρονομικό αγγειοοίδημα.
Ο Βλάσσης Μπονάτσος γεννήθηκε το 1949 και ήταν γιος δικαστικού και καθηγήτριας πιάνου, με καταγωγή από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας. Είχε έναν μεγαλύτερο αδερφό τον Τάκη, ο οποίος είναι στιχουργός. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 60 έχει την πρώτη του επαφή με τη μουσική όταν και ίδρυσε το συγκρότημα loubok.
Στη συνέχεια υπήρξε μέλος του μουσικού συγκροτήματος Πελόμα Μποκιού από το 1969 έως το 1972. Το όνομα του συγκροτήματος προέρχεται από τα αρχικά των ονομάτων των μελών του: Νίκος ΔαΠΕρης, Νίκος ΛΟγοθέτης, Τάκης ΜΑρινάκης, Βλάσης ΜΠΟνάτσος, Γιάννης ΚΙΟΥρκτσόγλου.
Το συγκρότημα γνώρισε μεγάλη επιτυχία με το τραγούδι «Γαρύφαλλε, Γαρύφαλλε», το οποίο έγραψε ο Γιάννης Κιουρκτσόγλου και το οποίο ηχογραφήθηκε στην πρώτη του εκτέλεση από τους Πελόμα Μποκιού με τη φωνή του Νίκου Δαπέρη. Το ίδιο τραγούδι ηχογράφησε, 25 χρόνια αργότερα, ο Βλάσσης Μπονάτσος όταν συνεργάστηκε με τους Goin’ Through.
Αφήστε μας να παίξουμε δύο τραγούδια και θα πούμε και τον εθνικό ύμνο
Κατά τη διάρκεια μίας συναυλίας των Πολέμα Μποκιού στα 70’s, ο Μπονάτσος δεν δίστασε να απαντήσει σε έναν αστυνομικό που πήγε να διακόψει τη συναυλία τους. Ο Βλάσσης ζήτησε να τους επιτρέψει να πουν άλλα δύο τραγούδια προκειμένου να ολοκληρώσουν τη συναυλία και να μπορέσουν να πληρωθούν, για να γλιτώσουν το ξύλο από τους πατεράδες τους. “Μέχρι και τον εθνικό ύμνο θα παίξουμε αν θέλετε”. Τελικά η συναυλία κράτησε άλλα 25 λεπτά.
Ως σόλο τραγουδιστής έχει κυκλοφορήσει τραγούδια όπως «Μεταμορφώσεις», «Εμένα», «Μια Γυναίκα», «Γυναίκες» (soundtrack της σειράς “Στον Αστερισμό Της Γραβάτας”), «Η Ζωή Είναι Μια Τρύπα», «Βιάσου», «Λολίτα το Νυμφίδιο», «Ένας Άντρας Κλαίει Για σένα», «Πες I Love You», «Αγαπάω» και άλλα. Έχει κάνει ντουέτα με την Αλέξια στο «Είσαι Παιδί Μου Πειρασμός», τον Κώστα Τουρνά στο «Έλα Ήλιε Μου» και τον Γιώργο Μαρίνο στο «Ροκ». Επίσης έχει κάνει διασκευές τραγουδιών όπως «Το Χειροκρότημα» (πρώτη εκτέλεση Άλκηστις Πρωτοψάλτη), «Ο Γουίλι, ο μαύρος θερμαστής» (πρώτη εκτέλεση Βασίλης Παπακωνσταντίνου), «Αν Σ’αρνηθώ Αγάπη Μου» (πρώτη εκτέλεση Κώστας Χατζής), «Λαός και Κολωνάκι» (πρώτη εκτέλεση Μανώλης Χιώτης, Μαίρη Λίντα) και «There Is No One Like Me» (soundtrack της σειράς Οι Στάβλοι της Εριέτας Ζαΐμη, τίτλος πρωτότυπου «Non Esiste L’Amore» του Αντριάνο Τσελεντάνο).
Η γνωριμία του με την Αλίκη Βουγιουκλάκη και ο ρόλος του Τσε που τον απογείωσε
Στις αρχές της δεκαετίας του 80 πρωταγωνίστησε στη θεατρική παράσταση «Εβίτα» με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη, παίζοντας τον ρόλο του Τσε Γκεβάρα. Επίσης έπαιξε μαζί της και την περίοδο 1983-1984 με την παράσταση «Βίκτωρ Βικτώρια». Είχαν σχέση σχεδόν έξι χρόνια, από τον Απρίλιο του 1982 μέχρι τον Δεκέμβριο του 1987, σύμφωνα με τα περιοδικά της εποχής.
Ο Βλάσσης των Απαράδεκτων
Έχουμε μπει στα 90’s, η ιδιωτική τηλεόραση κάνει τα πρώτα της βήματα και το Mega Channel προβάλλει την τηλεοπτική σειρά «Απαράδεκτοι». Πρωταγωνιστού ο Σπύρος Παπαδόπουλος, η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο Βλάσσης Μπονάτσος, η Ρένια Λουιζίδου και ο Βασίλης Χαλακατεβάκης. Δεκάδες ατάκες του όπως «καλά με συγχωρείς” ή το “φοβερό”» έγραψαν ιστορία.
Οι Απαράδεκτοι ακόμα και σήμερα 27 χρόνια μετά την πρώτη τους προβολή, θεωρούνται ως μια από τις κορυφαίες κωμικές σειρές της ιδιωτικής τηλεόρασης, ενώ τα βιντεάκια με αποσπάσματα της σειράς που βρίσκονται στο youtube, έχουν εκατοντάδες χιλιάδες views. Το ίδιο ισχύει και με διάφορα memes και gifs που βρίσκονται στο διαδίκτυο. Μάλιστα σε ένα από τα επεισόδια της σειράς τον ακούμε να τραγουδάει τις «Μεταμορφώσεις».
Μετά τους Απαράδεκτους πρωταγωνίστησε στη σειρά του ΑΝΤ1 «Στον Αστερισμό της Γραβάτας», ενώ ερμήνευσε και τους τίτλους αρχής. Ακολούθως συμμετείχε ως guest σταρ στο «Της Ελλάδος τα Παιδιά» και στο «Εκείνες και Εγώ». Στην πρώτη σειρά έκανε τον σμήναρχο Καραμπονάτσο και στη δεύτερη τον… εαυτό του.
Οι φάρσες που άφησαν εποχή
Τα επόμενα χρόνια παρουσίασε πολλά τηλεπαιχνίδια και τηλεοπτικές εκπομπές όπως «Με το κλειδί στο χέρι», «Κόντρες», «Βλας Μπακ», «Άλλα Κόλπα», «Με φόρα» και «Πάμε για άλλα», όπου οι φάρσες και οι πλάκες του άφησαν εποχή.
Το 1996 ο Βλάσσης παντρεύτηκε με τη Μάρθα Κουτουμάνου, κόρη της Ζωής Λάσκαρη. Μαζί απέκτησαν μια κόρη, τη Ζένια. Μάλιστα η κόρη του Ζένια σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στην εκπομπή The 2night show με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου αναφέρθηκε και στον θάνατό του λέγοντας τα εξής: «Με είχε πειράξει που ανέφεραν για τον πατέρα μου διάφορα. Για τις ουσίες, ότι παράτησε την οικογένεια του από επιλογή και ότι άφησε ένα παιδί και μια γυναίκα έτσι. Ενώ δεν είναι έτσι τα πράγματα. Ένιωσα την ανάγκη να βγω και να απαντήσω πολλές φορές.Γιατί ο λόγος ήταν καθαρά ένα κληρονομικό Αγγειοοίδημα. Είναι αυτοάνοσο νόσημα, σπάνιο. Το έχω και εγώ. Το έχω κληρονομήσει. Έγινε μπροστά μου όταν πέθανε. Δεν έχει σχέση καμία άλλη ουσία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ζένια.
ethnos