Η Mattel την έκανε Barbie για να τιμήσει τα σύγχρονα γυναικεία πρότυπα, στην τελετή απονομής των επιχειρηματικών βραβείων «Θαλής ο Μιλήσιος», βραβεύτηκε για την προσφορά και την επιστήμη στον άνθρωπο και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό κόμμα, όπως θα διαβάσετε παρακάτω στη δήλωση του Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητή Παντελή Μπάγκου, την κατέταξε δίπλα σε σπουδαίες προσωπικότητες της χώρας, όπως ο Ελευθέριος Βενιζέλος, Ο Οδυσσέας Ελύτης ο ΓεώργιοςΠαπανικολάου, ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή κ.α.
Ο κ. Παντελής Πάγκος, ο οποίος, όπως είχε αναφέρει στη πρώτη του ανάρτηση στο Facebook, υπήρξε καθηγητής της Ελένης Αντωνιάδου, σε δήλωση του στο protothema.gr, καυτηριάζει την υπερβολή σε όλους τους επαίνους που αποδόθηκαν έως σήμερα στην νεαρή επιστήμονα που ποτέ της τελικά δεν βραβεύτηκε απο τη NASA για την έρευνα της, δημιουργώντας για την ίδια μια εικόνα που όπως αποδεικνύεται μάλλον δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
“Έχουν γραφτεί πολλά δημοσιεύματα για τη συμμετοχή της κυρίας Ελένης Αντωνιάδου στη NASA, για τις μεταμοσχεύσεις όπως και για τις πολλαπλές βραβεύσεις από ιδιωτικούς φορείς, όλα θα έλεγα με έναν ισχυρό τόνο υπερβολής από την πλευρά των ΜΜΕ” αναφέρει ο κ. Μπάγκος στο protothema.gr για να προσθέσει: “ Όσον αφορά τη NASA έχουν γραφτεί πλέον πολλά στον τύπο και δεν θα ήθελα να επεκταθώ, αλλά σίγουρα οι αναφορές στα ΜΜΕ ότι «εκπαιδεύει αστροναύτες» φαντάζουν υπερβολικές. Αυτά θα μπορούσε να τα ξεκαθαρίσει καλύτερα η ίδια, δίνοντας περισσότερες λεπτομέρειες και συγκεκριμένες απαντήσεις για τη φύση της συνεργασίας της αυτής”.
Ο καθηγητής σχολιάζει τις τοποθετήσεις της Αντωνιάδου σε συνεντεύξεις της και δημοσιεύματα σχετικά με την αμφιλεγόμενη μεταμόσχευση τεχνητής τραχείας.
Συγκεκριμένα, λέει “Σχετικά με τη μεταμόσχευση τεχνητής τραχείας, είναι πλέον γνωστό ότι υπήρχαν σοβαρά θέματα βιοηθικής που προκάλεσαν τεράστιο σκάνδαλο και οδήγησαν στον θάνατο του ασθενούς που δέχτηκε το μόσχευμα. Η ίδια δεν έχει φυσικά ευθύνη, καθώς δεν συμμετείχε στις επεμβάσεις, ούτε στις εν λόγω δημοσιεύσεις που τελικά αποσύρθηκαν, αλλά παρόλα αυτά εμφανίζεται σε συνεντεύξεις και δημοσιεύματα σα να έχει συμμετοχή σε ένα επιστημονικό επίτευγμα, το οποίο αφενός μεν πραγματοποιήθηκε ενάντια στους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας, αφετέρου δε φαίνεται να οδήγησε και σε τελικά αρνητικά αποτελέσματα, με κατάληξη ασθενών που έφεραν το μόσχευμα της τεχνητής τραχείας”.
Παρακάτω επισημαίνει, ότι το δημοσιευμένο έργο της Αντωνιάδου, δεν αρκεί για να την κατατάξει στους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες, όπως παρουσιάστηκε από μερίδα μέσων ενημέρωσης και άλλων φορέων που εκθείαζαν το δήθεν μεγάλο ερευνητικό της έργο.
Αναφέρει ο κ. Καθηγητής: “Πέραν τούτων, αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά ως πανεπιστημιακός, βλέποντας τα δεδομένα της επιστημονικής βιβλιογραφίας από τις δημόσιες βάσεις δεδομένων, καθώς δεν έχω πρόσβαση σε αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα της ίδιας, είναι ότι ναι μεν το δημοσιευμένο έργο της (δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και πρακτικά συνεδρίων με κριτές) ανταποκρίνεται σε αυτό που θα περίμενε κανείς από έναν νέο επιστήμονα αυτής της ηλικίας, σε αυτό το στάδιο της καριέρας του, αλλά με καθαρά ακαδημαϊκά κριτήρια δεν αρκεί για να την κατατάξει στους κορυφαίους Έλληνες επιστήμονες, ούτε καν στους κορυφαίους Έλληνες υποψήφιους διδάκτορες ή νέους διδάκτορες, και σε αυτό νομίζω θα συμφωνήσουν όλοι οι πανεπιστημιακοί. Όσο τέτοιοι ισχυρισμοί, αλλά και οι βραβεύσεις που τους ακολουθούν, γίνονται από ιδιωτικούς φορείς αμφιβόλου ακαδημαϊκής αξίας, ή από δελτία τύπου στα ΜΜΕ, προκαλούν απλά κάποια χαμόγελα και χαριτωμένα σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.
Κλείνοντας την δήλωση του, επισημαίνει και μια λεπτομέρεια, άγνωστη στο ευρύ κοινό, ότι η Ελένη Αντωνιάδου, είχε καταταχθεί από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ανάμεσα σε σπουδαίες προσωπικότητες της χώρας, όπως ο Οδυσσέας Ελύτης και ο Ελευθέριος Βενιζέλος.
“Όταν όμως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το μεγαλύτερο κόμμα του Ευρωκοινοβουλίου, την συμπεριλαμβάνει σε αφίσα με τους 11 σημαντικότερους Έλληνες (μαζί με Ελευθέριο Βενιζέλο, Οδυσσέα Ελύτη, Γεώργιο Παπανικολάου, Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή κ.α.) και η Υπουργός Παιδείας την προσφωνεί ως την επιστήμονα που «διαπρέπει στη NASA, ειδική στους τομείς της Αναγεννητικής Ιατρικής και της Βιοαστροναυτικής» απονέμοντάς της το «βραβείο προσφοράς στην επιστήμη και τον άνθρωπο» (ακόμα και αν το Υπουργείο δεν συμμετείχε στη διαδικασία επιλογής), τότε είναι χρέος του πανεπιστημιακού να τοποθετηθεί δημόσια και να θέσει τα πράγματα στη σωστή τους βάση, πάντα με σεβασμό για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα, αλλά και τους θεσμούς τους οποίους αυτά εκπροσωπούν”.