Οι Ινδοί κάτοχοι βίζας Σένγκεν από το Ελληνικό Προξενείο στο Νέο Δελχί, αντί να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, φέρονται να εντοπίστηκαν στα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικό όπου και συνελήφθησαν από πράκτορες του FBI – Απειλές δέχεται ο Έλληνας πρόξενος που αποκάλυψε την απάτη
Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr στις αρχές του φετινού καλοκαιριού ο πρόξενος της Ελλάδας στο Νέο Δελχί, Γιώργος Οικονόμου, εντόπισε έναν υπάλληλο του Διοικητικού κλάδου του υπουργείου Εξωτερικών να έχει χορηγήσει σε Ινδούς, μέσα σε διάστημα δυο μόλις βδομάδων, 500 βίζες, υποτίθεται με προορισμό την Ελλάδα. Αν και ο πρόξενος έδωσε εντολή να ακυρωθούν οι βίζες, κποιοι από τους Ινδούς κατόχους -ανάμεσα τους και νέοι 20 ετών- κατάφεραν να ταξιδέψουν μέχρι και το Μεξικό αντί για την Ελλάδα.
Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στα σύνορα Μεξικού – ΗΠΑ, και έπειτα από οργανωμένη επιχείρηση των αμερικανικών αρχών με τη συμβολή ειδικών πρακτόρων του FBI, εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν περισσότεροι από 200 Ινδοί, που είχαν προμηθευτεί βίζες με προορισμό την Ελλάδα.
Όπως ήταν αναμενόμενο το σκάνδαλο προκάλεσε θόρυβο στην ινδική κοινότητα Ελλάδος και σε διεθνείς προξενικούς κύκλους. Λέγεται δε ότι ο Έλληνας νεαρός πρόξενος που αποκάλυψε την υπόθεση δέχεται απειλές από πρόσωπα που εμπλέκονται στο κύκλωμα με τις «μαύρες βίζες».
Ακολούθησε με καθυστέρηση τον Ιούνιο έρευνα από δυο υπαλλήλους του Ελληνικού Υπουργείο Εξωτερικών και από τότε ο υπάλληλος που φέρεται να χορήγησε τις 500 «μαύρες βίζες» επέστρεψε στην Ελλάδα «με αναρρωτική άδεια», χωρίς όμως να υπάρξει περαιτέρω ενημέρωση.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο ίδιος υπάλληλος είχε εντοπιστεί πέρυσι να διαθέτει ψεύτικο πτυχίο, χωρίς όμως να υποστεί κυρώσεις, καθώς συνέχισε να εκτελεί κανονικά τα καθήκοντα του.
Για την υπόθεση βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ από το υπουργείο Εξωτερικών.
Αξίζει να επισημανθεί ότι τα τελευταία δύο με τρία χρόνια, οι φήμες στις μεγάλες πόλεις της Ινδίας δίνουν και παίρνουν για το δίκτυο βίζας μεταξύ του Ελληνικού προξενείου-Νέου Δελχί-Ντουμπάι, εκεί όπου βρίσκεται ένας Ινδός ο οποίος φέρεται να είναι ο εγκέφαλος του δικτύο, ο οποίος στέλνει υπερατλαντικά εμβάσματα σε συνεργαζόμενους υπαλλήλους, μέχρι και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
Σημειώνεται ότι καθε ελληνική «μαύρη βίζα» στοιχίζει 500.000 ινδικές ρουπίες (1 euro= 78 ρουπιες).