Η απώλεια δοντιών αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, επισημαίνει νέα έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στην ετήσια συνάντηση της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και συγκεκριμένα στο Ντουμπάι.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 317.000 περίπου Αμερικανών ηλικίας από 40 έως 79 ετών και διαπίστωσαν ότι, το 28% από αυτούς που είχαν χάσει τα δόντια τους από ουλίτιδα, αντιμετώπιζαν καρδιακά προβλήματα.
Η κακή στοματική υγεία αποτελεί μία σιωπηλή επιδημία που πλήττει πάνω δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς.
Το κύριο συμπέρασμα της μελέτης, δεν μεταβλήθηκε ακόμα και όταν συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως είναι, η ηλικία, το βάρος, η εθνικότητα, το κάπνισμα, το αλκοόλ, καθώς και οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρο.
«Η οδοντική υγεία συμβάλλει στη διατήρηση της συνολικής υγείας του οργανισμού και τα συμπεράσματα της εν λόγω μελέτης αποδεικνύουν ότι πράγματι υπάρχει σύνδεση μεταξύ οδοντικής και καρδιαγγειακής υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Δρ. Hamad Mohammed Qabh
Αν και η μελέτη δεν τεκμηριώνει σχέση αιτίου – αποτελέσματος, η σημασία των συμπερασμάτων της δεν ακυρώνεται.
«Η κακή στοματική υγεία μπορεί να είναι προπομπός και για άλλα προβλήματα υγείας. Για τον λόγο αυτό τα άτομα της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, θα πρέπει να λαμβάνουν επαρκή υγειονομική περίθαλψη και να επισκέπτονται τακτικά τον οδοντίατρο για να μειώσουν αρχικά τον κίνδυνο ουλίτιδας και να εμποδίσουν κατά συνέπεια την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων», τονίζει ο Qabh.
Πηγή: healthday.com, onmed