Σε διαβούλευση μπαίνει σήμερα Δευτέρα το μίνι αθλητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης.
Σε αυτό γίνεται ξεκάθαρη η στόχευση της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την αντιμετώπιση της βίας στον ελληνικό αθλητισμό, στην ενίσχυση της ασφάλειας στους χώρους, για το μεγάλο ζήτημα των «στημένων» αγώνων, αλλά και τις εκλογές στις Ομοσπονδίες. Παράλληλα, γίνεται πρόβλεψη και για τον μηχανοκινήτο αθλητισμό.
Ετσι, τρεις μήνες από την ανάληψη του χαρτοφυλακίου του Υφυπουργείου Αθλητισμού, ο Λευτέρης Αυγενάκης είναι έτοιμος να εισάγει στη Βουλή τις πρώτες άμεσες δράσεις για να αντιμετωπιστούν χρόνια προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού. Ολα αυτά βεβαίως είχαν αποτυπωθεί προ καιρού στην κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Σε πρώτη φάση η κυβέρνηση προωθεί για κύρωση την σύμβαση για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων (Σύμβαση Macolin), που είναι μια Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπογράφηκε το 2014 (η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε) αλλά δεν έχει κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ακολούθως, προβλέπονται συγκεκριμένες παρεμβάσεις στη μάχη για την αντιμετώπισης της βίας, οι οποίες προέκυψαν από συνεχή συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης. Συζητήθηκαν και υπήρξε πλήρης αποδοχή τους τόσο από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές Συνομοσπονδίες (FIFA/UEFA), όσο και από τους εγχώριους θεσμικούς φορείς (ΕΠΟ, Super League 1 και 2), τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, αλλά και τα δημοσιογραφικά όργανα (ΠΣΑΤ, ΕΣΗΕΑ) .
Επίσης, αναστέλλεται η ισχύς των ρυθμίσεων για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων, για λόγους ασφάλειας δικαίου αλλά και για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου και μετά τις γενικευμένες αντιδράσεις της αθλητικής κοινότητας, ενώ ο περιορισμός των θητειών για τις θέσεις του Προέδρου και των Εκτελεστικών μελών Ομοσπονδιών προβλέπεται με άμεση ισχύ.
Ετσι τελειώνει το φαινόμενο των… ισόβιων προέδρων. Κάτι που αφορά βεβαίως και την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης όπου ο Γιώργος Βασιλακόπουλος είναι στην 3η θητεία του (1998-2002, 2010-2016, 2016-2020) και σύμφωνα με τα νέα μέτρα δεν θα μπορεί να είναι εκ νέου πρόεδρος.
Το μίνι αθλητικό νομοσχέδιο
Αναλυτικά όλα όσα αναφέρει το αθλητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης:
Α΄ ΜΕΡΟΣ
H Σύμβαση για τη χειραγώγηση των αθλητικών αγώνων (Σύμβαση Macolin) είναι μια Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης που θέτει ένα πλαίσιο συνεργασίας για την αποτροπή του φαινομένου της χειραγώγησης των αγώνων που συνδέεται ευθέως και με το στοίχημα. Υπογράφηκε το 2014 (η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που υπέγραψε) αλλά δεν έχει κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο. Μέχρι στιγμής έχει κυρωθεί από Πορτογαλία, Ιταλία, Ελβετία, Νορβηγία, Μολδαβία, Ουκρανία και τέθηκε σε ισχύ 1/9/2019.
Η εν λόγω σύμβαση έχει στόχο την πρόληψη, εξιχνίαση και τιμωρία της χειραγώγησης των αθλητικών αγώνων, καθώς και την ενίσχυση της ανταλλαγής πληροφοριών και της εσωτερικής και διεθνούς συνεργασίας μεταξύ των αρμόδιων κρατικών αρχών και των αθλητικών οργανώσεων και διοργανωτών αθλητικών στοιχημάτων.
Έχοντας επίγνωση του χαρακτήρα της απειλής που προκαλείται από τη χειραγώγηση των αγώνων και των πολλαπλών κοινωνικών επιπτώσεων και της συνακόλουθης βίας στους αγωνιστικούς χώρους, η Ελληνική Κυβέρνηση δείχνει ιδιαίτερη αποφασιστικότητα και την πολιτική βούληση για μηδενική ανοχή απέναντι σε θέματα manipulation και match fixing.
Β΄ ΜΕΡΟΣ
Οι διατάξεις του Β΄ Μέρους του σ/ν είναι αφιερωμένες στην καταπολέμηση της βίας. Πιο συγκεκριμένα προβλέπουν τη δυνατότητα διενέργειας δειγματοληπτικών ελέγχων στους κατόχους εισιτηρίων εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων. Έτσι, καθίσταται ευχερέστερη η ταυτοποίηση και ο εντοπισμός των εμπλεκομένων σε πράξεις βίας, εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων.
Επανεισάγεται στην έννομή τάξη μας, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα συλλογής, επεξεργασίας και αξιοποίησης, στο πλαίσιο της ποινικής διαδικασίας, του υλικού και των δεδομένων που καταγράφονται με οποιοδήποτε τεχνικό μέσο, το οποίο χειρίζεται στέλεχος της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε κάθε ποινικώς ενδιαφέρουσα πράξη, που τελείται εντός και εκτός των αθλητικών εγκαταστάσεων, να διακριβώνεται, να ελέγχεται και εν τέλει να τιμωρείται με την προσήκουσα ποινή. Επισημαίνεται ότι με τον ίδιο τρόπο αξιοποιείται ιδιωτικό οπτικοακουστικό υλικό και τηλεοπτικό υλικό ως αποδεικτικό μέσο τέλεσης αξιόποινης πράξης.
Επεκτείνονται τα τοπικά και χρονικά όρια εφαρμογής των ποινικών διατάξεων του άρθρου 41ΣΤ του ν. 2725/1999 για την εφαρμογή και σε πράξεις αθλητικής βίας που έχουν αμιγώς οπαδικά κίνητρα και τελούνται σε χρόνο και τόπο μη συνδεόμενους με κάποια αθλητική εκδήλωση, π.χ. βίαια γεγονότα που λαμβάνουν χώρα εντός ή εκτός των λεσχών φιλάθλων, συγκεντρώσεις και πορείες οπαδών μακριά από αθλητικές εγκαταστάσεις και σε ημέρες που δεν έχει προγραμματισθεί η διεξαγωγή κάποιου αγώνα, «ραντεβού» οπαδών σε ανοικτούς χώρους που καταλήγουν σε μεταξύ τους συμπλοκές κ.λπ.
Παράλληλα διευκολύνεται η ενεργοποίηση των ήδη ισχυουσών διατάξεων του αθλητικού νόμου περί πειθαρχικών κυρώσεων, προστίμων και περιοριστικών όρων, περί λεσχών, οργανωμένων οπαδών και η δημιουργία μητρώου φιλάθλων των ομάδων, σε συνδυασμό με την ταχεία εκδίκαση των συγκεκριμένων ποινικών υποθέσεων.
Γ΄ ΜΕΡΟΣ
Διευκολύνεται η οργανωτική στελέχωση των αγώνων μηχανοκίνητου αθλητισμού.
Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα έγκρισης της νομιμότητας των κανονισμών των αθλητικών ομοσπονδιών, προβλέπονται συγκεκριμένες προθεσμίες για τη συμμόρφωση των ομοσπονδιών με τις υποδείξεις του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού.
Για λόγους ασφάλειας δικαίου αλλά και για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου και μετά τις γενικευμένες αντιδράσεις της αθλητικής κοινότητας αναστέλλεται η ισχύς των ρυθμίσεων για τις αρχαιρεσίες των αθλητικών φορέων, όπως προβλέπονται στον ν. 4603/2019, προκειμένου να υπάρξει διαβούλευση στο πλαίσιο του νέου αθλητικού νόμου με τους αρμόδιους φορείς, ώστε να επιτευχθεί η επεξεργασία ενός αναθεωρημένου νομοθετικού πλαισίου που θα ρυθμίζει τις αρχαιρεσίες των κατά περίπτωση αθλητικών φορέων.
Με τις προτεινόμενες διατάξεις εξακολουθεί να υπάρχει περιορισμός στις θητείες των μελών των διοικητικών συμβουλίων των αθλητικών ομοσπονδιών, όμως διευρύνεται αρκετά το δικαίωμα συμμετοχής τους στις διοικήσεις των ομοσπονδιών, καθώς προβλέπεται ότι το ίδιο πρόσωπο μπορεί να εκλεγεί τρεις (3) φορές Πρόεδρος αθλητικής ομοσπονδίας και επιπλέον δύο (2) φορές σε οποιαδήποτε άλλη εκτελεστική θέση της ομοσπονδίας. Με την παρούσα, για την εφαρμογή του περιορισμού της ανωτέρω διάταξης λαμβάνονται υπόψη ΚΑΙ θητείες που ξεκίνησαν πριν από τη δημοσίευση του παρόντος.
Ως προς το Καυταντζόγλειο Εθνικό Στάδιο Θεσσαλονίκης, η προτεινόμενη ρύθμιση λύνει τη σύγχυση ως προς την αρμοδιότητα του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού να αντικαθιστά τα μέλη της Επιτροπής με απόφασή του, ακόμη και προτού λήξει η θητεία τους.
Δ΄ΜΕΡΟΣ
Οι διατάξεις του αθλητικού νόμου ν. 2725/99 προσαρμόζονται στις νέες διατάξεις περί ανωνύμων εταιρειών του ν.4548/18.
Πηγή: iefimerida.gr
Επιτέλους να φύγει ο Βασιλακόπουλος!
Νισάφι πια!
Για τους Διαιτητές που «κόβουν & ράβουν», εξαγριώνοντας τους φιλάθλους –δεν αναφέρομαι σε οπαδούς- δεν βλέπω καμία παρέμβαση…πως θα γεμίσουν τα Γήπεδα με φιλάθλους που αγαπούν το ποδόσφαιρό?
Μάλλον δεν ενδιαφέρει τις Αθλητικές Αρχές τα άδεια γήπεδα, αλλά τα «αποτελέσματα» των αγώνων…