Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου 2019 στο Επιμελητήριο Φθιώτιδας συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο πλαίσιο του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) του Δ. Λαμιέων, αναζητώντας προτάσεις & λύσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Ο καλεσμένος εισηγητής κος Νότης Παρασκευόπουλος ως συγκοινωνιολόγος αναφέρθηκε στα ΣΒΑΚ που αποτελούν μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια ώστε να αποκτήσουν οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης μια συγκεκριμένη στρατηγική.
Το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας αποτελεί Στρατηγική επιλογή και για τον Δήμο Λαμιέων . Είναι ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός που συμβάλλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας & στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη. Ο κος Παρασκευόπουλος έκανε μία σύντομη αναφορά στο Νόμο 4599/2019 που διέπει τα ΣΒΑΚ, τονίζοντας ότι είναι αρκετά ασαφής και περιέχει αρκετές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις. Μετέπειτα, ακολούθησε διάλογος με τους φορείς.
Το έντονο κυκλοφοριακό, η ελλιπής αστυνόμευση, το άναρχο τοπίο στις μετακινήσεις, η έμφαση στη χρήση των ΜΜΜ & η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για την αποσυμφόρηση του κέντρου ήταν τα βασικά ζητήματα που κυριάρχησαν στη συζήτηση.Κατόπιν διαλογικής συζήτησης, καταγράφηκαν οι προτάσεις και οι απόψεις των εμπλεκόμενων φορέων αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες λόγω του ανάγλυφου της πόλης της Λαμίας. Τονίσθηκε ότι χρειάζεται να υπάρξει όραμα και συγκεκριμένο σχέδιο για την πόλη υλοποιώντας παράλληλα και άμεσες παρεμβάσεις ώστε να πετυχαίνουμε γρήγορα αποτελέσματα. Το σχέδιο πρέπει να υλοποιηθεί εξ ολοκλήρου και όχι αποσπασματικά και να απορροφηθεί το σύνολο των χρηματικών διαθέσιμων. Έγινε αναφορά στη δυσκολία πρόσβασης στο κέντρο της Λαμίας από τους περιφερειακούς δρόμους καθότι η πόλη δε διαθέτει ικανές οδικές αρτηρίες και βοηθητικές οδούς για να αποσυμφορείται. Το ζήτημα της επαρκούς σήμανσης που θα προσανατολίζει τους κατοίκους και τους επισκέπτες που μετακινούνται από και προς το κέντρο τέθηκε στη συζήτηση, καθώς επίσης και δράσεις ώστε να μην δέχεται μεγάλο όγκο οχημάτων ο κεντρικός αστικός ιστός.
Επιπλέον, χρειάζεται μέριμνα ώστε τα τουριστικά λεωφορεία να έχουν τη δυνατότητα να εισέρχονται εύκολα στην πόλη μεταφέροντας & αποβιβάζοντας επισκέπτες. Το κύριο συμπέρασμα ήταν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις – παρεμβάσεις συνδράμοντας την προσπάθεια του Δήμου, που θα βελτιώσουν την εικόνα της πόλης μακροπρόθεσμα.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ