Κλοπή στη Λέρο: Ανάμεσα σε 100 ΟΥΚάδες ψάχνουν τους δύο δράστες

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους υπεύθυνους της κλοπής οπλισμού  – Βατραχάνθρωποι μπήκαν δύο φορές το 2019 στον χώρο για να ελέγξουν πού βρισκόταν ο οπλισμός – Τι υποστήριξε ο υπαξιωματικός που «έσπασε»

Πλήγμα στην αξιοπιστία του Πολεμικού Ναυτικού έχει προκαλέσει η αποκάλυψη της πρωτοφανούς κλοπής οπλισμού και πυρομαχικών από τη ναυτική βάση της Λέρου. Το στρατιωτικό υλικό που εκλάπη κάποια στιγμή το τελευταίο 12μηνο -αλλά σε χρόνο που ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί επακριβώς- δεν ήταν εκπαιδευτικό, αλλά αποτελούσε φόρτο μάχης για τον εξοπλισμό των βατραχανθρώπων της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών (ΜΥΚ)!

-Advertisement-

Η εξαφάνιση δύο φορητών αντιαρματικών, δύο ναρκών κατά προσωπικού, 22 εμπρηστικών χειροβομβίδων, οπλοβομβίδων, σφαιρών και φιτιλιού βραδείας καύσεως από αποθήκη πυρομαχικών όπου φυλασσόταν υλικό για τις Ομάδες Υποβρυχίων Καταστροφών (ΟΥΚ) δεν μπορεί να θεωρηθεί μια υπόθεση ήσσονος σημασίας. Τα πυρομαχικά βρίσκονταν καλά φυλαγμένα μέσα στη ναυτική βάση της Λέρου (ΥΝΤΕΛ) σε χώρο προστατευμένο με διπλές πόρτες ασφαλείας που ανοίγουν με κλειδαριές οι οποίες διαθέτουν ειδικό ηλεκτρονικό συνδυασμό, αλλά οι «ποντικοί» πέτυχαν τον σκοπό τους και αφαίρεσαν τα πανάκριβα πολεμικά υλικά που είχαν επιλέξει. Πώς έγινε η κλοπή; Δεδομένου ότι δεν υπήρχαν ίχνη παραβίασης ή άλλα στοιχεία που να οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έγινε διάρρηξη, βασικοί ύποπτοι θεωρήθηκαν οι άνθρωποι που ήταν επιφορτισμένοι με τη φύλαξη του χώρου και οι βατραχάνθρωποι που μπορούσαν να μπαίνουν και να βγαίνουν από την αποθήκη φέρνοντας ή παίρνοντας πολεμικό υλικό.

Από πολύ νωρίς η έρευνα είχε εστιαστεί σε 10 πρόσωπα, τους υπαξιωματικούς που ήταν διαχειριστές της αποθήκης την τελευταία διετία. Το αναπάντητο ερώτημα ήταν πότε έγινε η κλοπή του στρατιωτικού υλικού. Η απώλεια των αντιαρματικών, των ναρκών και των χειροβομβίδων έγινε αντιληπτή στις 9 Σεπτεμβρίου 2019, έπειτα από καταμέτρηση λόγω της αλλαγής διαχειριστή. Αρκούσε ένας ευσυνείδητος υπαξιωματικός που ήθελε να είναι βέβαιος ότι παραλαμβάνει πράγματι τον φόρτο μάχης τη φύλαξη του οποίου αναλαμβάνει υπό την ευθύνη του για να αποκαλυφθεί η κλοπή που θα μπορούσε να αποσιωπηθεί για χρόνια ή και να σβηστεί ως γεγονός σε περίπτωση που οι βατραχάνθρωποι καλούνταν να χρησιμοποιήσουν τον «χαμένο» οπλισμό, για παράδειγμα σε μια πιθανή ελληνοτουρκική κρίση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέλη των ΟΥΚ θα έμπαιναν στην αποθήκη και θα οπλίζονταν με τους έτοιμους σάκους που περιείχαν ατομικό φόρτο μάχης για τον κάθε κομάντο: εμπρηστικές χειροβομβίδες, αντιαρματικά, νάρκες κατά προσωπικού, σφαίρες, οπλοβομβίδες, βραδύκαυστο φιτίλι… Η τελευταία πλήρης απογραφή του υλικού που ήταν αποθηκευμένο μέσα στην αποθήκη πυρομαχικών είχε γίνει στις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Στο μεσοδιάστημα μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου, βατραχάνθρωποι των ΟΥΚ, λένε ασφαλείς πληροφορίες που έχει το «ΘΕΜΑ», είχαν μπει επισήμως τουλάχιστον δύο φορές για να επιθεωρήσουν πού βρισκόταν ο οπλισμός. Ηταν δύο συγκεκριμένες χρονικές περίοδοι το πρώτο εννεάμηνο του 2019, όταν η Αγκυρα κλιμάκωσε την προκλητική συμπεριφορά της στο Αιγαίο και η προηγούμενη κυβέρνηση είχε λάβει την απόφαση να θέσει τις Ειδικές Δυνάμεις σε κόκκινο συναγερμό. Ολοι θυμούνται την περίφημη δήλωση του τέως υπουργού Εθνικής Αμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη ότι η ελληνική πλευρά θα ισοπεδώσει όποια νησίδα επιχειρήσουν να καταλάβουν οι Τούρκοι…

-Advertisement-
=Advertisement=

Κι ενώ τα πρώτα 24ωρα μετά τη διαπίστωση της κλοπής των πυρομαχικών η έρευνα είχε επικεντρωθεί στο χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου του 2019 μέχρι τις προηγούμενες ημέρες, η μαρτυρία του υπαξιωματικού που ανακρίθηκε ως ένας από τους πιθανούς υπόπτους έδωσε νέα διάσταση στην περίεργη υπόθεση. Ο εν λόγω υπαξιωματικός, που είχε τη διαχείριση της αποθήκης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019, υποστήριξε ότι έδωσε το κλειδί της αποθήκης στον προκάτοχό του λόγω της εμπιστοσύνης που του είχε και επειδή τον πίστεψε όταν τον παραπλάνησε λέγοντάς του ότι οι ΟΥΚάδες θέλουν να βάλουν δικά τους υλικά στην απόρρητη αποθήκη. Πότε συνέβη αυτό; Μία φορά τον Οκτώβριο του 2018 και επαναλήφθηκε λίγο καιρό αργότερα και πάντως πριν από το τέλος του 2018, σύμφωνα με την εκδοχή του υπαξιωματικού που «κελάηδησε» στους ανακριτές. Αν επαληθευτεί ο ισχυρισμός αυτός, τότε είναι προφανές ότι η απογραφή της 31ης Δεκεμβρίου του 2018, που τα βρήκε όλα τέλεια, ήταν εικονική, οπότε ο υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού -είναι ο ίδιος που εμπιστεύθηκε τα κλειδιά στους διαρρήκτες που άρπαξαν τα πυρομαχικά- κινδυνεύει με βαριά ποινή. «Καταστράφηκα, έχω καταστραφεί» μονολογούσε στους ανακριτές αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Ωστόσο, ο υπαξιωματικός που ήταν διαχειριστής της αποθήκης μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 και κατονομάστηκε από τον απερχόμενο οπλονόμο αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση. Και αυτός, επίσης, αρνείται ότι θυμάται ονόματα βατραχανθρώπων που μπήκαν στην αποθήκη χωρίς άδεια και χωρίς να έχει καταγραφεί αν πήραν όπλα και πυρομαχικά από τον φόρτο μάχης, οπότε η έρευνα συνεχίζεται.

Γiα να φτάσουν στους δύο άγνωστους κομάντο της ΜΥΚ, που κατηγορούνται ότι έβαλαν σε μαύρες σακούλες δύο αντιαρματικά, δύο νάρκες κατά προσωπικού, 22 χειροβομβίδες και το υπόλοιπο υλικό, οι διενεργούντες την προανάκριση ψάχνουν από ένα υποσύνολο περίπου 100 βατραχανθρώπων. Τόσα ήταν τα στελέχη της ΜΥΚ που πέρασαν κάποιο διάστημα στη Λέρο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και έτσι η έρευνα πρέπει να γίνει από το μηδέν και τα πιθανά ευρήματα να συνδυαστούν με άλλα, όπως οι ενδεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις με κάποιον εκ των δύο υπαξιωματικών που θεωρούνται εμπλεκόμενοι στην κλοπή. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Πολεμικό Ναυτικό εκπέμπεται, πάντως, αισιοδοξία ότι οι έρευνες βρίσκονται σε καλό δρόμο.

protothema
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *