Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ενας Ελληνας χειρουργός αναλαμβάνει διεθνής πρόεδρος

Νίκος Μώκος
By Νίκος Μώκος Add a Comment
2 Min Read

Ο χειρουργός Χρήστος Χρήστου αναλαμβάνει νέος διεθνής πρόεδρος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», αλλά και του ελληνικού τμήματος της οργάνωσης, έπειτα από απόφαση της διεθνούς γενικής συνέλευσης της ΜΚΟ.

-Advertisement-

Ο κ. Χρήστου διαδέχεται την Τζοάν Λιου στη διεθνή προεδρία των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». «Η διεθνής ανθρωπιστική, ιατρική δράση βρίσκεται σήμερα -περισσότερο ίσως από ποτέ- αντιμέτωπη με πολλαπλές και σύνθετες προκλήσεις. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούμαστε να δράσουμε σε ένα περιβάλλον, όπου η μετακίνηση πληθυσμών λόγω εμφυλίων πολέμων και ακραίων περιβαλλοντικών φαινομένων σημειώνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ, τη στιγμή που η ασφάλεια των εργαζομένων μας τίθεται σε διαρκείς δοκιμασίες», δήλωσε ο Ελληνας χειρούργος.

Από τα Τρίκαλα, στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα»
Ο Χρήστος Χρήστου γεννήθηκε στα Τρίκαλα. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και είναι κάτοχος διδακτορικού στη Χειρουργική από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακού στη Διεθνή Ιατρική-Διαχείριση Κρίσεων Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οποίο και παραμένει ως μέλος της εκπαιδευτικής ομάδας του.

-Advertisement-
=Advertisement=

Ειδικεύτηκε στη Γενική και Επείγουσα Ιατρική στο Τμήμα Χειρουργικής και Μεταμόσχευσης του Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός». Το 2013 μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου εργάστηκε ως ανώτερος κλινικός συνεργάτης του Τμήματος Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου στο King’s College Hospital. Το 2018 έγινε Σύμβουλος Ορθοκολικής και Επείγουσας Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο North Middlesex της Αγγλίας, ενώ την ίδια χρονιά τιμήθηκε ως μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη Χειρουργική Παχέος Εντέρου και Ορθού.

- Advertisement -

Ο κ. Χρήστου εντάχθηκε στους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» το 2002 και έχει συμμετάσχει σε αποστολές τους με διάφορες ιδιότητες. Αρχικά δούλεψε στην Ελλάδα ως γιατρός σε πρόγραμμα για την παροχή βοήθειας σε πρόσφυγες και μετανάστες. Στη συνέχεια συμμετείχε σε προγράμματα της οργάνωσης στη Ζάμπια, αλλά και σε περιοχές ένοπλων συγκρούσεων, όπως το Νότιο Σουδάν, το Ιράκ, και πιο πρόσφατα το Καμερούν, όπου εργάστηκε ως Χειρουργός Τραύματος και Επειγουσών Παθήσεων.

Πηγή

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *