Φθιώτιδα- Καραβόμυλος: Ετοιμάζεται hot spot / Πρόσφυγες μέσα στον Σεπτέμβριο

Lamianow.gr
5 Min Read

Και δεύτερο hot spot που θα φιλοξενήσει από περίπου 350 μετανάστες όπως λένε οι τελευταίες πληροφορίες θα στηθεί τις επόμενες μέρες στην περιοχή του Καραβόμυλου.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Στερεάς Φάνη Σπανό και μετά την επικοινωνία του με το αρμόδιο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, άμεσα θα ξεκινήσουν οι εργασίες διαμόρφωσης στο στρατόπεδο Γεώργιου Παπαποστόλου, που βρίσκεται δίπλα στα σπίτια, για να δημιουργηθεί ένα κέντρο προσωρινής φιλοξενίας, ώστε μέσα στον Σεπτέμβριο κιόλας να φτάσουν στην Ανατολική Φθιώτιδα, οι πρόσφυγες.

Όπως έγραφε έγραψε και ο δημοσιογράφος Γιώργος Παλαμιωτης,  δεν εξετάστηκαν εναλλακτικές λύσεις, που υπάρχουν πάμπολλες και ούτε βεβαίως συζητούν για σοβαρές υποδομές όπου θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν ανθρώπους. Μιλάμε για σκηνές που θα μείνουν εκεί όσο χρειαστεί . Σκηνές και πρόχειρες κατασκευές οι οποίες δεν πρόκειται να αντέξουν ούτε στο παραμικρό άνεμο πολύ δε περισσότερο στα επόμενα χιόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ειδοποιήθηκαν περίπου 10 εργολάβοι από την περιοχή μας την περασμένη Παρασκευή ότι τρέχει διαγωνισμός διαμόρφωσης του χώρου και εγκατάστασης των απαιτούμενων δηλαδή ρεύμα νερό και τουαλέτες όπως επίσης και μία πλατφόρμα με τσιμέντο και μάλιστα κλήθηκαν να δώσουν προσφορές μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι. Είναι σημαντικό να σημειωθεί όπως τουλάχιστον καταγγέλλουν ορισμένοι από αυτούς μετείχαν σε αυτό το παιχνίδι «πρόκειται για μια υπόθεση που δεν έχει καμία σχέση με τη διαφάνεια καθώς γίνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και όχι το κράτος και μάλιστα κάτω από αμφιλεγόμενες διαδικασίες»

Μάταια περίμεναν μέχρι την Κυριακή το βράδυ να βγουν αποτελέσματα επί των προσφορών κάτι που δεν έγινε ακόμη και χθες το μεσημέρι.Το μόνο που έγινε γνωστό αργά το βράδυ της Δευτέρας είναι ότι κάποιοι προκρίθηκαν και σήμερα το πρωί παραλαμβάνουν τα κλειδιά από το στρατόπεδο για να ξεκινήσουν οι εργασίες .

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και οι αρχές της περιοχής δεν είχαν καμία ενημέρωση πολύ δε περισσότερο όταν το πληροφορήθηκαν η έκπληξη ξεπέρασε τα όρια . Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτές οι διαδικασίες ξεφεύγουν από οτιδήποτε έχει σχέση με δομημένο ελληνικό κράτος καθώς η πολιτεία παραχωρεί το στρατόπεδο σε έναν οργανισμό χωρίς έλεγχο και προυποθέσεις.

Τι θα γίνει

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η προχειρότητα κάτω από την οποία συστήνεται το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν έχει καμία σχέση με την εξασφάλιση ανθρωπίνων συνθηκών στους ίδιους τους μετανάστες που θα μεταφερθούν εκεί .

Στην περιοχή λείπουν ιατρονοσηλευτικές υπηρεσίες και ψυχοκοινωνικές υποδομές λείπει η εμπλοκή των τοπικών φορέων και αναδεικνύεται η ανάθεση σε έναν Διακρατικό Οργανισμό ακόμη και αυτής της ασφαλείας της τοπικής κοινωνίας .

Η προχειρότητα δε των κατασκευών δείχνει απλά ότι δεν θέλουν να κάνουν κάποιο σοβαρό έργο που να ανταποκρίνεται σε κάποια τουλάχιστον στάνταρ για την φιλοξενία ανθρώπων αλλά αντίθετα μέσα από ευκαιριακές κατασκευές από σκηνές και τέντες να διαμορφώσουν ένα σκηνικό το οποίο μαζί με την ανεξέλεγκτη σύνθεση του πληθυσμού θα γίνει ένα εκρηκτικό μείγμα για την ευρύτερη περιοχή.

Δεν θα υπάρχει έλεγχος σε ό,τι αφορά τις εθνότητες και η μίξη ανάμεσα τους σε τέτοιες περιπτώσεις δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις. Επίσης τόσο ο συγκεκριμένος Οργανισμούς όσο και οι δορυφόροι του ΜΚΟ που θα εμπλακούν δεν έχουν δε πολιτική διαχείρισης κρίσεων καθώς στην όποια αψιμαχία με φιλοξενούμενους δίνουν εντολή εκκένωσης δηλαδή απομακρύνονται από τον χώρο πράγμα που δεν συμβαίνει στις Θερμοπύλες.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή η δομή δεν έχει καμία σχέση ούτε με το μοντέλο ούτε με τη δομή της οργάνωσης των Θερμοπυλών πράγμα που βεβαίως ελάχιστα επιθυμεί ο ΔΟΜ.

Τέλος να σημειωθεί ότι παρόμοια HOTSPOT πρόχειρα  με τέντες και σκηνές είχε αποφασιστεί αν στηθεί στο Κυψελοχώρι της Λάρισας στο στρατόπεδο Ζιώγα αλλά ακυρώθηκε μετά από παρέμβαση για να προκριθεί στην συνέχεια το στρατόπεδο που απέχει λίγα μέτρα από τον Καραβόμυλο.

Να σημειώσουμε πως  η νέα Δήμαρχος Βιργινία Στεργίου στις 14.00 συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο δηλώνοντας αιφνιδιασμένη καθώς όπως είπε δεν γνώριζε τίποτα παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο θέμα εδώ και 15 μέρες βρίσκεται διαρκώς σε μια συνεχή συζήτηση. Παραμένει άγνωστη η θέση της ενώ όπως η ίδια έχει αποκαλύψει σε πρόσωπα του περιβάλλοντός της «η πρόταση και η απόφαση έρχεται απευθείας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη».

Την ίδια στιγμή ακόμη και αιρετοί με το ψηφοδέλτιο της κας Στεργίου έχουν αρχίσει και ανεβάζουν τους τόνους κορυφώνοντας τις αντιρρήσεις και αντιδράσεις γενικότερα κατά των προσφύγων ξεπερνώντας ακόμη και το συγκεκριμένο θέμα.

 

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
14 Comments
  • Για την ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΣΠΑΛΕΑ
    03/09/2019 20:02 at 20:02

    Θα πλουτίσουμε…Θα γίνουμε Κατάρ.. Οσο τα ξοδευουν στην Λαμια και αλλου οπου εχουν παει….Το οτι θα γίνουμε Μόρια με ολα τα «καλά» της Λέσβου δεν φαινεται να σε απασχολει ή ολα τα άλλα προβλήματα που θα δημιουργησει αυτος ο εποικισμός δεν τα αναφέρεις.Ολα αυτα δεν γινονται για καλο.

  • ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΤΗ ΑΡΜΟΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ. ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΤΑ ΞΟΔΕΥΟΥΝ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΓΟΡΑ[ΚΑΡΑΒΟΜΥΛΟΣ,ΣΤΥΛΙΔΑ,κλπ].ΑΡΑ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΜΟΝΟ ΟΦΕΛΟΣ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ.

  • H παρακαταθηκη που αφησε ο ανύπαρκτος Γκλετσος και παρα λιγο να τον κανουμε και Περιφερειαχη ..μπράβο στους ψηφοφορους του νομου ..ΤΑΤΟΥΑΖ και μονο

  • Δεν ειναι δυνατο μεσα σε ενα χωριο 300 κατοικων να γινει αυτο.Ποιο φωτισμένο μυαλό σκεφτηκε ολα αυτα τα πράγματα?Καποιος απο τος 4 βουλευτες της πλειοψηφίας δεν μπορεί να βγει μπροστα ?Τελος πάντων γιατι ολα πρεπει να τα υπομείνουμε σε αυτο τον τοπο?Γιατι σε ολα πρεπει να λεμε ναι?

  • ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ ΤΟ ΛΕΩ, ΚΑΛΗ ΝΥΚΤΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ –ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ..
    Ο κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΖΗΤΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ Ε.Ε, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΠΑΡΑΤΥΠΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ Ε.Ε, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΩΘΗΣΗ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥΣ?

  • Αποφασίζουμε και διτάζουμε…..
    ……500-800 Λαθρομετανάστες ΜΕΣΑ σε ένα χωριό 300 κατοίκων.

    Χωρίς τή γνώμη κανενός.

    Αύριο θα μας πούνε να τους στρώσουμε στο σπίτι μας να κοιμηθούν.

    Ξέρουν να χειρίζονται την κοινή γνώμη θα μας πούνε ότι δεν θα είναι τόσοι αλλά λιγότεροι,θα είναι γυναίκες και παιδιά, ξέφυγαν από τον πόλεμο, όσοι αντιτίθενται είναι φασίστες… κτλ κτλ κτλ

  • Η Λάρισα τα καλά και η Φθιώτιδα τα σκατά…
    Μπράβο στην τοπική κοινωνία που κοιμάται τόν ύπνο του δικαίου…
    Το τοπικό αστυνομικό τμήμα της περιοχής με ένα περιπολικό και τρεις τέσσερις άνδρες και περιοχή ευθύνης από Αγ. Παρασκευή έως Γλύφα να δω τι θα προλαβαίνει να κάνει…

  • ΗΡΘΕ Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΚΟΥΛΣ – ΑΛΕ6ΗΣ , ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ-ΡΟΜΑ-ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ-ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ-ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ-ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ -ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΛΗΡΩΤΑ ΔΑΝΕΙΑ-ΔΕΗ ΤΩΝ ΛΑΜΟΓΙΩΝ – ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *